Cropix
SVE MANJE 'ČISTIH'

Amerikanac je kod nas barem proveo jednu sezonu prije nego je postao Hrvat!

Štogod mislili o pozivanju Dontayea Drapera odnosno Olivera Lafayettea u hrvatsku reprezentaciju, takvo prihvaćanje linije manjeg otpora postalo je pravilo, a ne iznimka u svjetskoj košarci.
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 02. rujan 2015. 10:17

Sve je manje "čistih" reprezentacija koje se odupiru sve raširenijem trendu naturaliziranja inozemnih košarkaša i u realizaciju svojih ambicija (naslov, medalja, Olimpijske igre, završnica...) kreću samo s domaćim igračima.

Na Europskom prvenstvu koje u subotu počinje u Hrvatskoj, Francuskoj, Njemačkoj i Latviji više od polovice reprezentacija u sastavu će imati naturaliziranog igrača. Samo jednog jer Fibina pravila ne dozvoljavaju veći pa je barem na takav način spriječen cirkus kojeg je u rukometu napravio Katar, a u hokeju na ledu mu se sve više približava Hrvatska.

Velimir Perasović, kao i prethodnik Jasmin Repeša, prihvatili su trend koji je započeo Josip Vranković. Draper je debitirao u hrvatskoj opremi 2011. godine, nakon što je odradio prvu sezonu za Cedevitu, a sada mu slijedi treće kontinentalno natjecanje za Hrvatsku. Za razliku od Lafayetta kojeg je lani regrutirao Repeša, on je barem proveo jednu sezonu u Hrvatskoj prije nego što je postao reprezentativac.

Oba usvojena Hrvata igraju playmakera, najdeficitarniju poziciju u našoj košarci. A deficitarna je jer za stvoriti playmakera treba puno rada i trenerskog znanja, a kod nas klubovi već desetljećima radije kupuju inozemno, često i prilično lošu robu, nego što se okreću stvaranju igrača. Vodeći hrvatski klubovi i danas radije kupuju inozemne playmakere, čak i Cibona i Zadar koji nikad nisu imali slabiju kupovnu moć. Pod Tornjem su tako potpisali Fishera koji je došao nespreman te će ga par mjeseci mijenjati Saddler, a novak je i 18-godišnji Slovenac Šiško ( Skokin vršnjak). Zadar je doveo Coseyja, a Cedevita BiH-reprezentativcu Gordiću pridružila Pullena.

Hrvatska javnost će Jacoba Pullena bolje upoznati tijekom Eurobasketa jer taj Amerikanac ima i gruzijsku putovnicu te će 10. rujna igrati protiv Hrvatske u Areni. Makedonija će u skupinu C dovesti Richarda Hendrixa, a naturalizirani Slovenac je Alen Omić. Centar iz Tuzle dugo je bio na listi čekanja jer je prva Zdovčeva želja bio Bryant Dunston. Nick Calathes i Kostas Koufos su rođeni u SAD-u, ali roditelji su im Grci pa ni po kojem kriteriju nisu sporni.

Od reprezentacija iz najužeg kruga favorita, Španjolska već godinama koristi naturalizirane. Sergea Ibaku ovoga ljeta naslijedio je Crnogorac Nikola Mirotić. Bobby Dixon je postao Turčin imenom Muhammed Ali, a na Eurobasketu igrat će i A. J. Slaughter (Poljska), Gavel (Njemačka), Renfroe (BiH), Fischer (Izrael), Schilb (Češka), J. Randle (Ukrajina), Lojeski (Belgija)... *

Linker
23. rujan 2024 04:32