Marin Sušić / fotoaccord.com / CROPIX
H. SLIŠKOVIĆ IZ MILANA

EMIL TEDESCHI: 'Puno mi je srce, postajemo prava euroligaška ekipa!'

Ivica Kostelić je u svojoj bogatoj karijeri nekoliko puta naglašavao da se svakome može dogoditi da jednom u karijeri pobijedi, ali da se prava vrijednost pokazuje ponavljanjem takvih rezultata.
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 06. studeni 2015. 13:46

Cedevita je u Italiji pokazala da istanbulski uspjeh, kada je na koljena bačen skupocjeni Efes, nije bio slučajnost. Ista stvar, ali uz veću nadmoć, ponovljena je i u četvrtak protiv također višestruko skupljeg Milana. U sportu se često naglašava kontinuitet, a hrvatski prvak je krenuo upravo na takav put. Cedevita je u osam dana u potpunosti preokrenula sezonu i trenutačno je najveći hit hrvatskog sporta. Pokazali su dovoljno da ih u petak, kada u Draženov dom stiže Baskonia s Velimirom Perasovićem, pozdravi puna dvorana. Dečki su to zaslužili. I zbog pobjeda i zbog dobre košarke, ali i stava… Fenomenalne akcije poput one u kojoj je Žganec nakon što je ležeći na podu uhvatio skok u napadu i dodao Whiteu koji je zakucao definiraju aktualno stanje Cedevite.

- Puna dvorana bila bi naša najveća pobjeda, i to je moj sljedeći cilj. Jedan od uvjeta za punu dvoranu je da u nedjelju u Domu sportova dobijemo Megu - smiruje euforiju, ali jasno izražava svoju želju Cedevitin trener Veljko Mršić koji je u spomenutih osam dana pobijedio dva velika trenera, prvo Dušana Ivkovića i Efes pa zatim Jasmina Repešu u Milanu.

- Najsretniji sam zbog toga jer je Cedevita pobijedila. Ispravnom se pokazala procjena da utakmica protiv Limogesa nije ključna. Nakon tog poraza su nas otpisali, a sada smo na omjeru 2-2 na kojem Cedevita nikada nije bila nakon četiri euroligaška kola.

Mršić je, kao i cijela momčad, komplimente pokupio i u najcjenjenijem talijanskom sportskom dnevniku La Gazzetti dello Sport. Na najpoznatijem ružičastom papiru na svijetu ocijenjen je sa 7.5, kao i Miro Bilan koji je proglašen najboljim igračem te Luka Babić. S druge strane Repeša je dobio 5.5: “Nije uspio pronaći petorku koja bi zaustavila Cedevitin protok lopte i spriječila njihov dobar šut”. Naglasili su da je Cedevita “momčad bez zvijezda, ali s puno dobrih igrača (četvorica ispod 20 godina koji mogu igrati kvalitetno”.

Ipak, Talijanima je najzanimljiviji bio Mršićev pomoćnik Gianmarco Pozzecco, završio je i u naslovu “Milanu težak nokat, fešta za Pozzecca”. Poz je vikao, protestirao kod sudaca, savjetovao Mršića, rukama tapšao igrače: “Bio je pravi pomoćni trener”. Emotivno je pozdravio i suparnike nakon utakmice, a tribine su ga počastile kratkotrajnim uvredama…

- Ipak sam godinama igrao u obližnjem Vareseu, a Milan i Varese imaju veliko košarkaško suparništvo. A kad sam bio trener poderao sam košulju iz protesta nakon što su me isključili iz utakmice - priznao je Pozzecco koji je u noći na petak primao brojne čestitke za taktičku pripremu utakmice.

Kao i većina cedevitaša i Pozzecco je imao dodatni motiv o kojem su i Talijani pisali. Svojedobno ga je Repeša izbacio iz momčadi Bologne koja je kasnije osvojila naslov prvaka (tko zna, možda se takvo nešto dogodi i Cedeviti koja je procvjetala nakon odstranjivanja Zubčića?).

U pobjedi je na licu mjesta uživao i glavni Cedevitin sponzor Emil Tedeschi.

- Nakon ovakvih utakmica puno mi je srce.

I u Istanbulu i u Milanu se uvjerio u uspješnost projekta u koji je sa suradnicima krenuo prije nešto više od deset godina…

- Postajemo prava euroligaška ekipa. Pokazali smo momčadski duh, a najviše me oduševilo što su se dečki bacali po parketu za loptu, udarali u ‘meso’, nikoga se nisu bojali. Obrana je bila frenetična - nabrajao je Tedeschi stvari koje su ga oduševile.

Nadigrali smo momčad koja je minimalno trostruko, ako ne i četiri puta skuplja od naše. Mladi su bili izvrsni.

Pohvalio je i trenera Mršića….

- Veljko je odličan strateg. Njegov koncept obrane unio je potpuni nered u redove Milana - naglasio je Tedeschi.

Pitali smo ga i je li bilo teško podržati trenerovu odluku o izbacivanju Tomislava Zubčića.

- Morali smo stati iza struke. Zubo je krasan čovjek, odličan igrač, ali reda mora biti. Sustav se mora poštivati i u njemu ne smije biti negativnosti. Drago mi je što smo se s njim rastali na gospodski način.

Uz nastavak pobjedničkog niza, Mršića očekuje i još jedan zadatak. Zadržati pobjedničku kemiju nakon što se ekipi pridruže treći Amerikanac Henry Walker i Luka Žorić koji bi se uskoro trebao oporaviti od ozljede. Walker bi u Zagreb trebao sletjeti sljedeći tjedan, a Cedevita će imati opciju raskida ugovora nakon mjeseca dana ukoliko se pokaže da lanjski igrač Miami Heat nije pojačanje. *

Linker
22. rujan 2024 13:28