Niksa Stipanicev / CROPIX
AMERIKO, DOLAZIM

HRVAT NA DRAFTU Dario Šarić će igrati NBA ako bude izabran među 10 najboljih

Prijava Dariju daje mogućnost da usporedi europske i NBA opcije, pojašnjava menadžer Miško Ražnatović
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 28. travanj 2014. 11:19

Dario Šarić u subotu je donio očekivanu odluku i službeno se prijavio za ovogodišnji NBA draft koji će se održati 26. lipnja u New Yorku. Sama odluka o prijavi ne znači da će automatski izaći na draft niti da će sljedeće sezone sigurno igrati u najjačoj košarkaškoj ligi. I prošle se sezone prijavio, ali i naknadno povukao s izbora. Ove godine rok za povlačenje s drafta je 16. lipnja.

- Prijava za draft Darija Šarića ne znači da će sljedeće godine igrati u NBA, čak niti da će sigurno ostati na draftu ove godine. Prijava za draft daje mogućnost da se do 16. lipnja usporede europske opcije s NBA opcijama i pozicijom na draftu te da se tada donese konačna odluka - objavio je Šarićev menadžer Miško Ražnatović.

Odšteta 1,2 milijuna eura

U ranijim istupima Ražnatović je naveo kako bi jamstvo da će biti izabran među prvih 10 moglo zadržati Šarića na ovogodišnjem draftu. Pozicije u 1. rundi drafta određuju igračevu plaću u prvom ugovoru (tri ili četiri godine), a kod Darija Šarića je to važno jer će iz svog džepa morati namiriti razliku između 600.000 dolara, koliko NBA klubovi maksimalno smiju platiti europskim momčadima, i odštete od 1,2 milijuna eura, koliko treba dobiti Cibona po slovu ugovora.

- Šarićev cilj je biti u prvih 10 na ovogodišnjem draftu, možda bi bilo prihvatljivo kada bi bio ‘lottery pick’ (prvih 14). Ako budemo imali jasnu situaciju da će biti izabran na poziciji koju želimo, sigurno će ostati na draftu - izjavio je još ranije Ražnatović.

No, Šariću je u ovom trenutku u karijeri važnije koji će plan imati klub s njim, nego koliko će zarađivati jer će već u sljedećem ugovoru biti još bolje plaćen. Treba mu klub koji će mu već u prvoj sezoni otvarati minimalno 15 do 20 minuta po utakmici i iskoristiti njegovu iznimnu kvalitetu “open-court” igrača. Usput će ga tesati kako bi vidjeli je li u obrani bolje da čuva niska ili visoka krila.

Aktualne prognoze američkih novinara i internetskih portala specijaliziranih za NBA svrstavaju ga na pozicije od 9. do 18. mjesta. No, treba znati da je većina tih procjena napravljena prije nego što se Šarić prijavio. Od sljedećeg tjedna mogao bi još bolje kotirati.

Zoran Planinić je najbolje plasirani hrvatski košarkaš u povijesti NBA draftova. Prije 13 godina tadašnji New Jersy Nets (današnji Brooklyn) izabrao ga je na 22. poziciji. U prvoj rundi izabran je još jedino Dalibor Bagarić.

Najslabiji biraju najbolje

Tri godine ranije uzeli su ga Chicago Bullsi na 24. mjestu. Stojko Vranković je pak jedini naš NBA-ovac koji nije biran na draftu nego je stigao kao slobodni agent. Draft je umotvorina američkog profesionalnog sporta koja klubovima koji su prijašnju sezonu završili s najslabijim rezultatima nudi da se domognu najvećih talenata. Prema aktualnom kolektivnom ugovoru, na draftu se smiju birati igrači u dobi od 18 do 22 godine. Svaki pojedinac se može tri puta prijaviti (s 22 godine je automatski na draftu), ali samo dva puta je dopušteno povlačenje prijave. Šarić je prvi bonus iskoristio lani.

Linker
22. rujan 2024 19:22