Roko Prkačin

 FIBA
ZAVRŠEN POSAO

Roko Prkačin ima novi klub! Velika nada hrvatske košarke od iduće sezone u društvu velike zvijezde

Valja istaknuti kako je aktualni trener Garcia Aito već dugo na radaru imao Roka Prkačina
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 20. srpanj 2022. 13:58

Roko Prkačin, kako je to SN već objavio, neće više biti igrač Cibone. Potpisao je ugovor s Gironom, koja je bila i najbolja od svih opcija koje je imao na stolu posljednjih mjesec dana. Ugovor za našeg 19-godišnjeg reprezentativca vrijedi za sljedeće tri sezone, a nakon svake od njih Prkačin ima izlaz, ili prema NBA lige ili prema nekom drugom europskom odredištu.

Zašto je Girona najbolja opcija od svih koje su postojale u priči oko Roka Prkačina? Tu se treba vratiti dvije godine unazad, u ljeto 2020. godine kada je Garcia Aito, trofejni španjolski trener još vodio berlinsku Albu. Tada je Aito locirao Roka Prkačina kao onoga s kojim bi želio raditi, ili, ako baš i želite, posljednjeg u nizu velikana koje je ovaj trener odgojio za NBA ligu. A tu je čitav niz velikih imena, od Pau Gasola, Juana Carlosa Navarra, Rudyja Fernandeza ili Rikcyja Rubija preko Willyja Hernangomeza, Tomaša Satoranskog ili Kristapsa Porzingisa. Uostalom, kao Aitovo djelo može smatrati i zadnji potpis u Utah Jazzu, koji je doveo Talijana Simonea Fontecchija, kojega je baš Aito školovao u Albi, da bi zadnju sezonu igrao u Baskoniji. A doveo je Fontecchia Aito iz Reggio Emilije, debelo ispod radara...

Girona je ove sezone ušla u elitni rang španjolske košarke, nakon što je klub preuzeo veliki Marc Gasol. Koji je odlučio i na terenu pomoći svojoj momčadi. Bio je, jasno Gasol, MVP prilikom ulaska u elitni rang, a nakon toga odlučio je kako će igrati i sljedećoj sezoni. I tu se nije stalo, odmah je dogovoren dolazak na trenersko mjesto Garcije Aita, iako je ovaj u prosincu puni 76 godina. Doveden je na mjesto playmakera Quino Colom, koji je bio prvi play Španjolaca u kvalifikacijama za SP, ali i argentinski reprezentativac s euroligaškim i kratkim NBA iskustvom, Patricio Garino.

I Aito se sjetio - Roka Prkačina.

Imao je Prkačin neke druge ponude, bilo je kontakata s Joventutom, bilo je povezivan i s njemačkim Ulmom, bilo je to još ponekih opcija, poput odlaska u Australiju, jer bilo jasno kako za igrača koji u naponu snage nema smisla ostajati u Ciboni, s kojom se još uvijek ne zna što će se zbiti.

Girona je nudila Aita, ali i ritam od jedne utakmice tjedno, što je nije bio slučaj s Joventutom i Ulmom, a kako je Prkačin, iako sad već standardni reprezentativac daleko od završenog igrača, njemu i te kako trebaju i individualni treninzi, kojih će u Gironi imati dovoljno s jednom utakmicom tjedno u programu.

A sama činjenica da će treninge raditi pod paskom Aita, da će mu suigrač u početnoj petorci na drugoj visokoj poziciji biti, glavom i bradom, Marc Gasol, da će igru kontrolirati Quino Colom, a da će na niskom krilu biti Patricio Garino, dovoljno su bile primamljive činjenice koje su presudile u odluci.

Girona ne misli plesati samo jedno ljeto u ACB ligi, a to govori i sastav koji se sklapa, ali i podatak da su samo pet minuta planule sve godišnje ulaznice za sljedeću sezonu, njih 7.000.

Svi ti navijači će od sada biti i navijači Roka Prkačina. Cibonu je ostavio s osvojenom dvostrukom krunu, bio je jedan od posljednjih koji je ostao u klubu. Sada će ostati samo navijač. S nadom kako će se Vukovi spasiti, a jednog dana, tko zna...

Prije toga su planovi bogati. Roko Prkačin nije prebrisao mogućnost odlaska u NBA ligu, ako sve bude u redu, moglo bi to biti već za godinu dana. Uostalom, zato tu i stoji opcija po kojoj se ugovor, od odštetu može i razvrgnuti nakon svake od tri potpisane sezone...

Linker
24. travanj 2024 00:01