Drago Sopta / Cropix
BUĐENJE DIVA IZ SAVSKE

Razriješen Upravni odbor: Cibona predala svoju sudbinu u ruke Milana Bandića

Ako o Ciboni Milan Bandić i SDP postignu pakt, bivši dvostruki europski prvak bit će spašen
Piše: Gordan GrabovecObjavljeno: 16. prosinac 2010. 17:53

Bez ikakvog otpora i povišenih tonova Skupština Cibone napravila je ono što je od nje tražio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić . Tijekom dvosatnog zasjedanja, pod predsjedanjem Mihovila Nakića, 22 skupštinara prihvatila su ostavke svih članova Upravnog odbora, Ivo Jelušić je pismeno podnio ostavku i na članstvo u Skupštini kluba, a uvjetno su na istu funkciju prihvaćene ostavke Vlatka Previšića, Borisa Lalića i Branka Lampla.

Time je napravljen prvi korak ka buđenju košarkaškog diva iz stanja kliničke smrti u kojoj se nalazi već više od godinu dana. Drugi korak bit će napravljen u ponedjeljak na sjednici Gradske skupštine, pred kojom će gradonačelnik Bandić iznijeti plan za sanaciju Cibone. Tu će se dogoditi zaplet, ali i rasplet priče u kojoj će politika odlučivati o sudbini bivšeg dvostrukog prvaka Europe.

Prema sadašnjem raspoloženju SDP-ovi zastupnici, koji čine većinu u gradskom parlamentu, nisu skloni podržati Bandićev prijedlog. On je, kažu naši izvori, pravno neodrživ, gradonačelnikovo obrazloženje je neprihvatljivo, a u gradskom proračunu nema novca za pokrivanje Cibonina duga koji se, prema posljednjim procjenama, popeo do iznosa od 75 milijuna kuna. Za SDP-ovce je sporno i Cibonino vlasništvo nad prostorima.

Međutim, ovaj posljednji “problem” više ne postoji. Naime, Cibonini skupštinari odlučili su odreći se svih prava vlasništva nad poslovnim prostorima u korist Grada.

- Gradskoj skupštini bit će upućen dopis u kojem će stajati da se Cibona odriče prava vlasništva nad poslovnim prostorima na koje je uknjižena, u svrhu saniranja i pomoći pri pronalaženju rješenja za ozdravljenje kluba, a po cijeni procijenjenoj od strane agencije Zagrebačke banke (ZANE), te se na taj način olakša Gradu donošenje odluke o sanaciji. Svjesni smo da ni Grad nije u bajnoj financijskoj situaciji, pa bi dinamiku uplate tih sredstava naknadno dogovorili. Time želimo pomoći da se otkloni tužba koju je Grad pokrenuo po pitanju vlasništva nad prostorima, a pod devizom da se želi zaštititi gradska imovina. Predajom tih prostora na upravljanje Gradu smatramo da je imovina zaštićena, a sve po realnoj cijeni nezavisnog procjenitelja - iznio je Mihovil Nakić, v.d. predsjednika Cibone.

Nakić će na toj dužnosti ostati do novog sastanka klupske Skupštine, koji će se dogoditi u srijedu 22. prosinca, a na kojoj bi trebao biti izabran novi Upravni odbor. Može se pretpostaviti da će se isti odmah potom sastati i izabrati novog predsjednika Cibone te odrediti još četiri člana Izvršnog odbora.

- Klub je sa svoje strane napravio sve što je bilo moguće i spreman je odreći se svega kako bi bio spašen - rekao je Nakić koji se u trenutku najveće krize, kad je došlo do zastoja u komunikaciji između gradskih vlasti i Cibone, pokazao kao spasonosno rješenje.

Ako “Bandićev plan” prođe, odnosno ako SDP dopusti gradonačelniku da se iz uloge jednog od glavnih inicijatora krize prometne u Cibonina spasitelja, Nakićeva će se uloga pokazati ključnom, ništa manje povijesnom nego one 1984., kad je njegovim košem Cibona svladala C. zvezdu u finalu doigravanja.

Rozić: Napokon se nešto pokrenulo

Marin Rozić se kao predstavnik igrača u Upravnom odboru pojavio na inzistiranje Mihovila Nakića.

- Kad već nije mogao pomoći momčadi na parketu, smatrao sam da je kao dugogodišnji član kluba i kapetan jedina pogodna osoba da uz mene odradi taj dio posla - rekao je Nakić.

Jedna od Rozićevih zadaća bila je prenošenje informacija s prvog kata u svlačionicu, bez igre pokvarenih telefona. U četvrtak je, prvi put nakon dugo vremena, Roza priznao da je optimist.

- Definitivno jesam. Napokon se nešto pokrenulo.

No, vremena je sve manje, a strpljenje igrača sve tanje.

- Nažalost, sve se događa sporo. Ostaje nam samo čekati odluku Gradske skupštine i nadati se. Ako ona bude pozitivna, onda bi do Nove godine trebalo biti određenih rezultata. Za početak, neka se svima plate zaostale stanarine da nas ne izbace iz stanova - zaključio je Rozić.

Linker
06. listopad 2024 07:24