Cropix
KOŠARKAŠKI SIROMASI

LEGENDA HRVATSKE KOŠARKE 'Gospodo draga, ovo je tragedija! Ti momci su nas sve ponizili, osramotili...'

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 14. rujan 2015. 12:30

Nisam zatečen, nimalo iznenađen, jer sam svoje rekao nakon poraza od Grčke, ali moram krenuti od toga kako su naši mediji cijelo vrijeme uoči Eurobasketa neopravdano veličali Hrvatsku, usudim se kazati pojedinci i prepotentno uzdizali naše momke. Od njih su stvorili mega zvijezde i uvelike im vjerovali. Zna se izreka: “Nada je kruh siromašnih!” Evo, mi smo to potvrdili, punih dvadeset godina smo košarkaški siromasi!, piše za Slobodnu Dalmaciju legenda hrvatske košarke Giuseppe Giergia.

Odavno nisam vidio ovakvu opću anemičnost, bezidejnost amorfne mase igrača koji za utakmicu koja je značila puno toga nisu bili pripremljeni ni mentalno ni psihofizički. Podsjećam kako su mnogi rekli da poraz od Češke neće biti nekakav veliki neuspjeh!? Gospodo draga, ovo je tragedija koja se nastavlja.

U prvom redu jer se obrana kojom smo mislili zaustaviti temeljila na čuvenom trenerskom izrazu ‘jedan na jedan’. U takvoj obrambenoj koncepciji oni su nas nemilice probijali. Od prvoga do zadnjeg, kad je o obrani riječ, nisu bili konzistentni. Tražili su loptu i gubili prostor, pa otuda i veliki broj zakucavanja i kontranapada, odnosno laganih poena.

U napadu smo pak išli ‘jedan na pet’ i nismo se znali orijentirati u prostoru i vremenu. Zašto onda čuđenje što smo došli na minus trideset? Moram priznati da mi je bilo neugodno gledati apsolutnu nemoć.

Posebno sam razočaran našim najvećim centrom, razvikanim Antom Tomićem, kojeg čekamo osam punih godina i nikako ne uspijevamo dočekati njegove minute koje nešto vrijede. Janu Veselyju je doista bilo veselje igrati pokraj Tomića, ali se nije proslavio ni Luka Žorić, obojicu ih je uništio. Dario Šarić je odigrao ispod svake razine očekivanja, ostali mu mogu slobodno dati ruku.

Da mi je netko uoči susreta rekao kako će se utakmica odvijati - ne bih mu vjerovao. Ovi momci su nas sve ponizili, osramotili i potvrdili kako se košarkaški genij ne postaje na temelju opisne ocjene nepismenih košarkaških tobože stručnjaka. Vidjeli smo na Eurobasketu koliko je njihovo košarkaško znanje. Zapravo, pseudostručnjaci su od naših reprezentativaca, koji imaju potencijala, napravili tigrove od papira!

Linker
21. rujan 2024 19:13