fibaeurope.com
KOŠARKA SP U17

HRVATSKA vs ARGENTINA Hezonja i društvo traže osvetu za poraz na pripremama

Piše: dvoznak.comObjavljeno: 29. lipanj 2012. 12:35

Argentina će svakako biti jedna od najzanimljivijih reprezentacija na ovom turniru. Momčad je to koja je na okupu u istom sastavu već tri godine i u tom periodu su postigli nekoliko odličnih rezultata, te su osvojili Južnoameričko U15 prvenstvo a na U16 nivou su izgubili tek od SAD-a.

Momčad je odlično pokrivena na svim pozicijama ali ono što svi ističu u najavi turnira je činjenica da Argentini nedostaje visine pod košem. Složio se s time i njihov izbornik Enrique Tolcachier:

- Mi nikako nismo visoka i snažna momčad kao neke ovdje. Ali zato smo itekako brzi i to moramo koristiti. Moramo igrati jako agresivno kako bi nadoknadili očite nedostatke i onda možemo napraviti puno. Ključno za nas će svakako biti uspostaviti kontrolu skoka i ako to napravimo na dobrom smo putu.

Jedan od igrača zbog kojih se priča o "manjku centimetara" je Gabriel Deck, 201cm visoki krilni centar kojemo očito nedostaje visine ali je zato enormno fizički jak. Osjetila je to na svojoj koži i naša reprezentacija koju je Deck na pripremama u Francuskoj razmontirao sa 31 poenom i potvrdio je tako svoju kvalitetu. Deck je prošle sezone igrao seniorsku košarku u Argentini i to dovoljno govori koliko je spreman. S njime i playmakerom Merlom Argentina je jako opasna a baš je njih istaknuo i izbornik:

- Naša dva najbolja igrača igraju različite pozicije što je sjajno. Merlo je odličan, brzi play koji sjajno čita igru. Odličan je strijelac i ima sjajan karakter. Deck je pak iznimno jak pod košem i sigurno da će nam predstavljati ogromnu prednost.

Kad su Tolcachiera pitali o grupi B u kojoj je Argentina odgovor je bio očekivan jer se zaista radi o iznimno teškoj skupini:

- Upali smo u jako tešku skupinu. Znamo da nas čekaju velike momčadi iz Europe plus Kanada s kojom smo nedavno igrali u kvalifikacijama pa znamo koliko su dobri.

Očekivanja su posebna priča. Tolcachier je vodio i zadnju U17 generaciju i s njima je u Hamburgu završio na 9.mjestu. Stoga je sada logično da za početak želi jedan korak naprijed:

- Za početak želim da budemo u prve 4 momčadi u skupini kako bi ušli u četvrtfinale. Dalje je onda sve otvoreno. Nama će svaki protivnik biti težak ali znam da sa svima možemo igrati.

Potvrdili su te riječi trenera i igrači u pripremnim utakmicama gdje je Argentina izgledala jako dobro. Pobijedili su Španjolsku, ali i našu izabranu vrstu na turniru u Francuskoj sa čak 96:70. Tu su najbolje odigrali igrači koji su ovo ljeto bili i sa U18 vrstom, već spomenuti Gabriel Deck i Rodrigo Haag odlični šuter koji je našima ubacio 13 poena. Odigrali su Argentinci i dvije egal utakmice sa Francuzima na njihovom terenu i to sve govori da će biti vrlo opasni.

Naša reprezentacija će morati nešto dramatično okrenuti u odnosu na pripremni turnir u Francuskoj jer tamo stvari nisu izgledale bajno. Ova generacija je europski prvak U16 i njih se gleda sa posebnom pozornošću. Njen glavni igrač sjajni Mario Hezonja bi bio jedan od kandidata za MVP-a turnira međutim kako ga mjesecima nije bilo na terenu još mu treba vremena da uhvati pravu formu.

U Douainu je bio solidan s prosjekom od 15 poena po susretu ali Hrvatska od njega treba puno više ako se nadamo pravom rezultatu. Ozljeda gležnja i mononukleoza koje su ga cijelu sezonu držale pored parketa nisu mala stvar, no izbornik Ante Nazor vjeruje da je Mario sada potpuno fit i spreman za prave stvari:

- Istina, bio je je ozlijeđen dugo vremena, ali ja sam uvjeren da će do početka turnira uhvatiti pravu formu s kojom je ovu generaciju odveo do europskog zlata lani.

Ipak Nazor nije propustio istaknuti jednu uobičajnu trenersku:

- Iako je Hezonja itekako važan igrač za našu momčad, kao trener vjerujem da je košarka momčadski sport u kojem individualci ne prolaze dobro i mi stoga jednako trebamo svakog igrača a ne samo Hezonju.

Da je Nazor u pravu vidjelo se već na pripremama gdje je bilo itekako vidljivo da Hrvatska ima vrlo širok roster i dosta mogućnosti mimo Hezonje. Prije svega se tu misli na Karla Žganeca, sjajnog igrača koji sa preko 200cm visine lakoćom igra i na playmakerkoj poziciji. Žganec je za ovo godište zvijezda u toj mjeri da nerijetko zabija i po 50 ili dolazi do triple doublea kao nedavno na Gripama.

O njemu se već raspitivala i velika Barcelona, a to dovoljno govori. Pod košem je sjajni mladi Arapović kojem je Repeša ove godine dao nekoliko puta da nastupi za prvu momčad a bolje reference od toga ne treba.

Ono što će našim igračima u ovom susretu biti neophodno to je obrana na Gabrielu Decku koji nas je uništio u Francuskoj. Osim toga bit će potrebna agresivnost svih igrača na skoku a prije svega tu mislim na Hezonju i Žganeca koji iako na vanjskim pozicijama imaju sjajne mogućnosti u skoku.

To je Argentincima slaba točka i to treba napadati. Aposlutno najbitnije će ipak biti kontrolirati loptu jer smo u toj poljednjoj utakmici protiv Argentine izgubili čak 25 lopti što je nedopustivo. Istina u tom susretu nije bilo Žganeca i on će svakako doprinjeti u organizaciji igre. Iako smo prije samo tjedan dana poraženi sa čak 26 razlike, ovo je sasvim nešto drugo, ovo je početak natjecanja a naši, ne zaboravimo, i dalje imaju europsko zlato oko vrata.

Linker
25. rujan 2024 03:28