Ronald Goršić / CROPIX
POJAČANJE IZ BALTIMOREA

Josh Selby debitira protiv Litavaca: 'Kukoč? Nikad čudo! Petrović? Zvuči poznato...'

Znam da sam na jednomjesečnoj probi, ali to mi ne smeta. Nakon što me vide večeras, poželjet će da do kraja karijere ostanem u Cedeviti - samouvjereno priča Selby
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 15. siječanj 2014. 11:50

U Cedeviti se polako stvara baltimorska kolonija. Nekada je Zagrebom harao Dontaye Draper, od ljeta je ovdje Nolan Smith, a večeras (20 sati) u 2. kolu Eurokupa protiv Lietuvos Rytasa, kojeg trenira Aco Petrović, debitirat će najnoviji Amerikanac Josh Selby.

Potpisao je ugovor do kraja sezone s time da ga Cedevita može raskinuti nakon mjesec dana.

- Znam da sam na jednomjesečnoj probi, ali to mi ne smeta. Nakon što me vide večeras, poželjet će da do kraja karijere ostanem u Cedeviti - samouvjereno priča Selby uoči predstavljanja domaćoj javnosti.

- Trener mi je rekao kako od mene očekuje da budem najbolji obrambeni igrač u momčadi i spreman sam za to. U napadu sam igrač koji može kreirati drugima i sebi, te puno zabijati. Čime ću zapaliti publiku? Neka to ostane iznenađenje do večeras - nasmijao se Selby dodavši da ne zna hoće li biti zamjena Smithu ili igrati s njim u paru te da mu nije važno hoće li igrati 15 ili 30 minuta po utakmici.

Dvadesetdvogodišnji “point guard” visok 188 centimetara spomenuo je i ciljeve koje su mu napomenuli po dolasku u klub.

- Želimo biti prvaci u svim natjecanjima u kojima igramo.

Iz njegovih riječi moglo bi se zaključiti da Cedevita nije mogla naći boljeg čovjeka.

- Imam mentalitet pobjednika, došao sam kako bismo pobijedili u svakoj utakmici.

U Selbyjevom CV-ju stoji da je proveo jednu sezonu na sveučilištu Kansas kod uglednog trenera Billa Selfa, dvije godine se borio za status u NBA momčadi Memphis, te u studenome prošle godine odigrao tri utakmice u Kini.

Premlad za NBA

- U NBA-u nisam uspio jer sam bio premlad i nisam dobio priliku. Nisam pogriješio što sam rano otišao s ‘koledža’, morao sam se brinuti za obitelj. U Kini sam bio u gubitničkoj momčadi koja je ubrzo htjela pokušati s novim ‘point guardom’ - sažeo je u nekoliko rečenica karijeru nakon što je u svojoj generaciji proglašen jednim od najboljih srednjoškolaca u SAD-u.

O Cedeviti se počeo raspitivati nakon što mu je menadžer rekao da su pregovori u završnoj fazi.

- Smitha poznajem 15 godina, iz vremena osnovne škole, živio je na pola sata od Baltimorea, a Draper mi je kao brat. Poznajemo se 22 godine, cijeli život. Ono što smo pričali neka ostane između nas, mogu samo reći da mi je Draper naglasio da dolazim kod jako dobrog trenera kod kojeg se puno radi na obrani i detaljima te da ću kod njega postati bolji igrač.

Kukoč? Tko je to?

Kao valjda svi košarkaši iz Baltimorea, i Selby je u dobrim odnosima sa zvijezdom NBA-a Carmelom Anthonyjem.

- I on mi je kao brat. Mogu ga nazvati kada god poželim, ali ne ljetujem s njim kao Draper.

Priznao je da o Hrvatskoj i našoj košarci ne zna ništa, čak ni o igračima koji su bili zvijezde u NBA-u. Primjerice, da je Toni Kukoč osvajao naslove u Bullsima s Jordanom i Pippenom.

- Ne, ni njega ne znam. Oprostite. Petrović? Zvuči mi malo poznato, ali ni za njega ne znam. Ne želim vas lagati - iskren je bio Selby.

Linker
22. rujan 2024 02:31