Printscreen: Youtube
MAMAC ZA SKAUTE

CENTAR S VJEŠTINOM PLAYA 216 cm visoki talent 'polomio gležnjeve' čuvaru!

Kad je imao tek pet godina, njegova obitelj pobjegla je iz ratom poharanog Sudana (danas Južnog Sudana) u Australiju.
Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 24. srpanj 2015. 18:46

Thon Maker po svim je mogućim kriterijima poseban košarkaš. Počevši od njegove životne priče, preko njegovog stasa pa do vještina na terenu, 18-godišnjak porijeklom iz Južnog Sudana je 'one of a kind'.

216 cm visok i samo 98 kilograma težak, Thon je prirodni centar kojem očito fali mase. No, njegove vještine nisu limitirane na igru pod košem ili oko ruba reketa. Sudeći po ovom videu koji je procurio sa Fab 48 turnira u Las Vegasu, Thon sasvim dobro operira i na vanjskim pozicijama. Jedan od najperspektivnjih srednjoškolaca u Sjevernoj Americi vrhunskim je 'crossoverom' (driblingom) složio na zemlju svojeg čuvara, također velikog talenta Edricea Adebaya, da bi mirne ruke pogodio šut s ruba linije za tri poena.

Thon je inače učenik u Orangeville District Secondary School u Ontariu, Kanada. Kad je imao tek pet godina, njegova obitelj pobjegla je iz ratom poharanog Sudana (danas Južnog Sudana) u Australiju. Zahvaljujući izvjesnom Edwardu Smithu, Afroamerkinacu koji živi u Australiji i nastoji pružiti životnu priliku ljudima koji je inače ne bi dobili, Thon je s 15 godina otišao u SAD gdje je na kraju završio u Carlisle School u Virginiji.

Tamo je započeo srednjoškolsku karijeru te oduševio skaute u prve dvije godine. Prošlog rujna zajedno s mlađim bratom Maturom, također velikim talentom, preselio se u Ontario gdje je ranije spomenuti Smith pomoćni trener. Na sveučilište će Thon krenuti sljedeće godine, a nema sumnje da će ga napoznatiji treneri često posjećivati kako bi ga privolili da se obveže baš za njihovu momčad.

Linker
18. rujan 2024 14:00