OI KVALIFIKACIJE

Nigerijska košarkaška reprezentacija došla do senzacije i osigurala London

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 09. srpanj 2012. 12:25

Nigerijska košarkaška reprezentacija senzacionalno je izborila plasman na Olimpijske igre koje će se od 27. srpnja do 12. kolovoza održati u Londonu.

Nigerijci su na kvalifikacijskim turniru u Venezueli osvojili treće mjesto, posljednje koje je vodilo u London. U odlučujućoj su utakmici svladali Dominikansku Republiku s 88-73 i prvi će put u povijesti sudjelovati na Olimpijskim igrama.

Pravi su šok Nigerijci izazvali u četvrtfinalu kada su izbacili Grčku, a u red iznenađenja svakako ide i pobjeda protiv Dominikanske Republike. Ključna je figura na tom putu s 25 koševa i deset skokova bio Ike Diogu koji igra u portorikanskom Arecibu. Iz igre je gađao sjajnih 10-14 (trice 3-4). S 14 poena i sedam uhvaćenih lopti dobro ga je pratio i krilni igrač New Orleansa Al-Farouq Aminu. Jack Martinez je sa 16 poena i devet skokova bio najbolji u dresu Dominikanske Republike kod koje se očekivao bolji učinak NBA zvijezde Ala Horforda (12 koševa, sedam skokova).

U posljednju su četvrtinu Nigerijci ušli sa samo dva koša prednosti (59-57), ali su zadnju dionicu na krilima Diogua riješili u svoju korist s 29-16 i došli do svoje najveće pobjede u povijesti.

Podsjetimo, polufinalnim su pobjedama već ranije svoje mjesto u Londonu osigurale reprezentacije Rusije i Litve.

Kvalifikacije za OI, utakmica za 3. mjesto:

Nigerija - Dominikanska Republika 88-73

Linker
24. rujan 2024 13:23