Drago Sopta / Cropix
KVALIFIKACIJE ZA EURO

Jasmin Repeša iznenadio popisom: Hrvatska bez Tomića, Drapera, Šarića...

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 03. srpanj 2012. 13:08

Jasmin Repeša, izbornik reprezentacije, objavio je popis kandidata koji bi se trebali pojaviti 15. srpnja na pripremama u Sv. Martinu na Muri. Repeša je suzio je prvotni popis od 24 imena na 15 kandidata, s time da je na užem popisu završio Pavle Marčinković, koji ranije nije bio niti na širem. Razlog je operacija na koju mora otići Jakov Vladović, pa je na njegovo mjesto uskočio Marčinković.

Sa šireg popisa otpali su Dontaye Draper, Marin Rozić, Goran Vrbanc, Hrvoje Perić, Dario Šarić, Ante Tomić, Leon Radošević, Miro Bilan i Darko Planinić. Neki od onih koji nisu pronašli svoje mjesto spadaju među iznenađenje.

Nije to, recimo, Ante Tomić, koji je operirao nos i ne može u sljedeća dva i pol mjeseca ući u kontakt. Nije to niti Marin Rozić, jer na njegovoj poziciji stižu zanimljivi mlađi igrači poput Ramljaka, Babića ili Marčinkovića. Pod iznenađenje ne bi trebalo svrstati niti Gorana Vrbanca, koji je iznenađujuće upao i u širi popis, pa ni Darka Planinića za kojega još ima vremena da se nametne.

Nije iznenađenje niti što nema Leona Radoševića jer taj momak već treće ljeto ne igra za reprezentaciju i pravo je pitanje hoće li više zaigrati.

Iznenađenja bi stoga mogla biti samo dva imena. Nema Dontayea Drapera, iako je Repeša tvrdio da je on dispoziciji, no, nije ga pozvao. Iz razloga što mu ne treba?

Možda i stoga, kvalifikacije može proći i bez njega, a onda će nastupajuća sezona pokazati treba li Draper Hrvatskoj ili ne na Eurobasketu. Ime koje je bilo za očekivati i na suženom popisu jest ono Mire Bilana, koji je odigrao dobru sezonu u Cedeviti, no, očito Repeša se odlučio za druge u visokoj liniji.

Još ranije su otpali oni koji su otkazali, poput Zorana Planinića, Kreše Lončara, Marka Banića, Marka Popovića, Marka Tomasa.

Što imamo na popisu kandidata? Na playu su to Roko Ukić i Rok Stipčević, bekovsku liniju pune još Bojan Bogdanović, Kruno Simon, Marko Car, Fran Pilepić i Luka Babić, koji može biti i na krilu, gdje će biti onih koji dolaze, poput Ivana Ramljaka, Luke Babića ili Pavla Marčinkovića.

Na poziciji četiri i pet su Damir Markota, Lukša Andrić, Damjan Rudež, Goran Suton, Luka Žorić i Stanko Barać. Ukupno, ovo je odabir s kojim Repeša može patentirati ono što želi od ove Hrvatske. Da bude rastrčana, agresivna i da joj igra nalikuje Ciboninoj na koncu sezone.

Pogled na reprezentaciju nudi i razmišljanje kome će Repeša dati u zadatak prijenos lopte, uz Ukića i Stipčevića, zatim može li od Gorana Sutona napraviti prava “četvorka”, što je bila neka početna ideja, kako bi se on mogao uparivati u centarskom paru ili s Baraćem ili s Tomićem na Eurobasketu. Na poziciji s kojom smo do sada bili deficitarni, baš toj poziciji krilnog centra, imamo dosta rješenja, tu poziciju osim Damira Markote, mogu odigrati i Lukša Andrić, i Luka Žorić, i Goran Suton, ali i, ako tražimo nižu “četvorku”, i Damjan Rudež, i Ivan Ramljak i Pavle Marčinković.

Ukupno, ovo je sastav koji će ispuniti sve zadaće ovo ljeto, a nekima će ono biti kvalifikacijsko za ono sljedeće, kad slijedi Eurobasket.

Linker
23. rujan 2024 21:30