Lebron James i Bronny James

 JASON ARMOND/LOS ANGELES TIMES/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
Dinastija James

LeBron James želi otići u potpunu krajnost i za ostvarenje svoje ideje spreman je učiniti - sve!

Kralj i nasljednik istodobno na prijestolju? U povijesti nemoguće, u NBA - moguće
Piše: Andro PolićObjavljeno: 05. kolovoz 2022. 12:29

Osim što godinama pomiče granice fizičkih mogućnosti, ruši rekorde i niže uspjehe, LeBron James, popularno zvan "Kralj", ovaj put želi otići u potpunu krajnost. Otac i sin u istoj momčadi, zvuči kao neki obiteljski hakl vikendom nakon dobrog roštilja. Međutim, zvuči i kao itekako ostvariva ideja u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta.

Bronny James, 17-godišnji je i najstariji sin iz loze ponajboljeg, a prema mišljenju nekih i najboljeg košarkaša svih vremena.

image

LeBron James

ETHAN MILLER Afp

Prijestolonasljednik, koji će u listopadu proslaviti 18. rođendan, ima pravo izlaska na NBA draft 2024., a ponosni otac već godinama ne može sakriti želju da svlačionicu dijeli sa sinom. S druge strane, LeBron će u prosincu napuniti 38 godina, a iako prkosi svim zakonima starenja, niti on nema pristup eliksiru mladosti koji bi ga vječno držao na NBA parketima. Prije nekoliko mjeseci u jednom intervjuu uputio je jasnu poruku svakom od 30 NBA klubova - ako me želite, uzmite Bronnyja.

"Novac neće biti važan"

"Gdje god će biti Bronny, tamo bih volio biti i ja. Učinio bih sve što mogu da jednu godinu zaigram u istoj momčadi sa svojim sinom. Novac uopće neće biti važan", rekao je LeBron u veljači za The Athletic.

image

Bronny James

STEVEN ERLER/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Kako je suluda ideja uopće ostvariva? S obzirom na to kako će Bronny biti dostupan tek na draftu 2024., treba prvo proučiti tko ima pravo izbora u prvoj rundi te godine.

Odnosno, tko nema pravo izbora u prvoj rundi 2024., a to su zasad LA Lakersi, čije boje brani LeBron. Izbor prve runde 2024. Lakersi su predali New Orleans Pelicansima prije tri godine, kada su doveli Anthonyja Davisa u "Grad anđela".

Međutim, jedan od vodećih ljudi Pelicansa je David Griffin, s kojim je LeBron surađivao u Clevelandu, a postoji mogućnost da Lakersi dobiju natrag izbor koji su predali New Orleansu.

U prijevodu, dobiju li Lakersi u nekom ludom scenariju natrag svoj izbor, to bi značilo da rastu i LeBronove aspiracije za ostankom u Kaliforniji.

Ugovor s Lakersima istječe mu nakon nadolazeće sezone, a sve su glasnija nagađanja kako će klub ovih dana svojoj najvećoj zvijezdi ponuditi produženje suradnje na još dvije sezone, u kojima bi zaradio oko sto milijuna dolara.

image

Bronny James

QUINN HARRIS Afp

LeBron će u svojim razmišljanjima zasigurno voditi računa i o ulasku njegova sina u ligu, odnosno, hoće li Lakersi imati opciju biranja Bronnyja na draftu.

Naravno, puno toga ovisit će i o samom mladiću. Sve što je rečeno sugerira kako će novi James u ligi biti kvalitetan i perspektivan, što bi mu jamčilo visok izbor na draftu. Još uvijek nisu potpuno jasni obrisi njegove kvalitete.

Ispred sebe ima još jednu godinu u srednjoj školi, a zatim mu slijedi minimalno jedna godina na koledžu, gdje će se definirati kao igrač, a tek tada će se znati je li "mali LeBron" zaista toliko dobar.

Ako Bronny ne bude takva senzacija u vrijeme istupanja na draft, neće uopće biti potrebe za raspravu tko ima izbor koje runde, u tom će slučaju klub, u kojem će biti LeBron, imati otvorena vrata za akviziciju njegova sina.

image

Bryce Maximus James, Bronny James i LeBron James

ERIC CHARBONNEAU/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Bronny je bek

Za razliku od oca, 193 centimetra visoki Bronny okupira pozicije playmakera i beka šutera. Od 2019. nastupa za srednju školu Sierra Canyon, a paralelno s njim tamo je stigao i njegov mlađi brat Bryce (15), kao i Zaire Wade, sin još jedne NBA legende Dwaynea Wadea. O tome kolika je zvijezda Bronny, svjedoči činjenica kako je ESPN uživo prenosio 15 utakmica njegove momčadi.

Skauti su istaknuli njegov osjećaj za igru, dobar šut i sposobnost razigravanja suigrača. U drugoj sezoni ozlijedio je meniskus, zbog čega je morao na operaciju, a kao dijete igrao je američki nogomet i hokej na ledu, sve dok mu otac nije to zabranio zbog straha od ozljeda.

U početku svoje karijere nosio je dres s brojem nula, jer mu je najdraži igrač, dobar prijatelj i suigrač njegova oca, Russell Westbrook.

Nakratko je nosio i broj 23, koji je u većem dijelu karijere nosio i njegov otac, ali promjena nije bila dugog vijeka i ubrzo se vratio nuli.

Hoće li LeBron zaigrati s Bronnyjem i tako se upisati u povijesne knjige sporta, bit će jasnije u ljeto 2024., pola godine prije "Kraljeva" 40. rođendana.

Mlađi sin mogao bi biti još bolji, LeBron: "Moj blizanac"

Osim oca i najstarijeg sina, dinastija James skriva još jednog dragulja i veliku nadu. Bryce Maximus James mlađi je sin LeBrona Jamesa, a već mami pozornost javnosti atraktivnim zakucavanjima i potezima. Iako ima tek 15 godina, visok je 198 centimetara, a izgledno je kako će u narednim godinama njegova visina dodatno rasti. Kao i brat, igra za srednju školu Sierra Canyon, a iako je još uvijek premlad za neke konkretne skautske procjene, prve informacije govore da bi Bryce mogao biti bolji igrač od starijeg brata. LeBron je nedavno na svom Instagram profilu objavio sliku mlađeg sina kako zakucava i napisao - "moj blizanac".

"Kralj" je početkom lipnja i službeno postao milijarder, što znači da ne bi trebao imati posebne financijske apetite. S obzirom na to da često ističe kako njegova obitelj i on uživaju u Los Angelesu, sve je izglednije kako će i dalje biti dio Lakersa. Još uvijek nema informacija o nastavku suradnje, a LeBron ulazi u posljednju godinu ugovora s klubom. Odluči li se promijeniti sredinu na zalasku karijere, to bi i vrlo moguće značilo kako će u novom klubu živjeti odvojeno od obitelji, što dodatno otežava scenarij u kojem on odlazi iz Kalifornije. Sinovi mu nastupaju za tamošnju srednju školu, dok on izvan parketa vuče razne poteze, a LA je baza poslovnih operacija.

Linker
25. lipanj 2024 15:41