Pedja Milosavljević / Cropix
NEIZBRISIVI TRAG

Odlazak legende jugoslavenske košarke: U 86. godini života umro Ranko Žeravica

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 29. listopad 2015. 12:33

U utorak ujutro u 86. godini preminuo je Ranko Žeravica, legenda jugoslavenske košarke i trener koji je s reprezentacijom bivše države osvojio gotovo sve što se osvojiti dalo.

Desetljeće i pol Žeravica je bio alfa i omega košarke, a u sport je uveo standarde koji su postali temelj svih velikih rezultata. Njegova je ostavština i sedam medalja s velikih natjecanja, uključujući svjetsko zlato 1970. i olimpijsko 1980. Sjećanja na Žeravicu potražili smo kod trojice hrvatskih velikana, Mirka Novosela, Petra Skansija i Nikole Plećaša.

- Ranko je bio jedan od najboljih europskih trenera svih vremena, autor sistematskog rada u stvaranju vrhunskih igrača. Imali smo isti način razmišljanja, znali smo da je odgajanje igrača ključna stvar jer bez toga nije moglo biti vrhunske košarke - kaže Mirko Novosel.

Posljednji je put sa Žeravicom bio prošle godine, kada je u Beogradu organiziran susret veterana Jugoslavije i SSSR-a.

- Ovo mi je izuzetno teška i tužna vijest, bez obzira što sam znao cijelu priču. Navršio je 85, ali čovjek se uvijek nada... Bili smo jako dobri prijatelji i suradnici, a on mi je bio i trener još kad sam bio igrač. Godine 1968. uzeo me za pomoćnog trenera kada sam radio u Lokomotivi, a tri godine kasnije sam i profesionalno prešao u Savez, za trenera kadetske i juniorske reprezentacije. Tada sam Ranku postao pomoćnik na svim pripremama, zaključno s Münchenom 1972. Kada je on otišao, ja sam nastavio posao i usavršavao njegov rad.

Novosel je podsjetio na tri važna pravila koja su stvorili on i Žeravica.

- Inicirali smo pravilo da ne smiju igrati stranci, zatim o zabrani odlaska u inozemstvo prije 30. godine, s izuzetkom u 28. Osim toga bili smo kreatori dugih priprema reprezentacije, gdje smo radili razliku u odnosu na konkurenciju. Sjećam se da je Krešimir Ćosić jedne godine s Rankom bio pet i pol mjeseci na pripremama.

Petar Skansi sa Žeravicom se čuo praktički do zadnjeg dana, nedavno su razgovarali telefonom. Svi su se, kaže, na neki način opraštali i očekivali kraj.

- Drago mi je da smo se pozdravili, premda on još nije imao svijest o zadnjim danima. Ranko je bio trener s izuzetnim nervom, što je vjerojatno pokupio od starijih trenera. Bio je pozvan da napravi revoluciju u jugoslavenskoj košarci i puno je pridonio svojim stavom prema trenerskom radu. Njegov je način bio izuzetno intenzivan i po tome je bio avangarda, jer je to postala karakteristika kasnijih vremena.

Skansi se sjeća Žeravice kroz različite slike.

- Na početku sam ga doživljavao kao tiranina, kao nekog goniča robova. Svrha toga je bila da nas učini prvacima. No pamtim ga i kada je dobio dijete, prvog sina. Nakon toga više nije bio takav. Mentalno je omekšao, gledao nas je kao svoju djecu...

Nikola Plećaš tužnu je vijest doznao od nas.

- Izgubili smo velikog košarkaškog radnika, čovjeka koji je naslijedio Acu Nikolića i napravio velike rezultate. Posljednji put sam kod njega u Beogradu bio prije nekoliko tjedana, nakon što mu je ugrađen stent. Pamtit ću ga po tome što je stvorio izuzetnu reprezentaciju, a jugoslavensku košarku doveo do toga da su se svi ostali mjerili prema našoj košarci - zaključio je Plećaš.

Linker
22. rujan 2024 10:36