AYHAN MEHMET Anadolu Agency Via Afp
DUŠAN IVKOVIĆ

Preminuo jedan od najvećih europskih trenera, čovjek koji je Jugoslaviju odveo do svjetskog zlata

Tužna vijest potresla je u jutarnjim satima Srbiju, stalo je srce legendarnog trenera
Piše: SNObjavljeno: 16. rujan 2021. 09:44

Tužne vijesti stižu iz Srbije. Preminuo je legendarni košarkaški trener Dušan Duda Ivković.Prema pisanjima medija iz susjedstva, srce proslavljenog stručnjaka prestalo je kucati u 78. godini.

"U šest sati i 50 minuta Dušan je preminuo u bolnici u Beogradu od posljedica vode u plućima i herpesa", za Sport Klub je potvrdio prvi čovjek Radničkog Goran Kalinić.

Ivković je rođen u Beogradu 29. listopada 1943. godine. Bio je jedan od najboljih europskih trenera te bivši izbornik košarkaške reprezentacije Srbije s kojom je osvojio srebro na Europskom prvenstvu, a bio je i četvrti na Svjetskom.

Ubilježio je uz to i nezaboravne trenutke na klupi nekadašnje Jugoslavije s kojom je dvaput bio europski (1989. i 1991.) i jednom svjetski prvak (1990.), te drugi na Olimpijskim igrama u Seulu 1988., a na tron Starog kontinenta je 1995. odveo i SR Jugoslaviju, odnosno tadašnju tvorevinu Srbije i Crne Gore.

Na klupskom nivou osvajao je Euroligu (dva puta - 1997. i 2012.), Kup Radivoja Koraća, Kup Raymonda Saporte, ULEB Kup, osvajao je prvenstva i kupove Jugoslavije, Grčke i Rusije. Vodio je i klubove poput Partizana, Arisa, Radničkog, Šibenke, Vojvodine, PAOK-a, Panioniosa, Olympiakosa, AEK-a, CSKA, Dinamo Moskve te Anadolu Efesa.

Trenersku karijeru završio je 2016. godine, kao igrač cijelu je proveo u Radničkom.

Linker
23. travanj 2024 17:21