EUROLIGA

Cibonina mladost dobro se držala protiv Fenera, ali u završnici ipak nije išlo...

Košarkaši Cibone poraženi su i drugi puta u utakmici drugog kola euroligaške skupine C. U Draženovom domu bolja je bila momčad turskog Fenerbahçea 73-68
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 28. listopad 2010. 22:37

Cibona je na euroligaškoj premijeri u Draženovom domu pisala poraz od “hrvatskog” Fenerbahčea 68-73. U sjajnoj atmosferi, pred oko 5.000 navijača koji su znali nagraditi borbenost mladih Vukova, Fener je imao, kako je to kasnije rekao Roko Ukić, “više iskustva i rutine”. Iako je u dva navrata Fenerbahče prijetio da će riješiti utakmicu i izbjeći neizvjesnu završnicu, Cibosi to nisu dozvolili. Prvo su u 2. četvrtini gosti preko Ukića i Kinseya poveli šest razlike (38:32) nakon što je Drago Pašalić koji je otvorio utakmicu sa 10 uzastopnih poena mora na klupu zbog treće osobne pogreške.

- Na poluvremenu sam igračima rekao samo jedno. Da smo primili nedopustivih 40 poena - kasnije će hrvatski stručnjak na klupi Fenera Neven Spahija.

No, iako je Fenerbahče prijetio, do odmora se Cibona vratila u egal. Najzaslužniji za to bio je Bojan Bogdanović koji je osam od svojih 15 poena ubacio u drugoj četvrtini, pet je dodao do 25 minute i do kraja utakmice praktički ostao bez lopte.

- Pripremili smo se za njega, rotirali smo tri igrača...

Ta tri su Marko Tomas, Tarence Kinsey i Ömer Onan. Upravo je posljednji napravio najbolji posao, potpuno je Bojana odvojio opd lopte.

- Ostao je bez snage u drugom poluvremenu - reći će Radulović, čija se momčad u završnici vratila iz duboke rupe.

Naime, Fenerbahče je svoj drugi pokušaj rješavanja utakmice napravio u trećoj četvrtini, kad je Lynn Greer s pet uzastopnih poena postavioo najvećih +9 (56:47).

I onda se za Vukove, drugu utakmicu za redom, “ukazao” Tomislav Zubčić. Kako u napadu, tako i u obrani, bacao se u reklame, “skakao” po Lavrinoviču, “tukao” se sa 20-ak kilograma težim Savasom...

Međutim, gosti su imali Kinseya i Ukića. Pogotovo ovog drugog koji je - bez da ga je itko pozvao - došao na konferenciju za novinare. Dok je ulazio u sobu, netko mu je iz hodnika dobacio “ne, ne!”, valjda misleći da je došao nekakav navijač.

- Što ne?! - odgovorio je Ukić i sjeo do Radulovića.

- Znate, očekivali smo tvrdu utakmicu, znali smo da nas čeka motivirana Cibona, ali to što smo imali dva, tri igrača više u rotaciji je na kraju presudilo.

Cibona je držala priključak ponajviše zahvaljujući Bojanu Bogdanoviću (15 koševa), ali i Leonu Radoševiću koji je odigrao dobru i hrabru utakmicu završivši ju s 16 ubačenih koševa i četiri uhvaćene lopte. Dobar je bio i Tomislav Zubčić s 11 poena i sedam skokova.

U pobjedničkoj momčadi Nevena Spahije statistikom se istaknuo Tarence Kinsey, strijelac 17 koševa. Što se hrvatskog dvojca tiče, puno više od Marka Tomasa (sedam poena, četiri izgubljene lopte) u napadu je pokazao Roko Leni Ukić. Ubacio je playmaker Fenera 14 koševa i i imao četiri asistencije u drugoj pobjedi svoje momčadi u jednako toliko utakmica.

Druga pobjeda Union Olimpije, 14 skokova Tomića



Košarkaši ljubljanske Union Olimpije jedna su od sedam europskih momčadi bez poraza nakon dvaju odigranih kola Eurolige...

U drugom su kolu Skupine D igrači Jurija Zdovca na gostovanju u Milanu nadigrali domaću momčad 76-72. Iskusni Goran Jagodnik predvodio je pobjednike s 19 koševa i pet skokova. Hrvatski košarkaš Damir Markota za 22 je minute na parketu ubilježio devet koševa (3-6 šut iz igre), četiri skoka, tri asistencije, blokadu i dvije izgubljene lopte. Njegov sunarodnjak Zoran Vrkić igrao je 7.5 minuta i zabio dva koša.

Vrlo je dobru partiju, osim u šuterskom pogledu, pružio Ante Tomić u premijernoj pobjedi Real Madrida, koji je na svom parketu pobijedio Unicaju u španjolskom dvoboju 68-56.

Tomić je za 20 minuta na parketu dominirao pod koševima uhvativši čak 14 lopti. Iz igre je šutirao 4-11 (sve za dva poena) zabivši osam koševa, čemu je još dodao dvije asistencije, jednu blokadu i dvije izgubljene lopte. Startao je u petorci.

Felipe Reyes bio je najbolji po učinku u pobjedničkim redovima sa 17 koševa i osam skokova. Goste je sa 16 koševa predvodio Berni Rodriguez.

Drugi je poraz u natjecanju upisao moskovski CSKA. Momčad Duška Vujoševića izgubila je na teškom gostovanju u Ateni kod Panathinaikosa 74-60. U redovima poraženih najbolji je pojedinac uvjerljivo bio prošlosezonski igrač Cibone Jamont Gordon s 20 koševa, pet skokova i četiri asistencije.

Kod domaćih je Romain Sato zabio 17, a Drew Nicholas 18 koševa.

Euroliga, 2. kolo:

Skupina A

Maccabi – Žalgiris 86-70

Redoslijed: 1. Caja Laboral 2-0, 2. Maccabi 1-1, 3. Žalgiris 1-1, 4. Partizan 1-1, 5. Himki 1-1, 6. Prokom 0-2

Skupina B

Real Madrid – Unicaja 68-56

Redoslijed: 1. Lottomatica 2-0, 2. Brose Baskets 1-1, 3 . Olympiacos 1-1, 4. Real Madrid 1-1, 5. Unicaja 1-1, 6. Spirou Basket 0-2

Skupina C

Cibona - Fenerbahçe 68-73

Redoslijed: 1. Montepaschi 2-0, 2. Fenerbahçe 2-0, 3. Barcelona 2-0, 4. Cibona 0-2, 4. Lietuvos Rytas 0-2, 6. Cholet Basket 0-2

Skupina D

AJ Milano – Union Olimpija 72-76

Panathinaikos – CSKA 74-60

Redoslijed: 1. Panathinaikos 2-0, 2. Union Olimpija 2-0, 3. Efes Pilsen 1-1, 4. AJ Milano 1-1, 4. CSKA 0-2, 6. Valencia 0-2

Linker
07. listopad 2024 05:26