NAJVEĆA NADA BARCE

Hezonja: ‘Nezaustavljiv sam! I namjerno igram u tenisicama u kojima sam izvrnuo gležanj’

Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 20. svibanj 2014. 22:11

Barcelonin pad u polufinalu Eurolige otvorio je 19-godišnjem Mariju Hezonji mogućnost prvog nastupa u Final Fouru. Uvjereni smo, samo prvoga u nizu. Još jedan veliki talent hrvatske košarke krupnim koracima grabi prema svjetlima pozornice.

Očekujemo ga i u dresu hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj koje počinje krajem kolovoza. Kvalitetno će pokriti pozicije beka-šutera i niskog krila.

- Išao bih ja na sva moguća prvenstva, i kadetsko kada bih mogao, ali dogovor je da budem samo sa seniorskom reprezentacijom. Tata se skoro svaki dan čuje s Repešom. U hrvatskoj reprezentaciji vladaju ‘fair’ odnosi, treninzi će sve odrediti, a izbornik odlučiti. Onaj tko bude bolji izborit će SP, lošiji će otpasti, ali godine neće presuditi.

Hezonja je oduvijek bio samouvjeren. Bez razmišljanja će reći da se vidi na Svjetskom prvenstvu, iako će na pripremama biti najmlađi i s najmanjom minutažom u seniorskoj košarci.

Nije impresioniran

- Uvjeren sam da se mogu izboriti za 12 koji će igrati u Španjolskoj, očekujem da ću uspjeti. Samo da mi se ne dogodi nešto loše, a toga je, u posljednje dvije godine bilo itekako puno. I privatno i poslovno. Nisam mogao vjerovati da mi se sve to može dogoditi, takve stvari ne bih poželio niti najvećem neprijatelju. Ali, idem kontra svega. Iz inata posljednja dva mjeseca igram u tenisicama u kojima sam lani izvrnuo gležanj - kaže mladi Dubrovčanin koji, što god da mu se dogodi, puca od samopouzdanja.

Kaže da ga nastup na Final Fouru nije impresionirao, a za svoju igru da je “trebala biti puno bolja”. Ipak, zadovoljan je načinom na koji se u Barceloni razvija njegova karijera.

- Presretan sam sa svime jer znam da sam se popeo 20 ‘skalina’. I mentalno i fizički me pripremaju, a i svi problemi su iza mene. Srećom, nisu imali veze s košarkom pa gazim dalje.

Igrački napredak ne treba niti spominjati, ali primjećuje se i da se tjelesno razvio. Raste i u visinu i u širinu.

- Došao sam s 91 kilogramom, a sada sam na 105. U klubu mi ne daju da radim puno u teretani, ali iskradam se iz kuće i samostalno odlazim. Želim biti još bolji.

Hezonja nam je objasnio i svoj status kada su u pitanju utakmice španjolskog prvenstva. U posljednje vrijeme ga nema u sastavu čak niti kada Barcelona nema pun zapisnik. Kaže da još ne osjeća blagodati ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Ograničenje stranaca

- U Španjolskoj vrijedi pravilo o maksimalno šest stranaca u sastavu pa i kada nema ‘tate’ (pokazuje na Juana Carlosa Navarra, nap. p.) igramo s 11 igrača. Tek će me u veljači sljedeće godine početi tretirati kao domaćeg igrača, još uvijek sam im stranac. Postoje najave, pisale su i novine, da će sljedeće sezone ukinuti ograničenje stranaca. Prije dvije godine su mi govorili da neću imati problema nakon što Hrvatska uđe u EU, ali ništa se nije promijenilo. Hvala vam Vlado, ali u španjolskoj košarci to još ne prolazi, EU nam nije donijela dobro - nasmijao se.

Linker
22. rujan 2024 06:56