fibaeurope.com
NOVI DRAŽEN PETROVIĆ

Španjolci oduševljeni Hezonjom: ‘Genije koji će postati zvijezda Barcelone’

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 18. ožujak 2014. 11:47

Mario Hezonja osvojio je Barcelonu. Dan nakon briljantne prvenstvene partije protiv Bŕsquet Manrese (26 koševa i 5 skokova za 21 minutu), mediji pišu o 19-godišnjem Hrvatu kao o novoj zvijezdi “blaugrane”.

Nije da su dosad bili neinformirani o tome kakav se dragulj krije u drugoj momčadi, ali Hezonjina simultanka u ACB ligi poslužila im je da podsjete čitatelje kako se radi o najvećem europskom potencijalu. Ili, kako je to opisao novinar Mundo Deportiva José Ignacio Huguet, o “smrtonosnoj kombinaciji talenta i atletske sposobnosti”. On je Hezonjin nastup pred 5000 gledatelja nazvao spektakularnim.

Festival košarke

“Trice, soloprodori, šutevi sa srednje udaljenosti... Teško se sjetiti elementa koji se nije našao u Hezonjinom repertoaru. Bio je to senzacionalan festival košarke za jednog 19-godišnjaka, uključujući i doprinos u obrani na kojem Pascual posebno inzistira”, piše Huguet.

Naslov u madridskom As-u je: “Jednom riječju - Hezonja!” Reporter Juanma Rubio piše da Dubrovčanin sve glasnije ispunjava blistave najave koje prate njegovu karijeru.

“Hezonja je genijalac koji će jednog dana biti velika zvijezda. Drugačije ne može biti. Ovo je bio samo početak, od njega očekujte puno veće stvari. Jedno je sigurno, Manresa mu je odškrinula vrata prve momčadi”, tvrdi Rubio.

El País je izvještaj s utakmice naslovio “Hezonjina gozba”, a u uvodu pišu da je naš košarkaš potpuno zasjenio sve druge igrače Barcelone.

Za komentar sjajne prezentacije u prvoj momčadi okrenuli smo broj Marijevog oca Ronalda, koji se čuje sa sinom prije i poslije svake utakmice.

Životinjski treninzi

- Presretan je, ali svjestan je da ovime neće preskočiti nijednu stepenicu u razvoju. Planski mu doziraju minutažu i vode na pravi način. Trener Pascual točno mu je dao do znanja koliko će ga zasad koristiti. Treninzi kroz koje prolazi su životinjski, definitivno su ga predodredili za velike stvari - javio se Ronald Hezonja iz Dubrovnika.

Dodaje kako euforija španjolskih medija zasad neće ništa promijeniti.

- Jasno mi je da ga nakon jedne sjajne predstave dižu u nebesa, no Mario je čvrsto prizemljen. Barcelona je ono što je htio i zna da sada mora ići korak po korak. Već u sljedećoj utakmici protiv Málage vjerojatno neće biti u sastavu. Ima ugovor na sedam godina, a ovo mu je tek druga sezona…

Je li priča da ga Španjolski košarkaški savez želi “oteti” točna?

- Naravno. Uzeli bi oni njega vrlo rado, ali Mario dobro zna odakle je potekao i kamo pripada - umiruje nas Hezonja senior.

S izbornikom hrvatske reprezentacije Jasminom Repešom je, kaže, redovito u kontaktu.

- Dobri smo prijatelji jer smo nekoć zajedno trenirali. Sigurno je da će ga Jasko pozvati na pripreme za SP, ali ne bih htio davati prognoze oko konačnog kadra. No dat ću vam jednu natuknicu: Hrvatska je deficitarna na poziciji playmakera, a Marija u Barceloni već mjesecima vježbaju za tu poziciju, kao i za dvojku i trojku. Navijači su se začudili, otkud sad i trice i prodori i zakucavanja. Zato bi Mario na ljeto mogao biti veliko iznenađenje za sve…

Ljubimac navijača

Ronald Hezonja otkrio je i da se na ulicama Barcelone već mogu vidjeti fanovi s Marijevim dresovi.

- Navijači Barcelone luduju. Dosad su ljudi nosili samo dresove Juana Carlosa Navarra, a sada je sve više njegovih. Međutim, Mario si ništa ne umišlja, ova sezona mu je bila naporna i teška, bilo je tu i puno odricanja i dosta oscilacija, ali stisnuo je zube. Svaki igrač to mora proći. Najlakše je bilo u mlađim kategorijama igrati jedan protiv pet kao Diego Maradona, sada se treba uklopiti u sustav i ostati poslušan. I ne podleći medijskom pritisku kojeg će sigurno biti sve više…

Pascual: Čitanje igre mu je jedna od slabijih strana

Trener Barcelone Xavier Pascual kaže kako Hezonji neće uvijek sve ići glatko kao protiv Manrese, ali oduševljen je brzinom njegova napretka.

- Sigurno će biti dana kada će imati i problema, primjerice čitanje igre mu je jedna od slabijih strana. No nema boljeg osjećaja nego vidjeti ga kako napreduje. Svakim danom je sve bolji i spremniji za igru na visokoj razini. Moramo ići polako i biti oprezni jer je Mario vrlo mlad - poručio je Pascual.

Linker
20. rujan 2024 12:09