UBOJITI ŠUTER

NBA ZVIJEZDE 'Kralju' Jamesu i 'ubojici' Durantu priljučila se nova zvijer - Paul George!

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 27. prosinac 2013. 16:58

Dvije stvari odmah moramo riješiti. LeBron James najbolji je košarkaš, a Kevin Durant strijelac današnjice. I te dvije tvrdnje nemoguće je osporiti. Kralj je svoje prijestolje zaradio s četiri MVP titule, ali i dva naslova prvaka, dok je “ubojica dječjeg lica” do spomenute titule došao s tri naslova najboljeg strijelca NBA lige. Ništa se u tom smjeru nije promijenilo ni ove sezone, no, Jamesu i Durantu u uskom društvu najboljih NBA igrača priključio se - Paul George.

Po mnogo čemu sličan trenutačno najboljima, Paul George je ono što se događa ove sezone najavio još u prošlom doigravanju. Pacersi su tada odveli Miami do sedme utakmice finala Istoka, a prvi čovjek Indiane ni po čemu nije izgledao inferiorno protiv Jamesa...

- Pred njim je velika karijera. Dominirat će ovom ligom u razdoblju koje slijedi - naklonio se LeBron šest godina mlađem “napadaču na njegovo prijestolje”.

Ono što povezuje ova tri košarkaša, osim činjenice da igraju na istoj poziciji, je - posebnost. Nikad u NBA ligi prije Jamesa nije viđena takva “životinja”, igrač brz poput beka s istom takvom kontrolom lopte, a u tijelu centra. Nikad, pak, prije Duranta u ligu nije došao toliko visoki šuter jer zvijezda Thundera je baš to - šuter. I sada je tu Paul George, za kojeg će iskusni suigrač David West reći sljedeće:

- Gledajući oba smjera, Paul je najkompletniji u NBA ligi.

Prevedeno, George je najbolji napadač, ali i ujedno najbolji obrambeni igrač Pacersa.

- Dvije dimenzije? - čudi se još jedan suigrač George Hill.

- On ih ima barem deset. Napad, obrana, šut, prodor, kontrola lopte, pregled igre... Baš u svemu je vrhunski.

Paul George krupnim koracima ide naprijed. Nakon što je prošle sezone proglašen za igrača koji je najviše napredovao, u ovoj je prosjek poena podigao sa 17,4 na 23,9. Predvodnik jedne generacije. Kao što su to James i Durant, koji su u NBA došli sedam, odnosno tri godine ranije.

Zastrašujuće je zapravo da George još nije ni izbliza “završen proizvod”. A ovakvi iskoraci iz sezone u sezonu svojstveni su samo najvećima. James je, recimo, ove sezone dodatno popravio realizaciju, vrlo blizu 60 posto, što za igrača, koji zabija 25 poena po utakmici, zvuči nemoguće. Durant, pak, najviše radi na obrani, kao i na “instinktu ubojice”, koji je urođen, primjerice, Kobeu Bryantu, dok ga je LeBron razvio kroz godine.

A George? Njemu je Bryant idol iz djetinjstva, u šuterskom rangu je s Durantom, a obrambeno na razini Jamesa. Iako se još uvijek ne može raći da je po bilo čemu bolji od te dvojice. Pogotovo što je i Durant ove sezone svoju igru doveo na novu, višu razinu.

- Ključno je samopouzdanje. Dovoljno dugo sam u ligi da bih znao da ima dobrih i loših večeri, ali naučio sam vjerovati u sebe.

Linker
21. rujan 2024 07:30