Tonci Plazibat / CROPIX
KONAČNA ODLUKA

Izbornik Jasmin Repeša za Eurobasket pozvao 24 igrača, na popisu Tomas i Draper

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 28. svibanj 2013. 16:11

Može li idila koja je dočekala čelnike HKS na prvoj presici uoči priprema muške seniorske reprezentacije za EP u Sloveniji 2013. biti znakovita, da li će nastup naših u “deželi” biti lijep i vrijedan spomena kao okruženje na Babinom kuku, pogled s terase hotela Lacroma na Elafite? Spremno su pred domaće novinarske snage izašli Jasmin Repeša, Željko Drakšić i Boris Jakimenko. Dobra atmosfera do prvih manje ugodnih pitanja, na koje je Repeša spremno odgovarao. Prije toga je istaknuo, ili bolje rečeno pojasnio, dosadašnju šutnju.

- Od odlaska iz Malage ovo je moj prvi istup pred medijima. Od posljednje utakmice do, evo, danas, Jasmin Repeša nije imao nikakvu komunikaciju s medijima. Ispričavam se što nisam uzvratio vama ili vašim kolegama na pozivima, ali s obzirom na težinu teme, nisam želio da se stvaraju kojekakve priče koje nisu istinite, ili su djelomično istinite. Sve što je napisano od moje posljednje utakmice do danas, odgovorno tvrdim - nije istina, i ni s kim nisam razgovarao. Iskoristio bih priliku zahvaliti se košarkaškom klubu Unicaja na osam zajedno provedenih mjeseci gdje smo se ja i moja obitelj osjećali vrlo ugodno. Žao mi je što nismo napravili bolji rezultat zajedno, imali smo gotovo 60 posto pobjeda, što je više nego što je napravljeno u posljednjih pet godina, ali evidentno je da nisu zadovoljene ni moje a ni ambicije kluba.

Uslijedilo je pitanje o dobrom ili manje dobrom rezultatu na EP, što bi izbornika zadovoljilo, koji plasman, da li je osiguravanje nastupa na SP maksimum, a to je plasman među šest, ili možemo više i bolje.

- Da bi se razgovaralo o uspjehu i plasmanu, trebamo napraviti ono što mi moramo. Znači, moramo imati jedno timsko jedinstvo, nacionalni naboj, moramo imati jedne sjajne pripreme, odaziv što bolji, ali zaista onih koji žele i hoće i mogu da isprate jedan ovakav program. Moje mišljenje je da nikada EP nije bilo ujednačenije. Mislim da u Sloveniju dolazi najmanje 15 reprezentacija koje misle da mogu ući u borbu za medalju ili za plasman na SP. Stoga je puno toga otvoreno, može biti puno iznenađenja. Sigurno je da najveće zvijezde europske košarke, Kirilenko, Novicki, Gasol neće igrati, i to daje jednu dodatnu dimenziju da će Prvenstvo biti ujednačeno. Stoga rastu i naše šanse, pretpostavke moraju biti da napravimo sjajne pripreme. Imam određena iskustva kao izbornik iz Poljske, gdje sam u zadnjoj godini napravio neke greške u selekciji. Nismo bili reprezentacija koja je mogla igrati sjajnu obranu, nismo mogli dobro trčati i da zabija lagane poene. To iskustvo ću sigurno iskoristiti pa neću greške ponoviti. Plasman na EP bio je dobar, bolji nego što smo izgledali na terenu i mislim da trebamo ići sada u tom pravcu, napraviti reprezentaciju koja može biti agresivna, koja može trčati, zabijati lagane koševe.

Bi li igrači koji su otkazali reprezentaciju Planinić i Popović možda zaigrali na EP da se prije znalo ime izbornika?

- Pitanje izbornika nikada nije bilo upitno. Ja sam imao obećanje od Malage da već u listopadu prošle godine da ću imati odgovor na svoj status. Odgovor nisam dobio tada, odgovor nisam dobio ni do Božića, kako su rekli, i to se oteglo, znali su oni moju želju da budem uz reprezentaciju, inače, mislim da je to prije pitanje za Planinića i Popovića nego za mene. Ono što sam ja razgovarao s njima, upitno nije bilo ni tko je trener, ni što se igra, ni tko je predsjednik, čak ni tko je novinar...jednostavno oni su u takvom stanju da ne mogu pomoći. Ako netko hoće iskonstruirati neku drugu priču, ja tu ne mogu ništa napraviti. Žao mi je što se pokušava napraviti jedna negativna energija, negativna priča oko ovoga projekta koji zahtijeva drugačije okruženje, u koje moramo biti svi uključeni.

Je li bilo korektno sjediti na dvije stolice, praktički do kraja svibnja, od kojih je jedna bila stolica hrvatske reprezentacije? Mnogima se to nije svidjelo.

- Pozadina tog pitanja apsolutno je jasna, ove godine je već bilo nekoliko trenera koji su imali i reprezentativni program i klupski program. Zašto se to ne postavlja treneru talijanske reprezentacije koji je bio i trener Fenerbahčea, zašto se to ne pita mog kolegu Acu Petrovića, koji je bio u Cedeviti i u bosanskohercegovačkoj reprezentaciji. Moj slučaj nije jedini slučaj. Razlika je samo jedna jedina, da ACB ne dozvoljava da imaš i neku drugu obvezu. Ja s našim Savezom nisam imao ugovor, ako oni utvrde da postoji nešto takvo, onda slijedi sigurno odmah suspenzija. Nikada nije postojala dvojba imam li ja želju da nastavim ono što sam radio s našom reprezentacijom. Isto tako opciju je imala Malaga, i to sam znao. Zahvalio bih se ovom prilikom i Nevenu Spahiji koji je bio na dispoziciji ako se nešto zakomplicira da pomogne.

POPIS REPREZENTATIVACA:

Roko Ukić (Panathinaikos)

Dontaye Draper (Real Madrid)

Toni Prostran (Zadar)

Rok Stipčević (Scavolini)

Bojan Bogdanović (Fenerbahče)

Marko Tomas (Cedevita)

Krunoslav Simon (Unicaja)

Fran Pilepić (Bilbao)

Luka Babić (Cedevita)

Ante Delaš (Zadar)

Mario Hezonja (Barcelona)

Ivan Ramljak (Široki)

Hrvoje Perić (Cremona)

Dario Šarić (Cibona)

Damjan Rudež (Zaragoza)

Damir Markota (Bešiktaš)

Mario Delaš (Žalgiris)

Luka Žorić (Unicaja)

Leon Radošević (Milano)

Ante Tomić (Barcelona)

Lukša Andrić (Cedevita)

Miro Bilan (Cedevita)

Darko Planinić (Maccabi)

Stanko Barać (Efes)

Linker
23. rujan 2024 09:29