Nenad Dugi/CROPIX
'ARAPOVIĆ JUNIOR'

'Najdarovitije dijete Cibone ima poziv Jordana, ali ne želi napustiti gimnaziju'

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 02. travanj 2012. 18:56

Jasmin Repeša najavio je da će Franjin mali, a riječ je o Marku Arapoviću, u subotu kontra Zaboka biti u momčadi. Ne samo to, 15-godišnji Cibonin centar, najdarovitije dijete iz pogona pod Tornjem, dobio je od svog seniorskog trenera tri i pol minute igre, u kojima je zabio četiri poena, prve seniorske u dresu Cibone, ali i jednom skočio.

Bio je to sasvim poseban dan za jednog klinca koji će u srpnju napuniti 16 godina.

- Ovo računam kao svoj pravi debi. Doduše, bio sam u momčadi, isto kontra Zaboka, lani na četvrtfinalu Kupa, ali to je bio splet okolnosti. Ovo sada je drukčije, trener je kazao da sam svojim radom zaslužio ovu priliku.

A Marko Arapović je dečko koji se još uvijek ne brije. No, odgovori su vrlo bistri, čisti, bez zamuckivanja, pa kad su okružili novinari, izgledao je kao da mu je to najobičnija stvar u životu. A on je sve samo ne običan i dosadan. Jedan zanimljiv srednjoškolac.

- Idem u VII. gimnaziju, drugi sam razred.

Stigne li sve?

- Kad mi je turnus ujutro, onda sve odradim popodne, kad imam školu popodne, onda treniram i ujutro i navečer. Za sada stignem, a moram i ovom prilikom zahvaliti svima u školi jer mi izlaze u susret što se tiče nekih izostanaka na koje sam prisiljen zbog igranja utakmica.

Vrlo dobar učenik

Sedma gimnazija u Križanićevoj spada među najteže zagrebačke gimnazije. No, Marko ne dvoji da tu želi i dalje i biti.

- Meni je to cilj. Ostati sa svojim razredom. Jedino u slučaju da to druge školske godine doista neće ići, recimo, ako budem u momčadi u ABA ligi, pa tu bude putovanja i preko tjedna. No, za sada bih doista želio ostati i završiti školu. Ocjene? Vrlo dobar sam.

Na parketu je odličan. Nema mu ravna u njegovoj generaciji, a igrajući za godinu dana starije, lani je postao europski kadetski prvak. Ovo ljeto predvodit će kadetsku reprezentaciju, kojoj je Dario Šarić donio zlato prije dvije godine, a lani Mario Hezonja.

Usput, igrao je ove sezone za Kaptol, momčad koju vodi Josip Sesar i koja je završila druga u A-2 ligi, odmah iza Dubrave koja se sada nada povratku u A-1 ligu. Arapović je u drugoj ligi znao zabiti i dvadeset poena.

Odveo je kao kadet juniore Cibone u polufinale Prvenstva Hrvatske, a kako još uvijek kadet, Cibona će jurišati u toj konkurenciji na naslov. Uz sve to, sljedeći tjedan će na kamp Michaela Jordana u Charlottu, među najdarovitije igrače svog godišta na svijetu.

- Idem li s njim? Ma kakvi, ide sam - smije se Franjo Arapović, koji svakog dana vozi Marka s treninga i na trening i trudi se biti što više po strani.

Uostalom, čim s njim otvorite priču oko Marka, Franjo će prvo...

- Moramo svi biti jako oprezni.

Ma, to je jasno. I namjerno smo čekali dok ne zaigra, dok ne odigra prvu. Talent je samo pretpostavka, sve ostalo je čisti rad. A mali Marko i te kako radi.

Ima nešto zarazno

- Čim sam došao u klub, napravili smo čitav program za Marka. Od broja sati momčadskih do broja sata individualnih treninga tjedno jer on je sada u razdoblju kad su individualni treninzi ključ. Nadalje, napravljen je i program utakmica, mora ih imati dovoljno, ali opet ne previše. Igrao je, i to dobro, kod Josipa Sesara u Kaptolu, pokazao da je za tu razinu natjecanja spreman. Za ono što traži Cibona sada je spreman što se tiče razumijevanja igre, tu nema spora, njegova ideja košarke je vrhunska, ali on je još uvijek dijete, čak je fizički možda ispod svojeg godišta - kaže o njemu Jasmin Repeša, koji s malim i individualno radi kad god može.

Ovo oko priče o momku koji je fizički ispod svojeg godišta, shvatite kao onu priču oko brijanja jer u tom dečku ima 207 cm, ide i na 210 cm. Ima i ideju za igrati obje centarske pozicije. I tijelo na kojemu se vidi da neće biti problem nabaciti mišiće.

- Što se tiče vježba snage, on je još uvijek u razvoju, pa radi samo sa svojim tijelom ili sa šipkom - objašnjava Repeša, dodajući na pitanje oko škole:

- Meni je apsurdno o tome govoriti. Uopće ne razumijem zbog čega bilo tko ne bi išao u školu. Čini mi se da je VII. gimnazija u koju ide Marko možda i najteža gimnazija u Zagrebu, ali mislim da mu to samo može pomoći. Mislim da mu u karijeri može biti samo prednost činjenica da je obrazovaniji i ja to podupirem.

A kako je Marku u socijalnom kontaktu sa seniorima?

- On ima nešto zarazno u sebi, pa je odmah postao omiljen u svlačionici. Tu je sve kako treba biti.

I usput će kao nagradu dobiti kamp Michaela Jordana. Iako je izabrao broj dresa 32.

- Da, zbog Magica Johnsona. On je moj idol.

Iako je Magic već debelo prestao kad se Marko rodio. Ali tata je sigurno rekao kako je on i tom Magicu zakucavao. Znate već, “spusti se, Franjo!”...

Linker
25. rujan 2024 13:09