Razija Mujanović (s loptom)
 ADMIR BULJUBASIC/CROPIX Cropix
VELIKA TUGA I BOL

Legendarna Raza: ‘Kad sam čula da je mrtva, nisam mogla ustati!‘ Splitski velikan: ‘Tresem se kao prut‘

‘Družile smo se i nakon kraja naših karijera, još uvijek ne mogu vjerovati‘, kaže Razija.
Piše: Frane Vulas, Vedran Babić/Slobodna DalmacijaObjavljeno: 15. rujan 2021. 16:35

Jedna od najboljih košarkašica svih vremena na ovim prostorima Razija Mujanović (54) bila je suigračica Žane Lelas u reprezentaciji bivše Jugoslavije, a velika suparnica u domaćem prvenstvu i kupu kada su se za trofeje nadmetali šibenski Elemes za koji je tada igrala Lelas i Razijino Jedinstvo Aida iz Tuzle.

- Stvarno sam šokirana. Kada sam čula nisam mogla da ustanem sa stolice. Ne mogu da vjerujem – rekla je za Slobodnu Dalmaciju susprežući emocije Mujanović, triput najbolja košarkašice Europe u izboru „La Gazetta dello Sporta”, članica FIBA-ine Kuće slavnih u kojoj su između ostalih i naši Toni Kukoč, Dražen Petrović, Krešo Ćosić i Mirko Novosel.

- Ljetos smo zadnji put bile u kontaktu. Dogovarale smo neke utakmice, ali na koncu nije bilo ništa od toga. Žao mi je obitelji, kćerke... Veliki je ovo gubitak, ljudski i sportski – pričala nam je Mujanović koja je team managerica ženskih reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Prisjetila se igračkih dana, zajedno osvojene srebrne Olimpijske medalje na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine kada je Lelas imala samo 18 godina...

- Dugo godina smo igrale zajedno, od mlađih reprezentativnih uzrasta do seniorske reprezentacije. Ona je bila najmlađa članica naša reprezentacije u Seulu, ali generacijski smo uglavnom sve bile dosta blizu, Danira Nakić je imala 19 godina, Anđelija Arbutina i ja po 21 godinu... Bila je uvijek dobra atmosfera, sve smo se dobro razumjele, a njoj smo kao najmlađoj pomagale. Dobra je bila „kemija” , kao i na Europskom prvenstvu 1991. godine (također osvojeno srebro, nap.a.). Iz klubova smo dolazile kao suparnice, ali smo u reprezentaciji sve disale kao jedno.

Raspad Jugoslavije nije nimalo utjecao na prijateljstvo.

- Skupa smo se poslije družile igrajući u inozemstvu, u Španjolskoj, Italiji... Dok smo bile u Messini, živjele smo u istom gradu, ali smo igrale za različite klubove. No, dosta smo se tada družile. Često je znala i prespavati kod mene. Bila je super djevojka. Uvijek je bila puna entuzijazma, energije. Baš mi je bilo drago zbog trenerskog puta kojim je krenula nakon igračke karijere, zbog te njihove Akademije... Ne mogu još vjerovati... - kazala nam je Mujanović.

Odlazak velike Žane Lelas komentirao je i naš slavni košarkaš Željko Jerkov.

image
Željko Jerkov
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

- Tresao sam kao prut kad sam čuo - priznao je Jerkov nakon što je saznao za smrt Žane Lelas.

Najradije bi da nije morao ništa reći i da tuguje u tišini, ali nakon priredbe Dana splitskog sporta ipak nam je kazao par riječi o Žani.

- Bila je velika igračica i puno je toga dala košarci. Bila je mirna, staložena i krasna gospođa u svakom pogledu. Poznavali smo se kao kolege sportaši i olimpijci, a i surađivali smo u Splitskom klubu olimpijaca. Ovo je baš šok, nisam mogao doći k sebi kad sam čuo vijest. Falit će nam Žana svima neizmjerno, a s protokom vremena još i više. Čudan je taj život... - ispod glasa, u šoku i tuzi, pričao je Jerkov.

Linker
08. svibanj 2024 15:52