KOŠARKAŠKE LEGENDE

Argentina na SP-u: Hrvatskoj prijete Scola, Nocioni i Prigioni, čeka se Ginobili

Argentina je olimpijski prvak iz 2004, brončana iz 2008. i četvrta iz Londona 2012.
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 12. veljača 2014. 21:06

Kad su doznali s kim će igrati u uvodnim skupinama na Svjetskom prvenstvu, najbolji svjetski košarkaši počeli su skicirati svoje planove za ljeto.

Hrvatska je smještena u skupinu B zajedno s Argentinom, Grčkom, Senegalom i Filipinima i igrat će od 30. kolovoza u Sevilli. Argentina, olimpijski prvak iz 2004, brončana iz 2008. i četvrta iz Londona 2012, za sada samo skuplja potvrde igranja svojih vedeta, od kojih nitko nema manje od 30 godina, a Pablo Prigioni i Manu Ginobili imat će za vrijeme SP-a punih 37.

No, ajmo redom. Prvi se javio jedini veliki Argentinac koji nije u NBA Andres Nocioni, ili Chapu za prijatelje, koji igra za Baskoniju.

- Igrat ću na SP. Još uvijek se vidim u reprezentaciji, a poseban mi je motiv to što će ovo ljeto biti moja posljednja prilika za igram SP. I jedva čekam da opet budemo svi zajedno jer prijateljstvo kakvo vlada unutar naše reprezentacije doista je posebno.

Usput, Julio Lamas, argentinski izbornik, potvrdio je da će sasvim sigurno na SP biti i Luis Scola i Pablo Prigioni, no, nije mogao potvrditi da će u momčadi biti Manu Ginobili i Carlos Delfino. Barem ne još.

To je otprilike sve što imamo od trenutačnih vijesti iz naše skupine, osim što je za stranicu FIBA-e intervju dao stanoviti Cheikh Sarr, izbornik Senegala, jednog od naših protivnika u Sevilli.

- Za nas je velika stvar što ćemo igrati SP protiv tako dobrih i iskusnih reprezentacija. Argentina je tu sa svojim NBA igračima poput Scole, Grčka je top europska reprezentacija, a i Filipini se čine teškim suparnikom.

O Hrvatskoj, eto, nije govorio. Sarr je dodao da planira osnažiti svoju momčad s novim centarskim parom.

Od suparnika u skupini A, s kojom će se od osmine finala križati naša skupina, zanimljivo je među Francuzima. Nakon što je dobio nagradu za najboljeg europskog igrača od FIBA-e, Tony Parker je izjavio...

- Vidjet ćemo kako ću se osjećati na koncu sezone, o tome ovisi hoću li biti na SP ili ne i tada ću donijeti odluku.

U Francuskoj su ovu izjavu shvatili kao dobru vijest. S obzirom na to da Tony Parker nije rekao “ne”. Doduše, nije rekao ni “da”, ali činjenica da je ostavio odškrinuta vrata nudi nadu da će biti u Španjolskoj.

Boris Diaw, njegov prijatelj i suigrač iz reprezentacije i San Antonio Spursa, nije sporan za SP i jedan od onih koji pritišće Parkera.

- Svaki dan mu govorim da se mora odazvati, ali razumijem da će sve ovisiti o tome kako se bude osjećao.

Svoj dolazak na SP potvrdio je i Nicolas Batum, a svojem pojavljivanju u reprezentaciji nadaju se Evan Fournier i Rudy Gobert, kojima bi to bio prvi nastup za reprezentaciju. Vratio bi se i Kevin Seraphin:

- Moj je cilj igrati. Čak i ako ću tijekom ljeta dogovarati novi ugovor, učinit ću sve da budem u Španjolskoj.

Konačno, još jedna reprezentacija koja nam može stići u osmini finala jest - Brazil.

- Imamo jaku momčad, završili smo kao peti na Igrama u Londonu i znam da vrijedimo za medalju. Bit ćemo kompletni u Španjolskoj - tvrdi Tiago Splitter, brazilski centar.

Brazil bi trebao biti doista jak. Nije to samo Splitter, tu su i Nene, Varejao, Huertas, Barbosa, Garcia...

Linker
21. rujan 2024 19:07