IGRA MILIJUNA

POVIJESNI DRAFT 'Hezonja donosi show u dvorane, a to je ono što Amerikanci vole'

Mario želi biti što viši pick i zbog dva milijuna odštete koju će morati platiti iz svog džepa
Piše: Vedran BabićObjavljeno: 25. lipanj 2015. 19:33

Velika je noć pred Marijom Hezonjom. Najveća u njegovoj još mladoj karijeri. U noći s četvrtka na petak, u 1 sat iza ponoći po našem vremenu, talentirani dubrovački košarkaš i bek-šuter Barcelone čekat će ishod NBA drafta u Brooklynu, piše Slobodna Dalmacija .

Iako je pozvan na ceremoniju, morao je odbiti jer je sinoć igrao utakmicu finala španjolskog prvenstva protiv Reala. Mario će na draftu biti visoko rangiran. Koliko visoko? Teško je reći. Predviđa mu se pozicija od petog do desetog “picka”, no u noći drafta uvijek bude iznenađenja, kaže nam Roko Ukić, koji je i sam bio na draftu.

‘Draft je financijski bitan’

- To je procjena trenutnog talenta koja je prilično subjektivna i može biti generalizirana prema potrebi kluba za određenom pozicijom. Tek ćemo za pet-šest godina vidjeti kakva će klasa postati koji igrač. Draft je financijski bitan jer što si viši “pick”, više zarađuješ, a važan je i zbog imidža igrača. Lijep je taj šušur oko drafta, ali to ti ne garantira da ćeš postati igrač. Za Marija je najvažnije u koju će momčad doći.

A ta bi momčad, prema prognozama koje stižu iz NBA krugova, trebala biti jedna od ove četiri: Orlando, Sacramento, Denver i Detroit. U kojoj bi Mario imao najveću minutažu?

- Sacramento ga favorizira, iako ondje igraju Rudy Gay i jedan momak Nik Stauskas koji je lani bio osmi “pick” a nije igrao cijelu sezonu. Zadnje tri godine Kingsi su dvaput imali visoki pick i oba puta su odabrali šutere koji nisu ništa napravili. Denver i Detroit su imali gubitničke sezone. U njima Mario neće biti zvijezda, ali mislim da bi mu ti klubovi bili dobri za daljnji razvoj.

Draft je lutrija, poručuje Roko, koji je 2005. izabran kao 41. “pick” (11. u drugoj rundi) od strane Toronto Raptorsa.

U prvoj rundi klubovi imaju pet minuta za odluku o igraču kojeg žele (tu su mogući i “tradeovi” s drugim klubovima), a u drugoj rundi dvije. A tu je sve moguće. I zato se Roko ne zanosi brojkama i “pickovima”, premda je i te kako svjestan da je Hezonja strašan potencijal.

- On je vrhunski atlet i odličan šuter. To su dvije ključne stvari za tu poziciju u NBA-u. Europljanima se uvijek zamjera manjak atleticizma, a Mario ima upravo to. Pruža spektakularne poteze i to je Amerikancima super zbog “showa” i atrakcije. Takvi su igrači na cijeni. Složio bih se s mišljenjem većine da je Mario bliži NBA-u nego Europi jer je ondje više atleticizma i šuteva, a manje taktike i filozofiranja.

Podiže hrvatski rejting

No, prostora za napredak ima.

- Još uvijek mu nedostaje konstanta da dobre igre ponavlja često. Morat će podići obranu na viši nivo, ali on ima fizičke sposobnosti za to. Morat će biti i strpljiv, a u Barceloni je pokazao da to može.

Lani je Dario Šarić na draftu izabran kao dvanaesti, a ako se obistine prognoze, Hezonja će postati najviše rangirani Hrvat.

- Puno bi to značilo za hrvatsku košarku jer bi nakon Šarića lani Hezonja ove godine zadržao kontinuitet naših košarkaša. Imamo tu i malog Bendera, pa i Žižića. Sve to podiže rejting i popularnost naših igrača u svijetu - zaključio je Ukić, koji nam se odazvao s odmora i punjenja baterija uoči novog reprezentativnog okupljanja početkom srpnja.

Top 5 hrvatskih izbora

12. Dario Šarić (2014., Orlando Magic,mijenjan u Philadelphiju)

22. Zoran Planinić (2003., New Jersey Nets)

24. Dalibor Bagarić (2000., Chicago Bulls)

29. Toni Kukoč (1990., Chicago Bulls)

31. Bojan Bogdanović (2011., Miami Heat, mijenjan u Minnesotu pa Brooklyn)

Zarada u prve dvije godine ovisi o ‘picku’

1 - 9.7 milijuna dolara

2 - 8.6 milijuna dolara

3 - 7.8 milijuna dolara

4 - 7 milijuna dolara

5 - 6.3 milijuna dolara

6 - 5.7 milijuna dolara

7 - 5.2 milijuna dolara

8 - 4.8 milijuna dolara

9 - 4.4 milijuna dolara

10 - 4.2 milijuna dolara

Odštetu Barceloni plaća iz svog džepa

Biti visoko odabran na draftu Hezonji je važno iz još jednog razloga. Naime, njegova odšteta za raskid ugovora s Barcelonom iznosi nemalih dva milijuna eura, a kao što nam je Ukić rekao, što je viši ‘pick’, to je ugovor lukrativniji.

- Što bolje bude odabran, manje će osjetiti tu odštetu jer će je morati platiti iz svog džepa. Mario ima jednog od vodećih agenata u ligi Arna Tellema koji će morati raditi na tome da se klubovi ne prepadnu te odštete. Ja nisam bio visoko rangiran na draftu, ali su se klubovi prepali moje odštete iz Splita i puno njih je odustalo.

Nisu htjeli birati nekoga tko im neće doći. U prvoj rundi nema pregovora o ugovoru. Što dobiješ, dobiješ. U drugoj rundi možeš pregovarati pa možeš dobiti minimalac, ali možeš dobiti i pet puta više.

Linker
22. rujan 2024 08:40