Cropix
POČELO LOBIRANJE

Dan nakon velike odluke, ipak preokret? Prvak ABA lige ide izravno u Euroligu?

Piše: Jutarnji.hrObjavljeno: 11. studeni 2015. 16:25

U utorak navečer odlučeno je kako će se košarkaška Euroliga od sezone 2016/17 igrati u novom formatu sa 16 klubova. U svjetlu nove odluke postavilo se pitanje što to znači za hrvatske klubove, odnosno kako u cijeloj priči kotira ABA liga?

Odlučeno je da će 11 klubova biti stalni sudionici elitnog natjecanja "Starog kontinenta", tri će ući u ligu kao prvaci svojih zemalja, a preostala dva kluba bili bi pobjednik Eurokupa, te pobjednik kvalifikacijskog turnira. Među sigurnim sudionicima Eurolige nema hrvatskih klubova već su to klubovi sa A licencom - Anadolu Efes , CSKA Moskva, EA7 Emporio Armani, Barcelona, Fenerbahče. Laboral Kutxa Vitoria Gasteiz, Maccabi Tel Aviv, Olympiacos, Panathinaikos, Real Madrid i Žalgiris.

Srpski mediji sada pišu kako bi jedno mjesto trebao ipak imati i prvak regionalne ABA lige, kao i eventualno još jedan klub putem kvalifikacija.

Razgovori i lobiranja su u tijeku, a iako službene potvrde nema postoji izgledna prilika da će upravo naslov u ABA ligi biti ulaznica za Euroligu. Jednu bi ulaznicu navodno trebao dobiti pobjednik njemačkog prvenstva, a jednu pobjednik francuskog, poljskog ili baltičkog prvenstva (VTB liga).

Linker
22. rujan 2024 03:35