Ilustracija
 ANDRIJA LUCIC/CROPIX
ODLUKA FIBE

Lipik domaćin velikog turnira u 3 X 3 košarci: ‘Ovo je ogromna stvar za organizatore, ali i za Hrvatsku‘

Službeno je potvrđeno da će se 21. i 22. svibnja u našoj zemlji održati Challenger u 3 x 3 košarci
Piše: SNObjavljeno: 14. travanj 2021. 20:29

FIBA 3x3 je službeno potvrdila da će Lipik 21. i 22. svibnja biti domaćin 3x3 Challengera, prvog svjetskog u postkorona eri i što je još vrijednije i važnije, jedinog koji će biti odigran prije Olimpijskih igara u Tokiju, na kojima će 3x3 košarka imati svoju olimpijsku premijeru od 24. do 28. srpnja, objavio je mojportal.hr.

- Lipik je jedan od najdugovječnijih organizatora igre 3x3, a domaćin je Challengera od 2016., piše između ostalog u članku koji je objavljen na službenoj stranici FIBA 3x3.

Veliko je to priznanje za Lipik i Udrugu Libox koja već 22 godine organizira turnire 3x3 i ulične košarke u Lipiku, a od 2016. godine imaju status 3x3 challengera i partneri su FIBA 3x3, krovne asocijacije novog olimpijskog sporta.

Na Lipik 3x3 Challengeru 2021. u Lipiku će nastupiti 16 ekipa. Sustav natjecanja je nepromijenjen u odnosu na ranije godine. Prvog dana su na rasporedu utakmice u dvije kvalifikacijske skupine te razigravanje u četiri skupine glavnog turnira, a u subotu je na rasporedu nokaut faza, počevši od četvrtfinala. Sve utakmice bit će odigrane uz poštivanje epidemioloških mjera, kako sada stvari stoje vjerojatno bez publike, ali uz live streaming.

Popis sudionika tek će se utvrditi u narednih nekoliko tjedana, ali uz najbolje europske ekipe, u Lipiku treba očekivati i neke jake ekipe iz Amerike i Azije.

U proteklim izdanjima Lipik 3x3 Challengera nastupilo 40 ekipa iz 20 zemalja i to s čak četiri kontinenta. Malo koji grad u Hrvatskoj, ali i šire, može se pohvaliti da je u protekle četiri godine bio domaćin sportskom događaju na kojem su nastupile ekipe iz Tokija i Utsunomyje (Japan), iz australskog grada Townsvillea koji leži na koraljnom grebenu, zatim momčad iz Princetona, koja je i 3x3 reprezentacija SAD-a. Igrale su još i ekipe iz Rusije, Latvije, Poljske, Češke, Litve, Francuske, Španjolske, Nizozemske, Italije, Bugarske, Ukrajine, Švicarske, Belgije, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Posljednji svjetski 3x3 Challenger odigran je u studenom 2019., a lani zbog pojave koronavirusa u cijelom svijetu nije bilo 3x3 Challengera i odigran je tek završni Masters u Debrecenu. Ove godine je također odigran tek jedan Masters turnir u Dohi, a zanimljivo je da će Lipik 3x3 Challenger biti održan samo nekoliko dana prije završnih kvalifikacija za Olimpijske igre, koje će biti odigrane u Grazu.

U Tokiju će nastupiti osam reprezentacija u muškoj i isto toliko u ženskoj. Na temelju osvojenih titula, postignutih rezultata i renkinga, vizu za OI osigurali su u muškoj konkurenciji Srbija, Rusija, Kina i Japan, a u ženskoj Rusija, Kina, Mongolija i Rumunjska. Za preostala tri od ukupno četiri mjesta u muškoj i ženskoj kategoriji u Grazu će se boriti 20 reprezentacija, među njima i hrvatska muška 3x3 reprezentacija. Neke od tih reprezentacija igrat će i u Lipiku, pa je realno da ćemo krajem svibnja u Hrvatskoj gledati neke igrače koji će dva mjeseca kasnije biti u borbi za olimpijske medalje.

Ivan Pušćenik, predsjednik Udruge Libox i idejni začetnik 3x3 košarkaške scene Lipika, Pakraca i šire nije krio zadovoljstvo što će Lipik ponovno ugostiti najbolje svjetske 3x3 ekipe.

- Ovo je ogromna stvar za 3x3 košarku, za nas kao organizatore, za Hrvatsku i za ovaj naš 'mali' Lipik koji se opet probio na svjetsku kartu kao prvi i zasad jedini 3x3 Challenger u cijelom svijetu nakon studenog 2019. godine. Upravo je FIBA zatražila od nas da pokušamo organizirati ovaj povijesni 3x3 Challenger, usred pandemije, u Lipiku, u Hrvatskoj. Razlozi zašto su tražili to baš od nas leže u činjenicama da raspolažemo potrebnom profesionalnom opremom za odigravanje 3x3 natjecanja na najvišem nivou, imamo potrebno iskustvo i dobro smo organizirani, lokalna zajednica pruža punu podršku organizaciji i Hrvatska kao država je, kako to oni tumače, 'poluotvorena' zemlja, fleksibilna u epidemiološkim mjerama, bez policijskog sata, naglih zatvaranja preko noći i slično što jamči određenu sigurnost u aktivnostima, rekao je Pušćenik za mojportal.hr.

Linker
06. listopad 2024 15:23