Matej Delač
 Hanza Media/Nenad Dugi
BIJEG NA ISTOK

HRVATI KOJI SU ZAVRŠILI U SRBIJI Burić je bio viceprvak Europe, Delač osvojio navijače, a Šimića su optuživali da 'tankira'

Umjesto u Ciboni ili Cedeviti, dragulj hrvatske košarke Ivica Zubac idućih će mjeseci tesati formu u Mega Leksu i pripremati se za očekivani odlazak u NBA ligu.
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 18. veljača 2016. 12:06

Slučaj 18-godišnjeg centra, koji je nakon brojnih peripetija i pravnih akrobacija završio u Beogradu, aktualizirao je primjere hrvatskih sportaša koji su nakon osamostaljenja nastupali za srpske klubove.

Bilo ih je u košarci, nogometu, vaterpolu, pa čak i hokeju na ledu, iako je činjenica da je u proteklih 20-ak godina puno više srpskih sportaša potpisivalo za hrvatske klubove nego obrnuto.

Matej Delač

nogomet

Nerealizirani talent Interove škole bio je medijska senzacija kada je 2009. potpisao petogodišnji ugovor s Chelseajem, no svoj vratarski potencijal nije ispunio do kraja. Uslijedile su brojne posudbe, između ostalih i u Vojvodinu gdje je igrao u sezoni 2013./14. Navijači su ga brzo zavoljeli, a klubu je pomogao da stigne do play-off runde Europske lige.

Marko Šimić

nogomet

Iako je rođen u Valjevu, 30-godišnji vratar nastupao je za sve mlade hrvatske selekcije, a karijeru počeo u juniorskom pogonu Dinama. Nakon šest sezona u Croatiji iz Sesveta, 2010. je otišao u Jagodinu, a kasnije u Radnički te u Novi Pazar. U žiži javnosti bio je kada su ga srpski mediji 2014. optužili da namjerno prima golove zbog klađenja.

Damir Burić

vaterpolo

Europski, svjetski i olimpijski prvak sklopio je u rujnu 2012. ugovor s Radničkim iz Kragujevca, koji je tada okupio "dream team" s Udovičićem, Filipovićem, Ćirićem i Zlokovićem. Dvaput je bio viceprvak Srbije, 2014. je igrao i finale Lige prvaka, a nakon povratka je rekao da mu je život u Kragujevcu bio fantastičan.

Igor Jačmenjak-Đebo

hokej na ledu

Dugogodišnji reprezentativac i legenda hrvatskog hokeja u siječnju je prihvatio poziv Crvene zvezde i tako postao prvi hrvatski reprezentativac u bilo kojem sportu koji je zaigrao za Zvezdu ili Partizan. Jačmenjak je i prije toga bio sklon avanturama, budući da je u zimi 2012. otišao igrati za turski Koceali Kagit.

Tomislav Gabrić

košarka

Ivica Zubac nije prvi igrač Cibone koji odlazi prema istoku. Prošle godine to je učinio 20-godišnji Tomislav Gabrić, koji pod Tornjem nije bio zadovoljan minutažom pa je priliku potražio u Metalcu iz Valjeva. Ove sezone u ABA ligi u prosjeku je igrao 17 minuta po utakmici uz 7.1 poen i 2.4 skoka.

Davor Pejčinović

košarka

Bivši hrvatski reprezentativac i osvajač naše posljednje medalje na velikom natjecanju (EP 1995.) prešao je 2001. iz Zadra u Budućnost iz Podgorice, u trenutku kada je još postojala država Srbija i Crna Gora. Pejčinović je prilikom transfera naglašavao da ga "politika uopće ne zanima". U Budućnosti nije zadovoljio, otpušten je nakon samo tri mjeseca.

Linker
23. rujan 2024 00:32