ŠPEKULACIJE UOČI DRAFTA

HRVATSKI ŠOU NA NBA PARKETIMA Hezonja i Šarić mogli bi zajedno završiti u Philadelphiji

Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 23. lipanj 2015. 10:03

Košarkaški rujan u Zagrebu i Lilleu trebao bi nam donijeti ono o čemu odavno maštamo. Hrvatski dragulji Dario Šarić i Mario Hezonja u velikim ulogama u istoj seniorskoj momčadi.

U punoj zagrebačkoj Areni otvorit će se hrvatski dio Europskog prvenstva. Rasplamsat će se nada u prvu medalju nakon 20 godina i započeti borba za Olimpijske igre u Rio de Janeiru. Izbornik Velimir Perasović označio je Šarića i Hezonju igračima koji će najviše promijeniti krvnu sliku reprezentacije. Dovoljno mladi, dosad neiskorišteni u reprezentaciji i, prije svega, puni bogomdanog talenta za kakvim sport vapi.

Dvojac od kojeg se očekuje da predvodi Hrvatsku na putu u visine u kojima još nikada nije bila. S Bogdanovićem, ali i juniorima koji tek dolaze, “povratak na stare staze slave” za Hrvatsku neće biti gornja granica.

Sezona koja upravo sklapa svoje posljednje stranice vratila nas je i u vremena kada jutarnje svitanje uz košarku nije bilo muka nego puko zadovoljstvo. NBA-ovci Bogdanović i Rudež samo su najava vremena u kojem ćemo imati novi problem - preklapanje utakmica s hrvatskim košarkašima u najboljoj ligi na svijetu.

U noći s četvrtak na petak saznat ćemo u kojem klubu bi Mario Hezonja već od listopada trebao rešetati NBA mrežice.

Agent u Pistonsima

Njegov agent Arn Tellem u Kataloniji je pokušao isposlovati manju odštetu od 2,000.000 eura koliko stoji u ugovoru 20-godišnjeg Dubrovčanina ili dogovoriti isplatu u ratama. Kako god bilo, Hezonja će 21. rođendan dočekati u NBA-u.

Posljednje prognoze američkih analitičara uglavnom ga svrstavaju od petog (Orlando) do osmog mjesta (Detroit). Ne vjerujemo da će pasti niže od toga jer, ako ništa drugo, njegov agent od jeseni preuzima jednu od vodećih pozicija u Pistonsima.

No, nas najviše zanima jedna druga kombinacija. Mario Hezonja kod Darija Šarića u Philadelphiji. Hrvatski dragulji s početka ove priče i u istoj momčadi protiv najvećih svjetskih španera.

Prva dva “picka” su “zicer”. Karl-Anthony Towns i Jahlil Okafor. Ili obrnutim redoslijedom. A treći izbor? Poslije Minnesote i Lakersa bira Philadelphia čiji GM Sam Hinkie nerijetko iznenadi svojim potezima. Informacije iz SAD-a sugeriraju da je Hinkie dovoljno odvažan da usprkos prognozama (Russell, Pozingis, Winslow, Mudiay...) izabere baš Hezonju čiji mu atletizam, šut pa i stav skoro pa savršeno odgovaraju.

Hezonja u 76ersima, a za godinu dana s njim u NBA petorci i Dario Šarić. Nekad pomislimo da bolje ne može. Godinu dana stariji Šibenčanin ovog ljeta nema izlaznu klauzulu iz ugovora s Efesom, ali iako su šanse da se ispregovara odšteta koju Šarićev ugovor može podnijeti na prvi pogled minimalne (izabran kao 12. na prošlogodišnjem draftu), zanimljivo je da Efes dovodi igrače baš na njegovoj poziciji. I to dvojicu: Bryanta Dunstona i Derricka Browna.No, ako će Dario i ostati u Istanbulu, ta godina će brzo proći, a onda... hrvatski šou na NBA parketima. Zvuči kao san.

I Divac voli Hezonju

I novi dopredsjednik Sacramenta Vlade Divac veliki je Hezonjin zagovaratelj. Mladi Hrvat ima sve što Kingsi, vlasnici šestog izbora, žele na draftu: “bržu igru i bolji šut za tricu”.

Poslije njih birat će Denver, a lokalci se raspituju kod Jusufa Nurkića.

- Svaki dan razgovaram s Hezonjom, za mene je on najbolji šuter u svojoj generaciji. Osim toga, može skočiti. Da, ‘white guy can jump’, nasmijao se Nurkić kojeg su pitali i za Hezonjin stav.

U Americi često spominju da ga prati imidž prepotentne osobe.

- On je dobar dečko. Kao i ja, ima samopouzdanja.

Linker
22. rujan 2024 08:19