Cropix
CIJENA - PRAVA STINICA

HRVATSKA TRAŽI PUT U EUROPSKI NBA 'Zaslužujemo svoje mjesto u novoj Euroligi!'

Euroliga je ostavila tri mjesta za prvake liga. Konkurenti našoj regiji su Nijemci, Francuzi, Poljaci, bivši SSSR,Turci, Talijani...
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 11. studeni 2015. 18:58

I dok Cedevita kuje plan kako nadmudriti europske bogataše iz svoje skupine kako bi senzacionalno izborila drugi krug natjecanja, Krešo Novosel u novoj ulozi direktora ABA lige sa suradnicima kreće u bespoštednu borbu kako bi hrvatski predstavnik imao prikliku bez kvalifikacija imati svoje mjesto i u novoj, poluzatvorenoj Euroligi sa 16 klubova koja je izglasana u Barceloni te bi trebala krenuti u jesen 2016. godine. Naravno, taj hrvatski predstavnik će, za početak, trebati biti najbolji u ABA ligi.

- S lobiranjem krećemo odmah, a zatražit ćemo i hitan sastanak u Euroligi jer ABA liga zavrjeđuje imati svoj klub izravno u novom natjecanju - jasan je Novosel.

Euroliga nije objavila iz kojih točno liga će doći tri prvaka koji će se u novom natjecanju pridružiti 11 nedodirljivih, pobjedniku Eurokupa te jednom kvalifikantu.

- O tome će se tek razgovarati sa zainteresiranim klubovima i ligama - poručili su iz Eurolige.

Spasiti bar jedan klub

Jasno da ABA liga više neće imati dva predstavnika kao sada, ali kreće borba za jednog koji ne bi morao prolaziti kroz sito kvalifikacija.

Njemačka bi trebala biti sigurna i zbog kvalitete i zbog tržišta, Francuska ima velike izglede, a klubovi iz regije borit će se da ABA liga dobije prednost u odnosu na Poljsku, regionalnu VTB ligu (ex-SSSR)... kao i lige koje su ostale s manjim brojem predstavnika poput Italije (1), Turske (2), Litve (1). I one će tražiti još jedan klub.

- Tradicija, organiziranost, kvaliteta igrača, popularnost košarke su na našoj su strani. Otežavajuća okolnost je slaba tržišna i ekonomska moć našeg područja. Više od jednog kluba izravno u novoj Euroligi nećemo moći dobiti (trenutačno su dva u ligi s 24 kluba). Tražit ćemo i jedno mjesto u kvalifikacijama - pojasnio je Novosel.

Jednako kao i ABA, reagirat će i ostale lige i savezi, ali više od svega očekuje se Fibina reakcija. Prema prvim informacijama po svaku cijenu će ustrajati na svom prijedlogu 'Košarkaške lige prvaka'.

- Klubovi su pozvali Fibu da im se pridruži u novom natjecanju. Hrvatska i ostale zemlje iz ABA lige su osjetile kako može izgledati Fibin pritisak preko nacionalnih saveza - rekao je još Novosel.

Sastanak u Barceloni trajao je osam sati, a klubovi su prihvatili ponudu koja im jamči više novca.

Fiba je nudila 30 milijuna eura godišnje klubovima, s osam stalnih članova (bez Milana, Žalgirisa i Baskonije), prvacima Njemačke, Italije, Litve i Francuske te četiri kvalifikanta (u kvalifikacijama bi bili klubovi iz Hrvatske i ABA lige).

Uleb zahvaljujući ugovoru s IMG-om nudi minimalno 36,3 milijuna koji s vremenom mogu narasti i na 48 milijuna eura tijekom sljedećih 10 godina te bi se u to vrijeme u natjecanje investiralo ukupno 872 milijuna eura.

Investicija blizu milijarde

Od 11 klubova jedino Panathinaikos nije potpisao sporazum već će to učiniti nakon konzultacija sa svojim pravnicima. Ugovor, navodno, ima i izlaznu klauzulu po kojoj klub koji želi napustiti ligu mora platiti 10 milijuna eura odštete.

NOVA EUROLIGA

STALNI članovi (11)

Maccabi, CSKA, Real Madrid, Barcelona, Baskonia, Efes, Fenerbahçe, Olympiacos, Panathinaikos, Milano, Žalgiris

prvaci tri lige (nije određeno koje), pobjednik Eurokupa, kvalifikant (osam klubova u kvalifikacijama)

Sustav natjecanja

- u prvom dijelu 16 momčadi igra dvokružno, 30 kola

- četvrtfinale (osam klubova) na tri pobjede

- Final Four

Linker
22. rujan 2024 03:44