Ranko Šuvar/CROPIX
NBA ZVIJEZDA U ZAGREBU

Derrick Rose za SN: 'Kukoč je često na treninzima Bullsa, njegovi savjeti su sjajni!'

Draft nije bio loš za nas, a u sljedećoj sezoni definitivno smo ozbiljni kandidati za titulu. Preko ljeta svaki od nas treba napredovati individualno - rekao je Rose
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 10. srpanj 2013. 16:42

Šokirao se Derrick Rose prijemom u Zagrebu. Nije, kaže, znao da su "Hrvati toliko strastveni prema košarci". Nismo ni mi, no, u utorak je u Draženovu muzeju bilo svečano. Uzbudila se i Biserka Petrović, koja je superzvijezdi Bullsa predala legendarni dres Netsa s brojem 3, a Rose nije ostao dužan te je za muzej potpisao svoju "jedinicu" iz Chicaga...

- Nisam ga gledao, ali sam čuo puno o Draženu. Veliki igrač, sjajan šuter, čast je biti u njegovu muzeju, ovako svjedočiti veličini.

Svjedočili smo i mi. Derrick Rose današnja je NBA veličina pa su ga došli pozdraviti i Mihovil Nakić u ime Cibone te Željko Drakšić u ime Hrvatskog košarkaškog saveza. Rose se, jasno, sudario s pitanjima o Barceloni '92. i našem finalu s Amerikancima za vrijeme kojeg je imao - četiri godine, pitali su ga i za hrvatskog reprezentativca Didija Drapera, o kojem nije znao ništa, kao ni o Bojanu Bogdanoviću...

- Dolazi u Netse? Zabio nam je 20 na Svjetskom prvenstvu u Turskoj? Moram pripaziti na njega, a sigurno ću ga upoznati.

Rose je kasnio na konferenciju za novinare, koja nije potrajala jako dugo jer je najmlađi MVP u povijesti NBA lige morao obaviti nekoliko razgovora. Između ostalih i za Sportske novosti. Pa sam se iz prve ruke mogao uvjeriti u ono što se u NBA ligi priča već godinama. Derrick Rose zaista je netipična NBA zvijezda, nadasve skroman tip. Kojem je jedina veza s Hrvatskom - Toni Kukoč.

- Često Toni dolazi na naše treninge, njegovi su savjeti neprocjenjivi. Gledao sam Jordanove Bullse kao klinac, gledao sam i Kukoča, pa sam ostao impresioniran kad sam ga prvi put vidio na treningu. Iznimno ga poštujem, još više otkad sam ga upoznao.

Koji je najbolji savjet dobio od našeg velikana?

- Dok sam se oporavljao od operacije koljena, Toni mi je, recimo, rekao da ne žurim s povratkom. Ma, bilo kakav razgovor s njim iznimna je čast, on je legenda Bullsa.

Koga još iz "zlatne generacije" Rose viđa u Chicagu?

- Najviše Tonija. Pippen radi za Bullse, pa zna navratiti, ali Toni je praktički stalno s nama.

Možda želi biti trener?

- Ha, ha, ha. Sumnjam da to želi. Koliko sam ja shvatio, trenutačno uživa u životu, druži se sa sinom, stalno igra golf, valjda tri puta tjedno. Postao je veliki golfer. Ne vidim ga kao trenera...

Dvotjedna turneja koju odrađuje za Adidas donijet će Derricku Roseu neke nove spoznaje, iako je i prije bio upoznat s europskim košarkašima. Protiv brojnih je igrao, nekoliko ih je imao za suigrače, ali tko je po njemu najbolji?

- Najbolji je Dirk! - nije previše razmišljao.

- Svaka utakmica protiv Nowitzkog posebno je teška. Dirk je strašan "match-up" problem. Visok je, a sjajan šuter. Može igrati leđima i licem prema košu, odličan je u driblingu i ima nevjerojatno razumijevanje igre. Ima puno dobrih europskih igrača u NBA ligi. I Tony Parker jedan je od njih, pogotovo što igra u Spursima, koji mogu biti primjer svima, no, jedini koji nam baš uvijek stvara problema je Dirk!

Smatra li Rose svojeg suigrača Joakima Noaha, francuskog reprezentativca, rođenog i odraslog u SAD, europskim igračem?

- Joakim?! - začudilo ga je pitanje.

- Europski su igrači dobri šuteri, a Joakim tek sada uči šutirati.

Slatko se nasmijao nakon ove posljednje rečenice. I nije htio uvrijediti Noaha, s kojim je i privatno dobar, već je pokazao da ima sjajan smisao za humor.

Ozbiljniji dio razgovora bio je onaj o jednogodišnjoj pauzi zbog operacije koljena. Derrick Rose propustio je kompletnu NBA sezonu, a od posljednje utakmice do prve sljedeće sezone kad bismo ga trebali opet vidjeti na parketu proći će godina i pol. Javili su se brojni kritičari, svi su imali mišljenje o tome zašto Rose ne igra, iako je bio najavljen za drugi dio sezone.

- Napravio sam ono što sam mislio da je najbolje. Ne može me biti manje briga za sve što se pričalo o mom oporavku, pa makar pričala i moja mama. Jednostavno se nisam osjećao dovoljno spreman, zato nisam igrao. Htio sam biti 100 posto spreman i zato što znam da je preda mnom svijetla budućnost, koju nisam htio ugroziti.

Uglavnom, ako smo dobro shvatili, Derrick Rose je mogao igrati, ali nije htio ići ispod svoje razine...

