CIBONA ČEKA PONUDE

Dario Šarić se prijavio za NBA draft: Zvijezdu Cibone u Beogradu prati 15 skauta

Bio je Dario kod nas za Uskrs i savjetovao sam mu da ostane u Ciboni, kaže otac Predrag
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 27. travanj 2014. 01:10

Miško Ražnatović, odnedavno menadžer naše mlade zvijezde na twiteru je obavio da se Dario Šarić službeno prijavio za ovogodišnji NBA draft...

- Prijava ne znači da će Šarić sljedeće sezone igrati u NBA ligi, čak ni da će sigurno ostati na draftu - piše Ražnatović.

- Rok za povlačenje je 16. lipnja, a to daje priliku usporediti europske s NBA opcijama. Konačna odluka ovisit će i o mogućoj poziciji na draftu.

Iz današnje perspektive, prilično realno izgleda mogućnost da Dario Šarić već ove godine izađe na draft, pogotovo nakon što je na Final Fouru ABA lige potvrdio visoku europsku klasu. No, isto tako, ovogodišnji draft ocjenjuje se kao 'najdublji' unazad puno posljednjih deset godina, a s obzirom na to da Ražnatović otvoreno 'koketira' na europskom tržištu, to bi moglo rezultirati 'padom dionica' i povlačenjem do 16.lipnja.

Donedavni tinejdžer čvrsto stoji na nogama. Prvi na terenu kada treba trenirati i potegnuti za pobjedu, ali prvi i kada se treba povesti slavljenička pjesma.

Jedan od onih iza čijeg statusa stoje djela, a ne puste priče i obećanja. Privilegij je pratiti takvog sportaša i gledati uživo kako radi ono u čemu je najbolji. Uživajmo, jer nitko ne zna koliko će još ostati u Hrvatskoj. Novi poslodavac treba Ciboni isplatiti odštetu od 1,2 milijuna eura, a u slučaju odlaska u NBA klub plaća 550.000 dolara, a ostatak će se namiriti iz Šarićeva ugovora. Protiv C. zvezde vidjeli su ga predstavnici 15 NBA klubova od kojih su gotovo svi poslali svoje ljude iz SAD-a.

Legendarni Danny Ainge danas je generalni menadžer Bostona, bio je tu i GM Phoenixa (u pratnji klupskog skauta Emilija Kovačića), zatim predstavnici Oklahome, prvaka Miamija….

- Teško mi je odgovoriti na pitanje hoću li ostati u Ciboni, zaigrati s njom u Euroligi. Ne bih htio ništa govoriti o svojoj budućnosti, još nisam odlučio - zatvoren je Šarić.

Darijev otac Predrag Šarić najviše bi volio da još jednu sezonu ostane u Ciboni i zaigra u Euroligi. Nije bio u Beogradu jer nije vjerovao u Ciboninu pobjedu, ali u nedjeljnom finalu bit će na tribini Arene.

- Fantastično je bilo, presretan sam, ali pretpostavljam da Bandić nije mirno spavao jer treba pronaći novac kako bi Cibona igrala Euroligu. Bio je Dario kod nas za Uskrs i savjetovao sam mu da ostane u Ciboni. S Euroligom ću imati novi argument u raspravi, ali on samostalno odlučuje. Volio bih da se ne žuri. Zašto ne bi s 23 godine otišao u NBA, kao još bolji igrač, umjesto da završi u klubu u kojem će sjediti na klupi. Još jedna godina u Ciboni pa Barcelona ili Real bi za mene bili najbolje rješenje. Nikada nismo trčali za novcem. Kada je imao 14 godina nudili su nam španjolsko državljanstvo, ali nismo ga htjeli uzeti.

Karakteristika Ciboninog trenera Slavena Rimca je da razmišlja kao igrač. Štoviše, još prije dvije godine je rešetao mrežice u francuskoj ligi. I na temi Darijeve sudbine se primijetilo da još uvijek razmišlja kao igrač.

- Volio bih, ali bio bih loš čovjek kada bih rekao da treba ostati. Treba ga gurati prema NBA-u, da postane peterostruki All-Star i potpiše ugovor od sto milijuna. Kod nas sigurno ne bi nazadovao, ali važno je da ide stepenicu više u trenutku kada nešto preraste. U nekom drugom euroligaškom klubu možda bi imao manju minutažu, ali i dalje će imati dobre brojke. Trebaju mu kvalitetniji klub i suigrači. Trenutačno je on taj koji boljim čini suigrače, ali u Barceloni bi suigrači njega napravili još boljim te bi više napredovao.

O fenomenu i tajni Darija Šarića koji je osvojio sportsku Hrvatsku govorio nam je i Cibonin kapetan Marin Rozić.

- U klubu sam već deset godina, bio sam reprezentativac, ali niti u jednom igraču nisam vidio takvu nevjerojatnu energiju i glad za pobjedama, koševima, skokovima kakvu ima Dario. Prije utakmice smo razgovarali, a on mi je prišao i rekao ‘ne mogu nas nikako pobijediti, nemaju šanse’. Nije pričao tek tako, nego je sto posto bio uvjeren da ćemo pobijediti i time nas je zarazio. Kod Darija nema odstupanja, a utakmica u Mađarskoj kada je praktički sam pobijedio Szolnoki mi je otvorila oči. Prvi put sam shvatio da je Šarić nešto posebno, a ne samo talent. Ključ našeg uspjeha je što je Rimac imao ‘m…’ i dao Dariju sve ovlasti.

- Da je Šarić u devedesetima bio u Ciboni, dvorana bi uvijek bila puna, bez obzira protiv koga igramo - rekao je trener Cibone Slaven Rimac.

Linker
22. rujan 2024 15:29