Ivan Bogdanović i Filip Barna

 Snimio: Miljenko Karacic
TRENER VJERUJE U NJEGA

Hrvatska ne mora strahovati za budućnost, u Zagrebu stasa nova zvijezda: ‘Taj dečko će imati blistavu karijeru‘

‘On i sada sjajno radi, no to mora i pojačati, ulagati u sebe više, njegovi su dometi jako visoki‘
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 27. ožujak 2024. 12:56

Kad se slagala kompozicija ove košarkaške sezone u Hrvata, bilo je jasno, bez obzira na sve probleme Vukova, kako će tri naše najbolje momčadi biti Zadar, Split i Cibona. Oko četvrtog mjesta već je bila dilema, koju su na neki način u ponedjeljak razriješili košarkaši Cedevite Junior. Naime, i treći su put ove sezone svladali Dinamo, dva puta u Prvenstvu te jednom u četvrtfinalu Kupa, dok je Dinamu otišao samo uvodni meč u sezoni.

Damir Mulaomerović, trener momčadi s Velesajma bio je i te kako zadovoljan nakon teškog rasporeda koji su njegovi igrači ostavili iza sebe.

- Ima se još dosta za igrati, čekaju nas i do konca osnovnog dijela sezone Cibona, Split i Zadar. Opet, pobjeda nad Dinamom u ponedjeljak važna je iz više razloga. Nama je to bila šesta vezana utakmica, od kojih smo pet odigrali u samo osam dana. Iscrpio nas je balon ABA 2 lige, imamo ionako kratak roster, dogodile su nam se i neke ozljede, sada je ispao iz rotacije Maričević, pa smo bili s jednom peticom, morali se krpati. Momčad je pokazala karakter, energetski smo bili pravi, bez obzira na put iz Širokog Brijega i utakmice dan za danom. Stigli smo u jedan u noći s nedjelje na ponedjeljak, puno je tu motiva trebalo...

Luke je dobar igrač

Jedan od velikih motiva kad se slagala Cedevita Junior, kad je “veliki brat” selio u Ljubljanu, bio je razvoj igrača. Ivan Bogdanović (19) je onaj koji je ove sezone i te kako skrenuo pozornost na sebe.

- Moje je skromno mišljenje da taj dečko ima doista svijetlu budućnost. Razvija se još, ima neke odlične utakmice, onda dobije u sljedećoj petorku, nekada to ne izgleda sjajno, možda se bolje snalazi kad ulazi s klupe. Ali, kažem, to je momak kojeg čeka blistava karijera. On i sada sjajno radi, ali taj rad mora i pojačati, ulagati u sebe više, jer njegovi su dometi jako visoki. Ima razumijevanje u igri, prisutan je tu iznimno važan atletizam, posjeduje energiju, individualnu moć, ima sigurnost i hrabrost, sve su to parametri koji pokazuju kako se od njega mogu očekivati velike stvari.

image
PR

Na pola sezone Cedevita Junior ostala je bez Vite Kučića, dok je stigao Austin Luke. Američki playmaker popravio je igru Cedevite, često je u žučnim razgovorima s trenerom...

- Luke je dobar igrač, dobar playmaker, ali ponekad oni živi za trenutak, za “highlight”, pa se tu dogodi dosta izgubljenih lopti, Kad si play moraš znati prepoznati situacije na terenu, kako igrati, koga napadati, tko je “vruć” od tvojih suigrača, preko koga tražiti preuzimanje protivničke obrane. Ako mu tko može pomoći u tim stvarima, onda sam to ja koji sam igrao na toj poziciji i koji vjerujem u njega i kad napravi pogrešku. On je, kažem, dobar dečko, ali ponekad teško prihvaća kritiku. Kad bi te neke stvari doveo u red, bio bi playmaker i za puno veće domete. Mi smo odlaskom Kučića bili u nezavidnoj poziciji, ali Luke se u kratko vrijeme uklopio. Igra bolje s loptom nego bez nje, ali momčad ga je prihvatila. Cijela je momčad dobra, imali smo problema s Batinićem i Rašićem s ozljedama, razvija se Serdarušić, onda je tu i Bilić kojem dajemo šansu, kao i Bogdanoviću, dok je ti mladi igrači moraju zaslužiti kroz treninge i kroz obranu. Karačić igra jako dobro, od Jelića sam znao što mogu dobiti kad je dolazio, plovimo kroz sve...

image

Damir Mulaomerovic

TOM DUBRAVEC Cropix

Odlazak Vite Kučića, glavnog projekta kluba na pola sezone morao je ostaviti traga.

- Nisam bio uključen u tu priču, možda sam za sve i posljednji saznao. Drago mi je da smo od Kučića napravili respektabilnog igrača, iako je cijeli taj “trejd” bio za njega najlošiji. Nije mogao igrati dva mjeseca, Rimcu ga je bilo teško ubacivati. Kažem, napravili smo igrača, otišao je u jači klub, ali možda smo mogli bolje trgovati, iako to nije na meni. Kad se to dogodilo, nije bila laka situacija, razmišljao sam i da se povučem, ali sam ostao zbog momčadi. I dalje mislim da je bilo bolje da je ostao do kraja sezone, pa da smo napravili “presicu”, jer to je igrač koji će biti za reprezentaciju. Kad sam došao u u klub, on je bio nigdje, kao i Serdarušić, dok su svi napredovali. Vito zaslužuje maksimalnu pažnju i Rimac mu daje sve više prilika.

Moderna i brza košarka

Može li Cedevita Junior do konca sezone napasti Cibonu na trećem mjestu?

- Ne opterećujem se time. Dobra je stvar za Cibonu da je tu trener Dino Repeša i da on motivira svoju momčad. Bez obzira na to što su izgubili od Zaboka. U situaciji u kakvoj jesu, nema tu prostora za neke treninge i osjeti se umor na igračima, ali oni guraju i igraju jako dobro kroz cijelu sezonu. Kažem, što se nas tiče, ne opterećujemo se, gledat ćemo i dalje da u svaku utakmicu ulazimo s ciljem pobjede, ako se ukaže prilika da završimo kao treći, nastojat ćemo tu šansu iskoristiti. Nema pritiska, jedini nam je pritisak da igramo dobru košarku, moderno, brzo. To je naš pritisak i to je za mene najvažnije - zaključio je Damir Mulaomerović.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 14:10