Vladimir Dugandžić/CROPIX
MUKE ŽUTIH

Baldasar promijenio priču: 'Nisam rekao da klub nećemo spasiti, ali Grad nema novca'

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 17. rujan 2013. 16:55

U ponedjeljak je predsjednik Uprave Splita Mislav Lović najavio izvanredan otkaz ugovora o radu, međutim, u sljedeća 24 sata se predomislio i nakon razgovora s gradonačelnikom I vom Baldasarom odlučio nastaviti posao. Taj posao po hitnom postupku jest predstečajna nagodba, dogovor s vjerovnicima i podmirenje duga prema Hrvatskom košarkaškom savezu kako bi se klub mogao natjecati u A-1 ligi.

Košarkaški klub Split je jučer bio na tapetu sjednice Gradskog vijeća, na tome su inzistirali mnogi vijećnici kojima se nije svidjela najava gašenja najboljeg kluba 20. stoljeća. Nakon što su odrađene sve točke, savjetnica gradonačelnika Anđelka Visković podnijela je izvještaj o trenutnom stanju u klubu.

- U predstečajnu nagodbu se moraju unijeti svi parnički, upravni i ovršni postupci. Klub duguje 26.935,000 kuna, a ako tome dodamo ono što je već ranije pretvoreno u dionice, pravo stanje duga jest 54.117,000 kuna. Uprava je u skladu sa zakonom pripremila svu dokumentaciju potrebnu za otvaranje predstečajne nagodbe na iznos od 26 milijuna kuna. Društvo ima četiri milijuna kuna na računu, ali obveze koje postoje prema zaposlenicima ne ulaze u postupak predstečajne nagodbe.

Visković je najavila i restrukturiranje kluba, odnosno sistematizaciju.

- Gradonačelnik i cijeli naš tim bili su do kasno u noć na Gripama. Bitno nam je da smo postigli jedinstvo i da veterani kluba razumiju o kakvim je brojkama riječ. Klub je praktički u rukama vjerovnika, a ne Grada, jer Grad ne može izdvajati više troškova.

Vijećnik Hrvoje Marušić je rekao da Gradu nitko ne brani financijski pomagati klub i da postoji dokapitalizacija, a Duju Sučića smeta što ne vidi entuzijazam kod onih koji bi trebali spasiti klub.

Gradonačelnik Baldasar je pojasnio svoje stavove:

- Grad nema 27 milijuna kuna da bi pokrio taj dug, ali nisam rekao da nećemo spasiti klub, nego da ga nećemo spašavati metodama koje su se koristile do sada. Istina je da klub ovisi o predstečajnoj nagodbi.

Ako ona ne uspije, onda nema spasa od stečaja.

Linker
23. rujan 2024 07:19