EUROLIGA

Borba za europsku krunu: Deveti naslov za Real Madrid ili šesti za Maccabi?

'Maccabi nam neće biti lakši protivnik od Barcelone, dapače, očekujem tešku utakmicu' - kazat će Sergio Rodriguez, najbolji igrač ove sezone.
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 18. svibanj 2014. 17:27

Jedni su bili u šoku. Još uvijek su zapravo, Maccabi i njegovih gotovo šest tisuća navijača pristiglih u Milanu još uvijek prepričavaju ludu završnicu protiv CSKA. I plasman u finale. Drugima, Realu, u petak se dogodilo, barem ako možete iščitati njihove izjave, nešto posve očekivano. Iako su Barcelonu razbili 100:62.

- Ovo je samo pola posla koji smo došli obaviti u Milanu. I sad smo doista na pola puta. Maccabi nam neće biti lakši protivnik od Barcelone, dapače, očekujem tešku utakmicu - kazat će Sergio Rodriguez, najbolji igrač ove sezone.

Naravno, David Blatt ne bi bio David Blatt da nije nasmijao sve prisutne na presici za finale u subotu.

- Kći mi je u petak navečer poslala poruku, “tata, sorry, gledala sam Real - Barcelona”. Znam što je mislila pod tim “sorry”, ali uvjeravam vas, mi se ne bojimo!

SVE OVISI O REALU

Andrija Žižić bit će jedini naš igrač koji će igrati za naslov. Andrija Žižić, kojemu je ovo debi na Final Fouru, na kojemu je, kao 34-godišnjak, i najstariji igrač. Uostalom, ovo je bila luda sezona za Andriju Žižića, kojemu je Maccabi šesti europski prvak za kojega je nastupao u svojoj karijeri. Bio je ranije u Splitu, Ciboni, Barceloni, Panathinikosu i Olympiacosu.

Sada je u finalu, nije u nekoj minutaži, odigrao je samo dvije minute (iako je počeo u petorci) protiv CSKA, igrat će i večeras.

A sezona mu je počela u Ciboni. Prvi je shvatio gdje to vodi pa je prestao trenirati. Onda se skrasio u “nedođiji” Astane mjesec dana, da bi stigao u Tel Aviv.

- Tek kad stigneš u Maccabi, shvatiš o kakvom je klubu riječ i kakva je ljubav navijača, ljudi oko kluba prema Maccabiju. Ovo je neopisiva sreća. A očito je da ima nešto u Maccabiju i Milanu. U prvoj utakmici play-offa okrenuli smo prednost Milana i stigli do breaka u Mediolanumu, sada se nešto još luđe dogodilo u polufinalu Eurolige, na ovom istom parketu - kazat će Andrija Žižić novinarima u Milanu.

Koliko će trajati?

Mnogi će reći da je ovo finale u kojemu sve ovisi samo o Realu. No, bilo je tako prije dvije godine u Istanbulu, čak se tadašnji CSKA, onaj s Kiriljenkom, činio moćnijim od Reala, pa je Printezis pogodio za slavlje pirejske momčadi.

I sada je Real veliki favorit:

- Ponosan sam što smo favoriti, ali ja respektiram autsajdera - spušta loptu Pablo Laso, Realov trener.

Dodao je Blatt:

- Mi smo u poziciji autsajdera u većini svojih utakmica. I nemamo iluzija.

A u finalu su stvari kompliciranije.

- Ovo je nešto čega će se sjećati svaki igrač. Mi smo počašćeni što igramo za krunu. Iako je Real najbolji europski klub - još će Blatt.

VUJČIĆ UZ PARKET

Rekao je koju i David Blu. Čovjek koji je zabio pet trica u polufinalu. Prije svega, je li ovo kraj?

- Večeras samo želim uživati i ne razmišljati o sljedećoj sezoni. Možda svi prestanemo igrati.

Ispred njih su Sergio, Rudy, Llull, Mirotić i ostali. Koji za Real traže deveti naslov, kako bi Real ostao usamljen na vječnoj ljestvici jer osam naslova ima i - Željko Obradović kao trener. Nisu osvojili od 1995.

Maccabi ide po šesti naslov, posljednji put osvojili su 2005, prije devet godina, tada je osvojio i Nikola Vujčić kao posljednji Hrvat. Danas sportski direktor Maccabija, još jedan Hrvat u finalu. I Vujo će biti uz parket. Mogu li biti Olympiacos?

Nedjelja, 18. svibnja

17.00 Za 3. mjesto

20.00 Finale

Linker
21. rujan 2024 23:28