SALIH ZEKI FAZLIOGLU Anadolu Agency Via Afp
ODLAZAK VELIKOG DUDE

Srbija oplakuje legendu: ‘Bez dvije stvari nikako nije mogao, a od njega je krala i NBA ikona‘

Slavni košarkaški trener preminuo je ovoga četvrtka u jednoj beogradskoj bolnici
Piše: SNObjavljeno: 16. rujan 2021. 11:23

Susjedna nam Srbija tuguje nakon vijesti o smrti legendarnog Dušana Dude Ivkovića, a tamošnji mediji iznose neke zanimljive detalje iz njegovog života.

Alo! tako donosi tekst s naslovom: "Bez dvije stvari Duda nije mogao, a o njegovom hobiju puno se pričalo!"

Naime, Ivković je osim po košarci bez koje nije mogao (pogotovo bez svog Radničkog), bio poznat i po golubarstvu.

Isti medij prisjetio se i legendarne izjave slavnog NBA trenera Grega Popovicha.

"Kada su ga pred Olimpijske gre u Tokiju pitali je li istina da je 'krao' akcije od Dude, Greg je odgovorio - 'To je točno'", stoji u tekstu.

"Nisam krao samo od njega, krao sam od svakoga od koga sam mogao. Ja posjedujem samo dio znanja, a postoji još puno pametnih ljudi, a ja nisam tako dobar u razmišljanju", prisjetili su se Srbi Popovicheve izjave.

image
SALIH ZEKI FAZLIOGLU Anadolu Agency Via Afp

Blic Sport pak donosi tekst s naslovom "Kako je Duda još prije 20 godina odbio NBA i priliku da postane prvi europski trener u najjačoj ligi svijeta."

Podsjeća nas Blic tim putem da je za Ivkovićeve usluge bio zainteresiran Denver, ali je on prihvatio ponudu moskovskog CSKA.

Trebao je navodno potpisati ugovor jutro nakon jednog sastanka s predstavnicima NBA momčadi, ali su Amerikanci tražili odgodu i njegovo strpljenje, no u međuvremenu je već došao sastanak s Rusima koji su ispoštovali dogovoreni termin i nagovorili ga da potpiše za CSKA.

"Dobio sam nakon nekog vremena poziv iz Denvera. Rekli su da su spremni, ali odgovorio sam - 'Žao mi je, potpisao sam za CSKA'", prisjetio se jednom prigodom Duda.

Ivković se smatra jednim od najuspješnijih košarkaških trenera u Europi, osvojio je srebro na Europskom prvenstvu 2009. kao izbornik Srbije, a s Jugoslavijom zlato na Europskim prvenstvima 1989., 1991. i 1995. te naslov svjetskog prvaka 1990. i srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 1988. godine.

U klupskoj karijeri kao trener vodio je mnoge klubove, uključujući Partizan, Aris, Radnički, za koji je također igrao, zatim Šibenku, Vojvodinu, PAOK, Panionios, Olympiacos, AEK iz Atene, CSKA iz Moskve, Dinamo iz Moskve i Anadolu Efes.

Linker
25. travanj 2024 06:24