Croatia's Marko Tomas shoots between USA's Lamar Odom, left, and Kevin Durant during their World Basketball Championship preliminary round match in Istanbul, Turkey, Saturday Aug. 28, 2010. (AP Photo/Ibrahim Usta)
 AP
DOŠLI UČITI

Tomas priznaje: Ne možete od nas očekivati medalju, nemamo kvalitetu za to

'Slovenija je bolja od nas, ponavljam, tu su njima nedostajala trojica, četvorica... Mi imamo nešto novih igrača, nama je ovdje cilj što bolje se uigrati za EP u Litvi'
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 01. rujan 2010. 10:47

U hotelu Polat, u svoj sparini kraja ljeta u Istanbulu, dočekao nas je Marko Tomas. U glavi je još bila izgubljena utakmica sa Slovenijom, u kojoj je Tomas dao sve. Kao i ostali. Nismo pobijedili, a iz Hrvatske opet dopiru vijesti da su svi u totalnom “bedu” i da su digli ruke od njih. To je mentalitet, zato je tu 5.000 Slovenaca, a Hrvata oko 400. Naša je svakodnevica, ne samo u sportu, postala granična. Između depresije i euforije nema ništa.

- Odigrali smo, mislim, sjajnih 20 minuta. Šteta je što razinu obrane iz prvog dijela nismo mogli držati u nastavku utakmice, ali to je tako. Da smo s Amerikancima mogli izdržati duže na način na koji smo odigrali prvu četvrtinu, bili bismo duže u utakmici.

Zbog čega se dogodi taj ponor, kao što nam se dogodio u trećoj dionici protiv Slovenaca?

- Kad bismo mi to znali, bilo bi lakše. Teško je igrati u istom ritmu 40 minuta. Ali dali smo sve od sebe, to svima mora biti jasno.

Iako i on zna, i on je čuo da u Hrvatskoj vlada razočaranje.

- Mislim da ljudi kod nas još žive u nekim prošlim vremenima. Nekad su Jugoslavija i Sovjetski Savez bili toliko dominantni da nisu bili u stanju ni od koga izgubiti u Europi, a SAD je na ovakva natjecanja slao dečke sa sveučilišta. Mi smo izgubili od Slovenije kojoj je ovdje nedostajalo tri ili četiri igrača. I bili smo blizu, prvo poluvrijeme smo igrali odlično. Da su se neke stvari drukčije odvrtjele u završnici, mogli smo i pobijediti. A Slovenija je bolja od nas, ponavljam, tu su njima nedostajala trojica, četvorica... Mi imamo nešto novih igrača, nama je ovdje cilj što bolje se uigrati za EP u Litvi sljedeće godine. Mi nemamo kvalitetu za medalju na SP, ali to, naravno, ne znači da smo ovdje došli učiti. Mene zanima ovo natjecanje i želim tu otići što dalje mogu. No, medalju od nas nije realno očekivati.

Marko Tomas je jedan od onih bez dlake na jeziku, kod njega nema diplomacije. Ovo je bio jedan od tih nastupa. Sletjelo je i pitanje o slobodnim bacanjima, promašili smo ih četiri u završnici, po dva Tomić i Žorić.

- Ne znam što se događa s tim slobodnim bacanjima, imali smo u tom segmentu problema i tijekom priprema. Normalno radimo, šutiramo ih na svakom treningu i ne mogu reći da je riječ o dekoncentraciji, svatko od nas je dovoljno koncentriran kad stane na crtu. Nervoza možda, što ja znam...

On je danas u drukčijoj ulozi, jedan je od nositelja.

- U reprezentaciji sam šest, sedam godina, kao i Roko, sazrjeli smo, logično je da smo sada u drugim ulogama. Kao što je logično da je ovo mlada reprezentacija, s puno novih igrača i da nam treba vremena. Mi moramo odigrati bolje nego do sada, to je jasno, prije svega tu mislim na obranu, koja mora biti čvršća, agresivnija. I vjerujem da će u sljedećim utakmicama s ovom razinom protivnika to izgledati bolje.

Prva sljedeća je Tunis, već danas.

- Tu svoju reputaciju ne smijemo dovesti u pitanje, treba nam od prve minute pristup biti pravi i ne bojim onda ishoda u toj utakmici.

Linker
07. listopad 2024 08:34