tonči Plazibat/CROPIX
NAJBOLJI CENTAR EUROLIGE

Tomić uoči Eurobasketa: 'Španjolci će me udarati kao što je to radio Real Madrid'

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 03. rujan 2013. 19:10

U srijedu će u Celju igrati Hrvatska i Španjolska, a na parketu će biti samo jedan igrač Barcelone. Neobično? OK, a kako vam tek zvuči podatak da taj jedini neće igrati za Španjolsku?

Da, o Anti Tomiću je riječ. Koji je velika hrvatska uzdanica. Najbolji centar Eurolige, najbolji centar Španjolskog prvenstva, čovjek koji će u srijedu, nema tu tome dvojbe, biti jedna od glavnih zadaća u pripremi Španjolaca za Hrvatsku.

Ante Tomić mirno čeka start Eurobasketa. Ima on tu neke svoje planove, ali o njima javno ne govori. Prvu utakmicu čeka u nekom čudnom raspoloženju.

A takva je, uostalom, i bila Hrvatska za vrijeme ovih priprema...

- Mene pripremne utakmice nisu destabilizirale, nisam bio ni preoptimističan kad smo u nekim intervalima igrali dobro. Moje razmišljanje isto je od prvog dana. Želim da odigramo dobar turnir i da se iz Slovenije svi vratimo zdravi. Što se tiče rezultata, doista ne znam što to znači.

A što bi bio dobar turnir za vas?

- Da se svidimo sami sebi, da izgledamo kao momčad i da igramo dobru košarku.

Kažete da ste bili zadovoljni nekim stvarima, kojima točno?

- U Dubrovniku smo izgledali dobro. No, na turniru u Strasbourgu, a i na turniru u Istanbulu nismo izgledali dobro. Ne treba od toga bježati, bilo je to loše. Govorim o prve dvije utakmice u Istanbulu, a što se tiče Belgije na kraju, tu smo u drugom poluvremenu povezali neke stvari, pa nam se nešto i poklopilo. No, općenito nije bilo dobro.

Kakav vam dojam ostavlja ova Španjolska? Čini se da to više nije replika Barcelonine igre, već Realove?

- Da, tako bih i ja to rekao. Na vanjskim su pozicijama Realovi bekovi, oni su, uz Gasola, nositelji. To je otprilike Realova igra, s time da se malo više gleda na Marca Gasola, on drži kompletnu unutarnju igru. Kad se poveže to dvoje, onda to izgleda moćno. Naravno, imaju i oni svojih mana. Recimo, trebalo bi ih se uvesti u kontroliranu igru, ne dopustiti im da trče po parketu. Tko im dopusti da trče, imat će velikih problema sa Španjolcima. Spriječiti im trku prva je zadaća bilo koga kad igra protiv njih. Ako se uđe s njima čvršće, ako ih svede u kontroliranu utakmicu, posebno Rubija i Rodrigueza, ako ih svede “pet na pet”, ako će morati produžiti svaki napad, ako ga ne budu realizirali u prvih pet-deset sekundi, onda će biti lakše igrati s njima.

Kako će se Španjolci pripremati za Antu Tomića?

- Iskreno, nisam razmišljao o tome.

Hoće li primijeniti onaj Realov sustav da vas udaraju od starta?

- Mislim da hoće, očekujem to!

Tko je favorit Eurobasketa?

- Sudeći po pokusima, onda su to Španjolci, Litva, Grčka i Francuska, to su te četiri reprezentacije iz vrha.

A gdje smo mi?

- Ajmo reći da smo - ali, pazite, tu govorim o talentu, o statusu igrača, ne o pokusima, našim pokusima - mi smo između petog i osmog mjesta.

Linker
23. rujan 2024 11:18