AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
FINCI TRAŽE OSVETU

Olimpijin bek Sasu Salin: 'Mi smo odlična momčad i Hrvati će vidjet naše sampouzdanje'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 12. rujan 2013. 11:31

Dočekao nas je širokog osmijeha. Finci više nisu iznenađenje, uostalom, prije dvije godine su dospjeli u drugi krug, sada su to samo ponovili. A momčad je ista, isti je izbornik.

Sjećate li se onog vica otprije dvije godine? Kao, pitali Fince kako su to izgubili od Hrvata.

- Danas svi igraju košarku.

Danas su, međutim, Finci stigli u Ljubljanu s skalpovima Grčke, Turske i Rusije. Pali su samo od Talijana. Ali tko nije pao od Talijana? I sad ih čeka Hrvatska. Imaju, kao i Hrvati prenijeta dva boda. I njima je ova utakmica korak prema četvrtfinalu. Kao i nama.

- Sigurno će biti teško, u to uopće ne sumnjam. Gledao sam Hrvatsku i ona igra sjajno. Ostvarili su vaši igrači važnu i veliku pobjedu nad Česima u eliminacijskoj utakmici i sasvim se sigurno napunili motivacijom.

Tako će Sasu Salin. On je finski šuter s dugogodišnjim stažem u Olimpiji. Sjajna ruka. Nije jedini takav u Finskoj.

- Bojan Bogdanović igra cijeli turnir sjajno. Ali moram primijetiti i da momčad u cijelosti igra odlično. I stoga znam da će nam biti jako, jako teško.

Samopouzdanje je danas kod Finaca visoko. Uostalom, oni više nikoga ne šokiraju.

Ili ipak da?

- Morat će ljudi početi u vjerovati u nas. Mi imamo doista odličnu momčad, igramo zajednički, zabavljamo se na parketu i to nam pomaže, apsolutno pomaže. Možda smo imali i malo sreće prije dvije godine kad smo plasirali u drugu rundu, ali ovaj puta tu se ne radi ni o sreći ni o slučajnosti. Mi smo u drugoj rundi zato što tu pripadamo, zato što toliko vrijedimo. Mi tu pripadamo. Naše samopouzdanje vidjet će se i na utakmicama drugog kruga.

Sasu Salin se sjeća one utakmice iz Alytusa, litavskog grada, u kojemu je odigrao prvu utakmicu na Eurobasketu. Hrvati su tada bili bolji, iako je bilo tijesno, samo pet razlike na kraju.

- Naravno da se sjećam. Pazite, mi smo tada bili silno nervozni. Bilo je to prvi puta nakon 16 godina da se Finska plasirala na Eurobasket i logično je da smo malo podlegli pritisku. No, koliko me sjećanje drži, čini mi se da smo i u toj utakmici igrali sasvim pristojno i da je Hrvatska imala problema s nama. Bila je to teška utakmica, na žalost i naš poraz. Danas ćemo imati priliku za revanš i osvetu.

Skupina iz koje dolazi Finska, skupina je koja se igrala u Kopru. I nekako se čini slabijom od one koja se igrala u Celju. Sasu Salin ne misli tako.

- Imala je Hrvatska vrlo teške suparnike, kod vas je u skupini bila Španjolska, koja je branitelj naslova, ali i odlična Slovenija, koju ste konačno i svladali. No, ako pogledate našu skupinu, tu je također bilo odličnih reprezentacija, bila je to Italija koja je sve dobila, pa Grci, Rusi, Turci. U obje skupine su igrale jake momčadi. Uostalom, teško je ovdje naći jednostavnog, laganog suparnika.

Nije to ni Finska. Nije to bila prije dvije godine sada je još manje. Danas će trebati strpljenja i mudrosti. Finci su bolji, puno bolji nego im to košarkaški pedigre govori...

Rannikko igra



Teemu Rannikko, iskusni finski bek, odradio je posljednji trening Finske i bit će danas u momčadi, koju vodi Henrik Detmann. Rannikko je, doduše, trenirao omotane šake, pa zacijelo ozlijeđena ruka još nije i najboljem stanju.

No, nakon što je otpao Möttöla, Fincima bi veliki hendikep bio da izgube i drugog najiskusnijeg igrača...

Linker
22. rujan 2024 10:05