Cropix/Jure Mišković
INTERVJU ZA SN

Hrvatski trener u najboljem mogućem društvu: 'Sve me ovo tako podsjeća na Jugoplastiku...'

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 12. svibanj 2016. 01:26

Telefon ga je uhvatio usred zalogaja.

- Ako je brzo, možemo odmah.

Velimir Perasović u odnosima s medijima je, ajmo reći, neobičan. U pravilu, kad si da vremena i kad respektira sugovornika, onda ćete od trenera Baskonije i sad već bivšeg izbornika Hrvatske uvijek dobiti zanimljive odgovore.

I ako ne nasjednete na prvu. Nije trebalo biti brzo. I red je da čovjek pojede.

Javio se nešto kasnije.

- Krenuli smo za Berlin.

Tamo će u petak odigrati veliko polufinale protiv Fenerbahčea. Turski div, s kojim na Final Four dolazi Željko Obradović, slovi kao veliki favorit, no luda priča ove euroligaške sezone bila je Baskonia. I Velimir Perasović na njezinoj klupi.

- Koga god da pokušam dovesti, taj potpiše negdje drugdje. Proračun nam je malen, nikad manji. Htio sam Diota, on je izabrao Valenciju, propao je Claver, htio sam Žorića, on je izabrao domaću opciju, ne znam kako će to sve biti - jadao se Perasović prošlo ljeto ususret Eurobasketu.

Onda mu se “pet do 12” ukazala prilika da za vrlo malen novac dobije Ioannisa Bourousisa. Iskusni grčki centar dobio je cipelu iz Real Madrida, ali kako je ugovor s Kraljevskim klubom imao i za ovu sezonu, Bourousis se naplatio, pri tome mu se nije odlazilo u Kinu i uletjela je Baskonia. Na poziv Velimira Perasovića.

I krenula je ludnica od 27 euroligaških utakmica. Koja traje još uvijek. Barem do petka i polufinala u Berlinu.

- Dobro je iz naše perspektive što su nam se u potpunosti oporavili Adam Hanga i Jaka Blažič. Naravno, još uvijek nemamo Toka Šengeliju, ali će u momčadi biti Fabien Causeur. Doduše, točno tako, samo u momčadi, neće moći igrati.

Dobro, to su detalji, kakva su očekivanja?

- Nećemo se lagati i govoriti da smo uoči utakmice mi favoriti, kad je svima jasno da je to Fenerbahče. Nitko nas nije vidio ovako daleko, uostalom, nije to bilo ni realno očekivati kad je nama cilj bio probiti se u Top 16. No, sada smo tu gdje jesmo. I imamo ispred sebe 40 minuta za nedjeljno finale.

Perasović je pobjednik. Kad mu isključite “pilu naopako”, ili kad se pojavi uz klupu. Uoči podbacivanja. Onda je osjećaj uvijek samo jedan.

- Čuj, sanjati je besplatno, to ništa ne košta. To nam nitko ne može uzeti. I to je naše pravo uoči odlaska u Berlin.

Ovoga tjedna naletjeli smo na klupske proračune sudionika Final Foura. Dominira CSKA sa 37,5 milijuna eura, Fenerbahče je na 25 milijuna, Lokomotiv je na 15, a vaša Baskonia na 8,5 milijuna eura.

- Ne opterećujem se time, pri tome morate znati i da dio našeg ovogodišnjeg proračuna odlazi na neke ranije obveze i doista ne znam o koliko se tu uopće novca kod nas radi.

No, brojke su brojke. Je li ova sezona najveći trenerski uspjeh Velimira Perasovića? Iako ste već jednom bili na Final Fouru s Baskonijom.

- Tada je to bila drukčija situacija, jača momčad. Mislim da nema spora o tome da je ovo moja najbolja trenerska sezona u karijeri, po mom sudu bolja i od one u Valenciji, iako smo tada osvojili Eurokup. Uostalom, pogledajte samo tko je sve ostao iza nas u skupini i Top 16 fazi. Real, Barcelona, Olympiacos, Himki, Bamberg. To nije mala stvar, to nešto znači i to za mene kao trenera ima težinu.

Odlazite, dakle, na Final Four u Berlin kao autsajder, kažete, ali poznat vam je takav osjećaj. Radili ste to kao igrač u Jugoplastici i osvajali. Kao autsajder.

- Je, ima tu sličnosti, slažem se, ha, ha, ha...

Linker
22. rujan 2024 21:29