- O mom povratku najviše se pričalo uoči doigravanja, a to su utakmice u kojima ne možeš biti spreman 80 ili 85 posto. Na meni bi iskakali nakon svakog "picka", a ja fizički nisam bio spreman takve stvari kažnjavati. Za sljedeću sezonu bit ću pravi, maksimalno spreman, a preko ljeta želim dodatno dotjerati svoju igru, usavršiti neke stvari. Nisam zabrinut, trenutačno prelazim kroz razdoblje mentalne prilagodbe, samopouzdanja imam dovoljno, a nikad u životu nisam bio jači nego što sam sad. Naporno sam trenirao tijekom rehabilitacije, radio ujutro i navečer. Uostalom, smatram se jednim od najvećih radnika u NBA ligi. Ako ne i najvećim.

Osim NBA sezone, ozljeda ligamenata mu je odnijela i nastup na Olimpijskim igrama u Londonu gdje je bio "zicer" za američku reprezentaciju.

- Bilo mi je strašno gledati ih kako igraju i osvajaju zlato znajući da sam ja mogao biti dio toga. Ali ja uvijek pokušavam biti pozitivan, pa tako i u ovom slučaju. Još sam mlad, bit će prilika za olimpijsko zlato, nadam se već u Riju ako me izaberu za momčad.

Za reprezentaciju je igrao na Svjetskom prvenstvu u Turskoj prije tri godine. Prvu utakmicu protiv Hrvatske. Sjeća li se tog otvaranja?

- Sjećam se da smo igrali, ali ne sjećam se cijele utakmice. Znam samo da je i Hrvatska protiv nas igrala kao sve reprezentacije na tom turniru. Punili su reket i ostavljali nam puno prostora za šut. Na to smo se posebno pripremali, pa i zbog toga relativno lako došli do zlata.

Što je s igračima, je li zapamtio nekog Hrvata ili koga drugog?

- Ne sjećam se vaših igrača, ali bilo je nekih koji su, siguran sam, mogli igrati u NBA ligi. Vidio sam puno takvih i u drugim reprezentacijama, ali vjerojatno nisu dobili priliku...

Bullsi će, pak, u godinama koje dolaze imati priliku otići do kraja. Dok je Rose sjedio, Chicago je iz doigravanja izbacio Netse, a u polufinalu Istoka dobio prvu utakmicu serije protiv Miamija, dvostrukog uzastopnog prvaka.

- Nema tu filozofije. Uvijek pobjeđuju najbolji. Miami je to bio u prošloj sezoni i zato je prvak. Miami je najbolja NBA momčad, a preko ljeta svi mi ostali ih želimo preskočiti.

Kako bi Bullsi prošli da je on mogao igrati?

- Mi smo kandidati za naslov prvaka. Imamo sjajnu momčad, igrače kao što su Carlos Boozer, Joakim Noah, Luol Deng, Jimmy Butler, Taj Gibbson... Imamo i vrhunskog trenera, Tom Thibaudeau je također naš jak adut. Siguran sam da bismo sa mnom pružili još bolji otpor Miamiju, možda ga i izbacili.

Što vam treba za naslov prvaka?

- Sve već imamo. Sad nam je još došao Mike Dunleavy, s kojim ćemo biti bolja šuterska momčad. Ni draft nije bio loš za nas, a u sljedećoj sezoni definitivno smo ozbiljni kandidati za titulu. Preko ljeta svaki od nas treba napredovati individualno, ne treba nam ništa više od toga. Radom ćemo doći do razine na koju želimo.

Istok bi trebao biti jači no što je to bio slučaj ove sezone. Miami će ostati moćan, u Brooklyn su došli Paul Pierce i Kevin Garnett, Bullsima će najveće "pojačanje" biti baš on, kao i Pacersima Danny Granger, koji je također propustio sezonu zbog ozljede koljena. A Indiana je, podsjetimo, odvela Miami do sedme utakmice u finalu Istoka.

- Pacersi su me jako iznenadili. Znao sam da su dobri, ali da će biti toliko dobri, otići toliko daleko, tome se stvarno nisam nadao. Vraća im se Granger, a Paul George izrastao je u superzvijezdu, dok će Roy Hibbert nakon svega što je odigrao u doigravanju sigurno dobiti još samopouzdanja. I istina je da će Istok sljedeće sezone biti jači, ali opet ne previše. Zapad će i dalje biti jača konferencija. Što se nas tiče, nikome neće biti lako s Bullsima. Tvrda smo momčad koja grize svaku utakmicu i cijelu utakmicu, a svi volimo, istinski volimo igrati obranu. Sve zbog Thibsa, koji je sjajan trener.

Kako Derrick Rose komentira odlazak Dwighta Howarda iz Los Angelesa u Houston?

- Opasni će biti Rocketsi. Već vidim kako će Harden i Howard biti vrlo neugodni u "picku", pogotovo sa sjajnim šuterima koje imaju. Sad će Houston imati mogućnost igrati "unutra - van", Dwight je pronašao mjesto na kojem želi biti i na kojem može krenuti ispočetka te je sigurno donio pravu odluku. Houston ima i navijačku bazu, koja će sad biti dodatno motivirana.

Prije tri godine LeBron James imao je čuveni "The Decision", Howard se već dvije godine premišlja gdje će nastaviti karijeru, možemo li tako nešto očekivati od Rosea za koju godinu ili će on završiti karijeru u rodnom Chicagu?

- Nikad ne znaš što se može dogoditi, ali "The Decision" ne dolazi u obzir, ja ne volim takvu vrstu pozornosti.

Linker
22. rujan 2024 08:30