Aleš Fevžer / CROPIX
ČETIRI POBJEDE U NIZU

Repeša: Ova će momčad na parketu ostaviti sve, baš sve... Dođite nas podržati!

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 09. rujan 2013. 22:17

Čim je počelo, bilo je jasno da će ova biti jedna od onih tvrdih, na mišiće. Bilo je jasno da su Česi žilavi, bilo je jasno i da je umor kod naših velik. Napad je bio očajan, nešto smo zabijali na kreaciju s visokih pozicija, ostalo je bilo nijemo. Baš umorno.

Kad su takvi dani, a u glavi znaš da igraš za prolaz i da igraš s nekim od koga si bolji, imaš samo jednu soluciju. Zapni u obrani.

- Ne igramo mi možda lijepo, možda ovo nije ni najtalentiranija Hrvatska gledajući unatrag, no, mi smo momčad. Na to sam računao kad sam govorio "ako se neke stvari poklope, moglo bi biti dobro - kaže kapetan Roko Ukić.

Da, razlika između ovoga danas i onoga ranije samo je u jednoj stvari . Ova Hrvatska ima kemiju. Ova je Hrvatska u stanju još više zapeti u obrani ako napad nije tečan, a ne kao ranije, kad se promaši, izgubi se i želja za obranom. Ovo ja Hrvatska koja traje.

- Nakon onog poraza od Španjolaca, za koji smo zaslužili kritiku, mi iz utakmice u utakmicu igramo sve bolje i to je ono što me raduje - priznao je i Jasmin Repeša, dodajući:

- Igrali smo u najtežoj od svih skupina na Eurobasketu, imali tu katastrofu na startu, a danas imamo sve što smo htjeli kad smo se okupili prvi dan priprema. Imamo drugi krug i prenijeli smo pobjedu tamo. S njom imamo realne izglede za željeni iskorak prema četvrtfinalu.

Priprema za Češku bila je opsežna. Recimo, kad su se nedjelju igrači vratili u hotel nakon dramatične pobjede nad Slovencima, imali su kratku večeru i sastanak je krenuo u 23.30. Sastanak prije spavanja, a na meniju - Česi. I koliko je malo važno ono što smo napravili Slovencima, ako ne dobijemo Čehe. Sad vrijedi, sada jako vrijedi. Nakon što smo slomili Čehe.

- Dobro smo se pripremili, jedino nas je "uneredio" Pumprla, koji toliko trica nije zabio u posljednje dvije sezone. Bila je u nekoliko navrata opasnost i da nam Česi pobjegnu, što je opasno za ovakvu utakmicu, no, vjerovao sam da dodatnom energijom u posljednjoj četvrtini možemo napraviti posao. Česi su se do 30. minute držali i protiv Španjolaca, onda su pali. Tako je bilo i s nama.

Promašili 16 slobodnih bacanja, Jan Vesely šutirao je s crte 1-10. Usporili smo ih i naletjeli su na tvrdo. Imali smo četiri napada kod 47:40 za prelomiti utakmicu, no, napad je stao, opasno je stao. Ni ranije nije bilo idealno, jedino je nešto uspijevao Luka Žorić.

I onda se ukazao Dario Šarić. Stavio je prvu tricu za 52:44, osam minuta do konca, a onda je pogodio i drugu za 62:51 tri i pol minute do sirene. I da, ova nije bila triler, ovu smo priveli kraju kako to rade velike momčadi. U danima kad im ne ide.

- Hrvatska je odigrala vrhunsku utakmicu, njihova igračka vrijednost i njihova igra mi govore da će ova momčad dugo trajati na Eurobasektu - kazao je komplimentirajući Hrvatskoj Pavel Budinsky, češki izbornik.

Za to vrijeme je euforija, koju je stvorilo oko dvije tisuće Hrvata na tribinama, preseljena na okolne šatore. Pjevalo se "večeras je naša fešta", Slovenci ovdje puštaju sve, red Miše, red Azre, pa Severina. Sve što poželite. Kao što je i na parketu Hrvatska za sve koji su stigli u Celje bila za poželjeti.

- Vjerujem da smo im ispisali pozivnicu i za Stožice. Očekujem da ih već od četvrtka bude više od svih navijača protivnika u drugom krugu, a mi ih sigurno nećemo razočarati. Ova će momčad na parketu ostaviti sve, baš sve. I hvala im još jednom, bili su protiv Čeha naš šesti, sedmi i osmi igrač - hvalio je podršku navijača Repeša.

Parovi 1. kola (12. 9.)

Hrvatska - Finska, Grčka - Španjolska, Slovenija - Italija.

Parovi 2. kola (14. 9.)

Hrvatska - Italija, Slovenija - Grčka,

Španjolska - Finska

Parovi 3. kola (16. 9.)

Hrvatska - Grčka, Slovenija - Finska, Španjolska - Italija.

* Slovenija će svoje utakmice igrati u 21 sat. Ostale utakmice igraju se u 14.30 i 17.45, a konačan raspored odredit će Fiba Europa u dogovoru s televizijskim kućama

Linker
23. rujan 2024 05:22