Cropix
KOŠARKA

Cedevita slavila u derbiju

U susretu 16. kola regionalne košarkaške ABA lige Cedevita je kao gost u KC "Dražen Petrović" svladala Cibonu sa 81-69 (27-12, 21-17, 14-18, 19-22).
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 22. prosinac 2015. 22:09

Ništa od velikog derbija Cibone i Cedevite. Utakmica je bila jednosmjerna ulica vožena u Cedevitinu smjeru. Aktualni hrvatski prvak pobijedio je 13. put u posljednjih 15 međusobnih utakmica odigranih nakon Cibonina trijumfa u beogradskom finalu ABA lige.

Junak se zove Miro Bilan. Cedevitin centar dominirao je protiv trojice Ciboninih suparnika, do poluvremena skupio 19 koševa i šest skokova. Domaćin nije uspijevao ništa obraniti pa tako niti Pullenovu i Gordićevu suradnju s Bilanom. Visoki Šibenčanin istaknuo je kandidaturu i za treći uzastopni naslov MVP-a kola, a time i za naj igrača mjeseca.

Dokazivanje

- Odigrali smo jako dobro, ali smo se prerano opustili. Pobjeda je trebala biti i izraženija - rekao je Bilan koji je bio i MVP lige za mjesec studeni.

U najavi su se puno spominjali i Bilanovi dvoboji s mladim "vukovima" Antom Žižićem i Ivicom Zupcem, 18-godišnjacima od kojih se očekuje da postanu oslonac reprezentacije.

- Teže mi je igrati protiv mladih i talentiranih nego protiv veterana kao što je Andrija Žižić. Osjećam da se žele pokazati u najboljem svjetlu, a ja kao stariji moram im pokazati da moraju pojesti još puno pure, kao što su meni drugi pokazivali. Protiv starijih je lakše jer se uvijek možete pravdati da su vas dobili na iskustvo, a protiv mlađih nemate izgovora - objasnio je Bilan.

Božićni dar

Bilana su pitali i za usporedbu Ciboninih mladih tornjeva...

- Mlađi Žižić je brz, sjajno trči i brani 'pick'. Zubac je sličniji meni, centar stare škole. Baš smo nekidan pričali da ćemo sa zanimanjem pratiti kako će se razvijati sljedećih godina, sigurno će biti odlični.

Cedevita je klupski rekord produljila na devet uzastopnih pobjeda u ABA ligi s +12 protiv Cibone. Ista razlika bila je već nakon prvih 10 minuta, a s vremenom je rasla i do najvećih 21 (29-50). Mulaomerović je do 12. minute zarotirao 11 igrača, Aco Petrović u nevjerici jedno vrijeme poraz svog kluba gledao usamljen u prvom redu tribine, umjesto u VIP loži.

Za Cibonu je najveći poraz što Cedeviti nije parirala niti u borbenosti, agresivnosti, željom igrača da se dokažu protiv kvalitetnijeg suparnika. Srcem. Izostale su osnovne stvari potrebne za moguće iznenađenje, Cedevita je i u tom području bila bolja.

- Respektiramo svakog suparnika, ali derbiji nose poseban naboj - podsjetio je Bilan.

Veljko Mršić je nagradio momčad slobodnim danom na Božić iako već na Štefanje igraju protiv Krke.

- Deset minuta prije kraja utakmice protiv Sutjeske rekao sam im da će ga dobiti ako prime manje od 50 koševa i pobijede Cibonu. Progledao sam im kroz prste za taj jedan poen. Čak bih rekao da smo protiv Sutjeske odigrali bolju obranu nego sada - rekao je još Mršić.

Usprkos blagoj Mršićevoj kritici, dojam je da je Cedevita odigrala koliko joj je trebalo za pobjedu protiv Cibone, bez prevelike potrošnje. Moć su pokazali i sa šest blokada (posebna je bila Babićeva na Siriščeviću), a najatraktivniji potez Whiteovo zakucavanje u lice Ciboninoj obrani.

Pred Mulaomerovićem je puno posla, a prvi je dovesti u red Jamesa Florenca. Jedino što najskuplji igrač Cibone pokazuje posljednjih tjedana - da zaslužuje otkaz.

- Puno razgovaramo u posljednje vrijeme i činjenica je da igra ispod svoje razine - rekao je trener i nastavio:

- Najviše mi smeta jer nismo ušli u bitku...

Linker
15. rujan 2024 22:18