Pedja Milosavljevic / CROPIX
MVP TURNIRA

Šarić: 'Nema nas puno, nismo najveći niti najsnažniji, ali imamo najviše vica u igri'

Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 28. travanj 2014. 00:52

Hrvatski košarkaški reprezentativac, 20-godišnji Dario Šarić proglašen je za najkorisnijeg igrača (MVP) završnog turnira ABA lige održanog u Beogradu, on je u dvoje utakmice, polufinalu protiv Crvene zvezde i finalu protiv Cedevite ukupno postigao 44 koša, sakupio 26 skokova i podijelio 13 asistencija, te je bio najzaslužniji za prvi Cibonin naslov pobjednika regionalnog natjecanja.

Cibona je u ova četiri beogradska dan srušila brojne postulate moderne košarke, a Dario Šarić pokazao dominaciju kakva na ovim prostorima nije viđena od vremena Tonija Kukoča. Hrvatski san u beogradskoj Areni završio je Ciboninin osvajanjem jedinog trofeja koji joj nedostaje, u utakmici koja je bila neizvjesna jedino u prvoj četvrtini pobijedila je Cedevitu 72-59.

Financije su prolazne, treneri mogu biti filozofi, ali klasa je vječna i uvijek ispliva. Dario Šarić je već sada ima, a Slaven Rimac pokazao da je košarka prekrasna igra zato što je jednostavna. Podsjetila je na dane stare, slavne Cibone.

Veličanstveni umjetnik košarkaške igre je novom najboljom utakmicom u karijeri, osvojio je i dio neutralne publike u najmanje posjećenom finalu u povijesti ABA lige (2145 gledatelja). Nakon još jedne, ukupno pete nebeske blokade, Beograđani su se digli na noge i zapljeskali mladiću koji nezaustavljivo vuče hrvatsku košarku prema statusu sporta broj jedan u državi. Jednoglasni MVP turnira u finalu je postigao 23 koša (trice 5/9) uz 11 skokova, sedam asistencija i pet blokada.

- Pobijedili smo jer igramo najbolju košarku u ligi. Nema nas puno, nismo najveći niti najsnažniji, ali imamo najviše vica u igri, pričao je Šarić u pauzama radosnog slavlja na parketu u Areni.

Sekundu poslije sirene popeo se na stol ispred stotinjak Ciboninih navijača, udario se u prsa i visoko uzdignuo ruke. Kasnije je izrezao mrežicu, grlio se sa svima, a na koncu se uspeo na tribinu i poveo navijačku pjesmu. Prvi na terenu, prvi u slavlju. Još jednom. Navijačima je poklonio donji dio dresa, na konferenciji za novinare pojavio se u sakou kojeg je navukao preko gornjeg dijela dresa. Gospodin Šarić zračio je zaraznim osmijehom.

- U najavi sam rekao da smo došli kao Olympiacos koji dvije godine zaredom nije bio favorit, a postao je europski prvak. Vidjelo se da Cedevita zna što želi napraviti u obrani, ali jednostavno smo bili prebrzi.

U prvom poluvremenu nije ga išao šut (2/9), ali je dominirao na svim ostalim strana terena. Vrhunske su bile blokade, a dvije asistencije bez gledanja („no look pass“) su potezi koje treba gledati na snimkama i divite se. U nastavku je sjajno šutirao (5/8), a oduševio i fenomenalnom tricom iz driblinga. Dario Šarić je još jednom odlučio da niti ovu utakmicu ne želi izgubiti.

- Vi možete reći da sam rođen s pobjedničkim mentalitetom, ali ja tvrdim da se pobjednik sam stvara. Želja za pobjeđivanjem se u meni stvorila sa 12 godina i ja smatram da u svoj utakmici mogu pobijediti.

S ovakvim pobjedničkim mentalitetom Dario Šarić će već ovoga ljeta postati vođa seniorske reprezentacije. U ovom trenutku je naš najbolji košarkaš.

- Ako dobijem poziv u reprezentaciju - nasmijao je Dario novinarsku publiku odgovorom na pitanje o SP-u u Španjolskoj.

I nastavio.

- Sad ću biti loš, ali neizmjerno sam sretan da sam pobijedio trenera iz reprezentacije. Stvarno mi je bio gušt. U Šibeniku mi je stari čitao dosta stvari iz prošlosti, bile su to novine na ćirilici koju nisam znao čitati, i poseban trenutak u mom životu je što sam osvojio nešto poput bivše jugoslavenske lige. Ovo je moja najvažnija pobjeda u karijeri, iako mi karijera nije nešto duga.

Pitanje je koliko će još ta karijera trajati u Zagrebu. Prijavio se na draft, a u nedjelju je Beogradom prostrujala informacija da će GM Bostona, legendarni Danny Ainge, još jednom doći uživo ga pogledati. S obzirom da se ne zna koliko je još Dario Šarić trajati u Zagrebu i Hrvatskoj mi vam još jednom preporučamo da iskoristite svaku preostalu priliku da ovog briljantnog košarkaša pogledate uživo. Ako ste ljubitelj sporta, činite grijeh svaki put kada ga ne gledate.

- Za tri do četiri tjedna će se otprilike znati gdje ću igrati sljedeće sezone. Što god odlučio, NBA će uvijek biti moj san.

U opuštenim trenucima, kada se novinarska svita prorijedila, uputio je i poruku generaciji koja ove sezone izlazi na draft, za koju kažu da je jedna od najboljih u povijesti NBA-a.

- Svi koji ove sezone izlaze na draft, Parker, Wiggins, ovi, oni, ne bi bili u stanju napraviti ovo što sam ja ove sezone s ovom ekipom napravio.

Linker
22. rujan 2024 17:38