Ronald Gorsic / CROPIX
KUP KREŠIMIRA ĆOSIĆA

Senzacija u polufinalu Kupa: Zagreb izbacio Cibonu, Šarić poludio zbog poraza

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 26. veljača 2014. 20:36

Ovo je kup, a u kupu ne postoje favoriti. Samo 40 minuta. U kojima je Zagreb bio bolji od Cibone i jedina momčad koja od sudionika završnice ne igra ABA ligu, igrat će finale Kupa Krešimir Ćosić. Cibona bez ideje na zonskoj obrani, lošeg pristupa u prvom poluvremenu sama je isprovocirala ovakav ishod i na koncu ga morala primiti.

Danijel Jusup otvorio je zonskom obranom, a to je bila njegova, gotovo bi se ustvrdilo, osnovna obrana u ovoj utakmici, a ne alternativna. Tom je obranom Jusup koliko-toliko čuvao reket, ali je, naravno, kocka bila šut. Kocka je u ovoj utakmici bio i pristup Vukova, koji je u prvom dijelu odnio vodu na mlin zagrebaša.

Slaven Rimac imao je hendikep u neigranju Ivana Siriščevića, a na to se nalijepila i viroza Marina Rozića. Cibonin kapetan bio je, barem u prvom poluvremenu, daleko od utakmice koju je odigrao protiv Krke u subotu, pa je Cibona ostala na onome što će napraviti Dario Šarić i Jerel Blassingame, uz šutersku dionicu Davora Kusa.

S druge strane, Zagreb je u drugoj četvrtini poslao ozbiljnu poruku Vukovima. Prvo je Juraj Segarić povezao dvije trice, nalijepili su se tricama Domagoj Vuković, a i Ivan Mileković, Zagreb je uspio i četiri lopte ukrasti, a Miralem Halilović je dobro trčao i lider A-1 lige je na odmor otišao s prednošću od 45:41.

I Cibona je već na ulasku u drugo poluvrijeme, za 53 sekunde, pokazala da je mnogo čvršća u obrani i odlučnija u želji da ne priredi iznenađenje. Šarić je stavio pet poena i Kus pogodio šut za vodstvo Cibone od 48:45, a Danijel Jusup je morao zvati minutu odmora.

U njoj stabilizirao svoju momčad, a Juraj Segarić opet je bio pokretačka snaga Zagreba. I zona Zagreba, koju je Cibona tako sterilno napadala. Cibona je čak dva puta u svom reketu gubila lopte, ušla je u nervozu, a Zagreb je imao na ulasku u posljednjih deset minuta 68:67.

Zagreb je držao ovu utakmicu u svojim rukama, Cibona je nanizala čak 19 izgubljenih lopti i Zagreb je nakon pogođenog slobodnog bacanja Milekovića na 2,40 minuta do konca imao velikih 83:75.

Međutim, Miralem Halilović se prestrašio pobjede, prvo je promašio čisti zicer kod 84:81, prije toga stavio samo jedno od dva bacanja, a 18 sekundi prije sirene faulirao je Davora Kusa na šutu za tri poena. Kus je stavio sva tri za 84:85, a Jagodić-Kuridža napravio je brzi faul na Toniju Brnasu, koji je oba puta s crte bio precizan.

Jerel Blassingame imao je već pet penala, Vukovi su tražili šut za tri poena, Zagreb, nerazumljivo nije radio faul na podu. Dario Šarić opalio je tešku tricu i - promašio. Za senzaciju.

Zagreb je u finalu. Kako su Vukovi izgledali u polufinalu, daleko od nezasluženog. Šarić je bio potresen porazom, poludio je i na zadirkivanje nekoga iz Zagreba, smirio ga je Karlo Žganec...

Prva utakmica polufinala Kupa:

Cibona - Zagreb 87-84

Linker
21. rujan 2024 16:43