Pedja Milosavljevic / CROPIX
CEDEVITA - PARTIZAN 81-79

Nova senzacija iz Beograda: Cedevita izbacila Partizan i izborila hrvatsko finale

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 25. travanj 2014. 19:24

Nolan Smith toliko je toga promašio ove sezone, ali pogodio je najvažniju loptu sezone. Pogodio je šut za pobjedu od 81:79, šut sa sirenom i odveo Cedevitu u Euroligu i nedjeljno finale sa Cibonom. Hrvati osvojili Beograd, pa se od petka navečer u regiji kaže. Euroliga: Zauzeto. Hrvati!

Kombank Arena je dočekala Cedevitu u potpuno različitom ugođaju od onoga u kojemu je u četvrtak navečer slavila Cibona protiv Zvezde. Već sat vremena uoči početka utakmice bilo je jasno da će dvorana biti kud i kamo punija nego je to slučaj bio 24 sata ranije. Stiglo je gotovo 15.000 gromoglasnih navijača i jedna skupina Cedevitinih pristaša, njih oko 300, kad su se priključili i oni koju su autobusom krenuli iz Zagreba, pa su malo kasnili na početak.

Cedevitu nije sputao prvotni pritisak tribina, iako je malo tko od njezinih igrača doživio ikada išta slično. Kombank Arena nije Pionir, no Grobari znaju napraviti pakleni štimung za svakog gosta.

No, 40 minuta koji nose Euroligu su i veliki pritisak, pa je Partizan otvorio u teškom grču, a Cedevita je to znala iskorstiti. Miro Bilan odmah je pronašao dubinu u napadu Cedevite, a Jasmin Repeša je rotirao je obrane, igrao kombiniranu obranu, nakon mrtvog vremena igrao presing i izluđivao Partizanov prilično sterilan napad. No, tamo gdje je započeo Miro Bilan nije nastavio Jusuf Nurkić, s čime je Cedevita izgubila nešto na što je Repeša sigurno računao pripremajući utakmicu. Ipak, ton igri Cedevite davao je Luka Babić, koji je ukočio Bogdana Bogdanovića, ali i sjajno trčao te asistirao na otvorenom terenu. Cedevita je u 14. minuti imali i velikih 16 poena viška, vodila je 34:18. I onda se ukazao Saša Pavlović. Nekdašnji NBA igrač povezao je tri trice i dao je krila svojoj momčadi. Kad je stavio Bogdan Bogdanović svoju tricu bio je to početak ludila u dvorani. I topljenje Cedevitine prednosti.

Dule Vujošević tada je na praketu imao spremljeno oružje, novitet za Final Four, novitet, koji se doduše mogao predvidjeti, iako ga do sada iskusni trener nije koristio. Postavio je na peticu Lauvergnea, a na krilnog centra bertanasa, dodao u petorku Pavlovića, Bogdanovića i Tepića, odnosno odlučio se za svojih pet najboljih igrača, koji su bili niži, ali opet dovoljno skočni i svakako brži od Cedevitine postave s klasničnim centarskim tandemom. Repeša je ostavio Zubčića na četvorci, kombinirao ga je sa Bilanom i Sutonom, a Cedevita je tu samo propadala. I na poluvrijeme otišla tek sa plus pet, što je s obzirom na dominaciju u prvom dijelu bila je praktički minimalna prednost.

Nastavak je Partizan otvorio bez pritiska, uz bučnu podršku tribina i kao momčad koja kontrolira situaciju na parketu. U 24. minuti Partizan je i prvi put poveo (44:43), a Cedevitu je još neko vrijeme glavom iznad vode držao Jusuf Nurkić. No, agresivnija obrana Partizana dovela je do čak četiri izgubljene lopte Repešina sastava na otvaranju drugog dijela.

Kad je izašao Nurkić, Partizan je imao sve, otišao je u zadnjih deset minuta sa 64:57.

Saša Pavlović bio je Partizanovo prvo ime, prvo ime ovog polufinala uopće i njegovom zaslugom Partizan je na šest minuta do sirene imao velikih 73:62. No, trice Sutona, Raya i Luke Babića opet su vratile Cedveitu u život. Dule Vujošević morao je kod 73:70 na nešto više od četiri minute pozvati minutu odmora. No, nije pomoglo. Cedevita je ušla u neizjesno završnicu, kad je Luka Babić pronašo novim asistom Miru Bilana za 74:74, bilo je jasno da nas čeka pakao. Ray je još pogodio za vodstvo od 76:74 na dvije minute do sirene, a skupina Cedevitinih navijača podigla se na noge.

Pvalović je pogodio dva bacanja za poravnanje, Ray je promašio floater, a Gagić je na minutu i pol do sirene stavio s crte samo jednom. Bilan je opet pogodio za 78:77, opet težak šut, a Pavlović je s crte opet doveo Partizan u vodstvo. Igrala se zadnja minuta.

Suton nije zabio preko Lauvergnea, ali je Ray skočio u napadu, da bi Pavlović nakon auta blokirao Sutona. Tepić je promašio da bi Nolan Smith pogodio čuedsnu pobjedu u Beogradu!!!

Linker
22. rujan 2024 09:33