Cropix
KOŠARKA

'Jugoplastika' slavi 70. rođendan

Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 10. studeni 2015. 18:37

Slavimo 70 godina postojanja s nadom da će naš klub uskrsnuti barem do sljedeće proslave, do dijamantnog pira, znači 75. godišnjice, rekao je Rato Tvrdić, legendarni košarkaš Splita, predsjednik Udruge veterana Splita/Jugoplastike predstavljajući program obljetnice.

Rođendanska proslava slavnog splitskog kluba, najboljeg košarkaškog kluba 20. stoljeća, najavljena je za 27. studenoga u velebnoj Spaladium areni, kada će se premijerno prikazati dokumentarni film “Odiseja u žutom”, u produkciji HTV-a (scenarist Mladen Čapin, režiser Tomislav Mršić), uz nastup dvojice najpopularnijih splitskih kantautora, Olivera Dragojevića i Petra Graše, ali i bivšeg košarkaša Mlađana Tudora uz klapu Friži.

Prigodni spomenar

To bi trebao biti vrhunac proslave kluba koji danas ima mizernu ulogu u hrvatskoj košarci, ali čije su momčadi i pojedinačno igrači ostavili impozantni timbar u svjetskoj košarci.

U subotu će biti predstavljen svojevrsni spomenar “Legende o splitskoj košarci”, za koji je svoja sjećanja, u prvom redu osjećaje, napisalo čak 238 autora - čak 66 novinara (ne samo sportskih), 94 člana košarkaške obitelji “žutih”, 28 rivala, odnosno partnera, 23 navijača i 27 poznatih faca, da ne kažemo celebrityja. Sljedeći tjedan priredit će se i izložba 70 dresova za 70 godina, autora Tomislava Gabelića, košarkaškog fanatika, u Kući slave splitskog sporta.

Sprega kluba i veterana

Najavljujući proslavu, Anđelka Visković, predsjednica Nadzornog odbora, istaknula je zasluge ove garniture gradske vlasti u spašavanju kluba, a istinska ikona splitske košarke, jedini koji je cijelu karijeru košarkaša, ali i funkcionara, proveo u matičnom klubu, Rato Tvrdić, rekao je:

- Jaka je ta sprega kluba i veterana, važno je da su baš slavni igrači ti koji brinu o budućnosti kluba. Posebno zahvaljujemo Branku Rogliću, usput posljednjem trofejnom predsjedniku kluba, koji je sponzor spomenara, kao i Goranu Radmanu i njegovim ljudima, koji su snimili dokumentarac o našem klubu.

Linker
21. rujan 2024 22:05