AFP
PILA NAOPAKO

Nema smisla: 'Imamo jednog od najboljih centara Europe, a neki drvosječa Raduljica zabija preko 20!?'

Košarkaška legenda Mirko Novosel, osvajač prvih zlatnih odličja jugoslavenske košarke (između ostalog, tri uzastopna zlata na Eurobasketu 1973. u Barceloni, 1975. u Beogradu i 1975. u Liegeu) i po mnogima tvorac košarke na našim prostorima, s neskrivenom je tugom ispratio ispadanje reprezentacije protiv Češke.
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 15. rujan 2015. 19:11

- Najvažnije je naglasiti da je Perasović tu najmanje kriv, no kasno je uskočio u projekt u koji je dao cijelog sebe. Krivnja je samo u košarkaškom savezu koji treba totalnu reorganizaciju, nužno je popravljanje stručnog rada, ponajprije na obrazovanju trenera koji rade s mladim igračima. Uzaludno nam je imati odlične igrače kad nam se uvijek događaju ovakvi debakli koji su posljedica krivog rada u pripremi velikih natjecanja.

Novoselova vizija kraha je zapravo vrlo logična i cilja na potpuno krivu pripremu uoči Eurobasketa. U tom je smislu u svojevrsnom monologu podsjetio kako je to izgledalo kad je on vodio reprezentaciju Jugoslavije do prvog zlata u Barceloni:

- Mi smo tada prekinuli natjecanje u prvoj saveznoj ligi i uoči EP-a išli na pripreme punih 135 dana! Čak 43 dana bili smo u Južnoj Americi i igrali s tamošnjim reprezentacijama, nikako s onima s kojima na EP-u možemo igrati. Tu je savez totalno zakazao, no to je uvijek tako posljednjih godina. Ne smije nam se dogoditi da igramo te neke pripremne turnire kao što je sada bilo kad smo igrali čak devet utakmica, to je najveća moguća glupost. Svaka utakmica znači da će ti faliti velik broj treninga zbog samih utakmica i putovanja. Mi smo na tim pripremama radili prednost pred SSSR-om, Italijom, Španjolskom, tadašnjim najvećim konkurentima, pripreme su bile ključne na putu do uspjeha.

Novosel priznaje da sada postoje objektivni problemi koje on u to vrijeme nije imao i upravo se u tome ogleda “kiks” koji ide na dušu saveza:

- Kakve su to bile pripreme u Svetom Martinu na kojem su samo dva igrača od ovih koji su bili na Eurobasketu?! Sada se mora poštovati to kretensko NBA pravilo da njihovi igrači ne smiju igrati prije 1. kolovoza, a tu se radi o četvrtini naše momčadi. Zato se događa da odlični šuter Rudež nije ništa mogao pogoditi. Tomić je među najboljim centrima u Europi i u ključnoj ga utakmici nema, a tamo neki drvosječa Raduljica zabija preko 20 koševa. Naši su igrači tijekom priprema možda odradili tisuću skok šuteva, ja sam svoje u ono vrijeme natjerao na minimalno 10 tisuća. Uzaludno nam je imati i deset vrhunskih igrača kad u procesu zakaže netko drugi.

Novosel je nakon toga ukratko analizirao sam tijek turnira:

- Protiv Slovenije to nije bilo genijalno, ali smo korektno odigrali i pobijedili. Grčka je bila naš “vrh”, tu je većina igrača dala sve od sebe, istrošila se i nakon toga je sve bilo na neadekvatnom nivou. Makedoniju i Nizozemsku smo dobili na rutinu, na veću kvalitetu. Češka je, pak, bila katastrofalna. Osim ovog glavnog probema s pripremama, mogao bih samo prigovoriti u tom smislu što su Česi malo podcijenjeni, a oni ipak imaju staru dobru košarkašku školu, štogod o tome mislili današnji stručnjaci. Mi smo njih na putu do prvog europskog zlata pobijedili u polufinalu. Znali smo i mi, ma koliko jaki bili, izgubiti od njih. No, ponovit ću, prvenstveni je problem bio u potpuno promašenim pripremama što je isključiva krivnja struke u savezu, nikako nesretnog Perasovića i samih igrača...

Linker
21. rujan 2024 23:37