VELIKO PRIZNANJE

IGRAČI S EUROBASKETA ODABRALI 'Dražen Petrović najveći je Europljanin svih vremena!'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 18. rujan 2013. 13:26

Američki košarkaški portal HoopsHype anketirao je 38 košarkaša koji igraju na Eurobasketu u Sloveniji i zatražio da navedu petoricu najboljih europskih igrača svih vremena. Dražen Petrović uvjerljivi je pobjednik.

Dražen Petrović dobio je 9 glasova za prvo mjesto, 10 za drugo, 5 za treće, 5 za četvrto i 1 glas za peto mjesto. Francuz Tony Parker, koji brani boje svoje reprezentacije na europskoj smotri u Sloveniji, dobio je jedan glas više od Dražena za prvo mjesto, ali je prikupio samo jedan glas za drugo mjesto, po tri glasa za treće i četvrto mjesto, te četiri za peto, što znači da je u zbroju bodova ipak dosta lošiji od ''košarkaškog Mozarta''.

Bivši litavski centar Arvydas Sabonis drži treću poziciju, Srbin Dejan Bodiroga četvrtu, a Nijemac Dirk Nowitzki petu.

Na popisu od 29 igrača koji su dobili makar jedan glas, nalaze se još dvojica hrvatskih košarkaša. Toni Kukoč je na 7. poziciji s 3 glasa za drugo mjesto i 4 za treće, dok je Dino Rađa 16. na popisu sa po jednim glasom za treće i četvrto mjesto.

Novinar portala zaključuje da su sudionici ankete očito vodili puno računa o nastupima igrača na FIBA-inim natjecanjima, a manje u NBA ligi. Taj je zaključak argumentirao tezom da su Petrović, Sabonis i Bodiroga, koji su među četvoricom najboljih, odigrali kombinirano 11 sezona u NBA ligi, dok su All-Stars igrači Detlef Schrempf, Predrag Stojaković i Zydrunas Ilgauskas potpuno ignorirani i uopće ih nema na popisu, dok je Dirk Nowitzki, jedini Europljanin koji je odabran za MVP-a i u regularnoj sezoni i u finalu doigravanja NBA lige, iznenađujuće tek na petom mjestu.

Linker
23. rujan 2024 03:33