Zagreb, 060411.Svecano VIP otvorenje shopping centra Cvjetno poduzetnika Tomislava Horvatincica.Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
 Biljana Gaurina / CROPIX
LEGENDA ZNA KRIVCA

Novosel optužuje: 'Radić je uništio našu košarku! On je apsolutist u sukobu interesa'

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 05. ožujak 2012. 13:56

Mirko Novosel ima 74 godine i od toga je uz košarku vezan šest desetljeća. I dalje jednako žučljiv u svakoj raspravi. Novosel, naravno, i o aktualnom stanju hrvatske košarke ima svoj sud. I metu. Legendarnom treneru koji je osvojio više nego bilo tko u drugi u Hrvata, sve je jasno.

- Predsjednik Saveza Danko Radić je čovjek koji je sve uništio! Sve što je vrijedilo u našoj košarci. Počnimo samo od rezultata reprezentacije, koji je ogledalo rada svakog saveza. Iako imamo talentirane igrače - reći su samo da nikad na ovim prostorima nije bilo takvih osam centara kao što ih imamo danas, a trebaju nam samo četiri za igrati - rezultata nema. Mi smo morali u Litvi na EP biti u medalji jer to je gotovo uspjelo Makedoniji. I nas će dugoročno taj neuspjeh, to ispadanje iz olimpijskog ciklusa baciti nazad. Nadalje, tu je regionalna liga u kojoj je Danko Radić u evidentnom sukobu interesa. Ta se liga zove Jadranska liga, a na Jadranu je Savez svojom politikom uništio sve klubove i sada u toj ligi ne igra nitko od klubova s mora. A najveća su zabluda uspjesi mladih reprezentacija, što je zapravo običan trik.

Novosel je krenuo u analizu. Prvo o klincima.

- Pazite, mi osvajamo kadetska zlata, a svi koji smo u košarci dobro znamo da su kadetski uspjesi u osnovi rezultati čistog igračkog talenta a ne sustavnog rada, koji bi se trebao prepoznati u nekim kasnijim uspjesima, a njih, na žalost, više nema. Nadalje, treneri u mlađim selekcijama su ljudi za koje ja nisam čuo, iako sam 60 godina u košarci. Zar je to normalno, pa ja znam svakog tko se oko košarke motao u tom razdoblju.

Klupska je problematika žešća.

- Pazite, Radić je apsolutist! Ja sam svojedobno, za vrijeme Spahijina mandata, bio na sjednicama Stručnog savjeta, ali valjda sam im bio dosadan jer sam uvijek nekaj grintao, pa me više nisu zvali. Radić je pomislio da sve zna, ali ne zna. On zna košarku, u to nema sumnje, ali na nju gleda iz sudačkog rakursa, a ne iz stručnog ili igračkog i to je veliki problem za sve nas u košarci. Misli da sve zna, svi ga se boje, a ako je točno ono što sam čuo, a riječ je o tome da je Radić postavio 12 od 14 trenera u našim najboljim klubovima, onda je to sve skupa skandalozno.

Nije to sve, nameće se i pitanje sportskog direktora ABA lige, što je zapravo nemoguće biti ako ste u isto vrijeme predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza.

- To je čisti sukob interesa, o tome nema zbora. Znate, on je ovih dana, čitao sam, dao neke izjave za srpske medije. On u tim izjavama ne štiti hrvatske klubove, što bi mu morala biti primarna zadaća ako obnaša funkciju predsjednika HKS-a. Njemu uspjesi svakog našeg kluba moraju biti prioritet, ali ne, on se tu postavlja kao sportski direktor ABA lige i samim time sebe dovodi u nemoguću situaciju. To je sulud odnos, to je čisti sukob interesa!

Linker
07. listopad 2024 11:29