VANESA PANDZIC Cropix
DERBI POD TORNJEM

Najmlađi trener lige otkrio kako je srušio HR prvaka: ‘Najzvučnija pobjeda, ali ipak postoji jedna veća...‘

Dinamo je u debitantskoj sezoni samo dva puta poražen na domaćem terenu, a sada je jasno i zašto
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 17. siječanj 2023. 09:35

Dojmovi se kod trenera i igrača još uvijek nisu slegnuli nakon pobjede Dinama nad Cibonom u nedjeljnom derbiju 15. kola HT Premijer lige (77:71). Imali su huk s tribine od raspjevanih i glasnih Bad Blue Boysa koji su svoje ljubimce bodrili od prve do posljednje minute ove napete utakmice. Da sažmemo čitavu situaciju, košarkaši Dinama odlično su iskoristili priliku koja im se ponudila, porazili su umorne Vukove, koji su večer prije izvršavali obaveze ABA lige protiv Studentskog centra.

Puno je razloga za slavlje nakon pobjede svoje momčadi imao Mario Štirjan (28), najmlađi trener na klupi jednog prvoligaša.

- Velika pobjeda za nas, prva u povijesti nad jednim ABA ligašem, odradili smo lavovski posao i borili se od prve do posljednje minute. Uz sve to kad imaš podršku s tribina kao što smo je imali, čak i ako izgubiš nemaš si što zamjeriti. Ipak, odigrali smo čak možda malo i iznad našim mogućnosti i na kraju svi zajedno slavili.

Okrenuo se potom trener detaljnijoj analizi susreta...

- Odigrali smo možda i najbolje prvo poluvrijeme u sezoni. Bila je tu očigledna i razlika u njihovoj energiji između prve i posljednje dvije četvrtine, zbog umora jer su večer prije igrali drugu utakmicu. Dobro smo startali i u nastavku, u jednom trenutku stali i, srećom, brzo se pribrali.

image
DARKO TOMAS Cropix

Tobogan emocija

Igrao je Dinamo već ranije ove sezone protiv Cibone i tada je bilo vrlo napeto, momčad Josipa Sesara na koncu je bila bolja za šest koševa (90:84). Međutim, Dinamo cijelu ima specifičan sindrom. Svladali su vrlo neugodnu Šibenku, koja je najugodnije iznenađenje sezone, kao i Cibonu koja se nalazi u vrhu, da bi izgubili od - Bosca.

- Za razliku od prve utakmice protiv Cibone koja nam je došla vrlo rano u sezoni, ovdje smo bili puno zreliji. Igra je bila puno bolja, imali smo siguran šut izvana, a kad nam se on malo ugasio i kad je naš protivnik uhvatio jednu seriju, nismo se dali pokolebati već smo se zajedno borili za cilj koji smo si postavili. Lakše nam je igrati protiv najjačih hrvatskih klubova, Zadra, Splita, Cibone, čak i Šibenke te Cedevite Junior jer u tim utakmicama ulazimo sa stavom “nije preveliki kiks ako izgubimo od njih”, stoga najčešće odigramo odlično.

Tobogan emocija nešto je na što je Mario navikao jer u klubu je prošao više funkcija, od prvotne uloge igrača, preko pomoćnog trenera, sve do funkcije glavnog trenera.

image

Bad Blue Boysi njihov su šesti igrač i dolaze na svaku utakmicu

VANESA PANDZIC Cropix

- Sigurno ću uvijek isticati kako mi je dopredsjednik Neven Spahija pomogao u puno stvari, imam velika podrška i Uprave te sam neizmjerno zahvalan na tome što su vjerovali u mene od početka. Imao sam pritisak u početku preuzeti momčad od koje se očekuje ulazak u Premijer ligu, ali primiš se u koštac, pokušaš dati sve od sebe. Samopouzdanje mi upravo zbog ovakvih pobjeda raste i kad radiš pošteno iz dana u dan, nije te strah nekog neuspjeha.

Finale je bilo važnije

Na Štirjanov je račun riječi pohvale imao i kapetan Hrvoje Garafolić koji je istaknuo kako je Mario vrlo smiren u nekim bitnim situacijama što pozitivno utječe na igrače na terenu.

- Strpljiv je i s nama starijima koji nekad znamo biti svojeglavi, ali njegova mirnoća i dobro vođenje rezultira ovako uspješnim epizodama.

Za kraj, upitan je li ovo njegova najdraža pobjeda u karijeri, Štirjan se malo nasmijao prije odluke.

- Najzvučnija pobjeda je sigurno i ostat će utakmica koju ću zauvijek pamtiti, ali s obzirom na rezultatsku težinu najveći je onaj trijumf nad Boscom u trećoj finalnoj utakmici koji je donio plasman prvi put u HT Premijer ligu - zaključio je Mario Štirjan.

Linker
05. listopad 2024 21:08