Žana Lelas
 BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX
ODLAZAK ŽANE LELAS

Olimpijska doprvakinja koja je sa suprugom, poznatim nogometnim trenerom, stvorila sjajan klub...

Velika hrvatska sportašica preminula je u 52. godini. I njezina kći je iznimno talentirana igračica
Piše: Zdravko Reić/JL, Frane Vulas/SDObjavljeno: 15. rujan 2021. 13:28

Splićane, u prvom redu, ali i sportsku javnost Hrvatske, potresla je vijest o tragičnoj smrti košarkašice i trenerice Žane Lelas Lokice (51). Bila je izvanredna košarkašica, jedna od najboljih hrvatskih, osnovala je i uspješno vodila svoju košarkašku akademiju, bila je stručna, iznad svega divna, draga, suosjećajna osoba.

Za njom u tuzi ostaje suprug Vjekoslav Lokica, kći Nika, ali i brojna sportska i košarkaška obitelj. Žana je na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. s reprezentacijom Jugoslavije osvojila srebrnu medalju, dobitnica je brojnih priznanja, ali najveće njezino djelo je ženski košarkaški klub Akademija Žana Lelas. Podigla ga je sa suprugom iz temelja i dovela do Prve hrvatske lige.

Rođena je u Splitu 28. svibnja 1970. godine. Karijeru je počela 1983. godine u tadašnjoj Jugoplastici. Zbog iznimnog talenta, već sa 16 godina zaigrala je za prvu ekipu "žutih". Osvojila je srebrnu medalju s reprezentacijom Jugoslavije na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine. Do tog uspjeha stigla je u dobi od samo 18 godina, bila je najmlađa članica te reprezentacije. Jedina je Splićanka s olimpijskom medaljom u košarci.

image
Obitelj Lokica-Lelas snimljena prošlog ljeta: Vjekoslav Lokica, Nika Lokica i Žana Lelas s kućnim ljubimcem, njemačkim ovčarem Voilijem
BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX

Nakon igračke karijere posvetila se Žana trenerskom radu. Radila je u školi košarke Adriatic. Suprug Vjekoslav Lokica, poznati nogometni trener, i ona oformili su potom 2016. godine košarkašku Akademiju Žana Lelas, koja je proteklih godina nizala uspjehe u mlađim kategorijama. Rasli su iz sezone u sezonu, unatoč financijskim i brojnim drugim poteškoćama koje ima ženski sport u Hrvatskoj. Od prošle sezone seniorski sastav KAŽL-a prvi put je nastupao u elitnom rangu hrvatske ženske košarke. Njihova kći Nika Lokica iznimno je talentirana košarkašica i budućnost je hrvatske košarke.

Ogroman je to gubitak za hrvatsku košarku, koja nije izgubila samo jednu od svojih najboljih igračica svih vremena, trenerica, već i veliku osobu...

Linker
27. travanj 2024 21:05