Luka Božić, Sandro Rašić.
 

 TOM DUBRAVEC Cropix
KUP KREŠIMIR ĆOSIĆ

Zadar na krilima Luke Božića nadigrao Cedevitu Junior i izborio okršaj s Cibonom u finalu

Luka Božić je sa 34 koša bio uvjerljivo najbolji igrač u sastavu Zadra
Piše: HinaObjavljeno: 16. veljača 2024. 22:08

U finalu ovosezonskog izdanja Kupa "Krešimir Ćosić" igrat će košarkaši Cibone i Zadra, nakon što je branitelj naslova Cibona u prvom polufinalu završnog turnira koji se igra u Splitu svladala Dubravu sa 80-67 (22-14, 21-20, 20-15, 17-18), u drugom je polufinalu najveći favorit za naslov Zadar nadigrao Cedevitu Junior sa 83-72 (22-25, 13-20, 23-9, 25-18).

Za razliku od prvog polufinala koji je protekao u dominaciji Cibone, u drugom dvoboju bilo je mnogo neizvjesnije, Cedevita Junior je u prvom poluvremenu vodila i sa po 12 poena prednosti, no u nastavku je Zadar na krilima Luke Božića ostvario preokret.

Luka Božić je sa 34 koša bio uvjerljivo najbolji igrač u sastavu Zadra, dok je Sandro Rašić sa 26 ubačaja predvodio Cedevitu Junior.

Igrači Cedevite sjajno su šuterski otvorili utakmicu, u prvoj su četvrtini pogodili čak sedam trica, od toga četiri Rašić, pa su bili u stalnoj prednosti. U drugoj četvrtini zagrebački je sastav pridodao u napadački arsenal i unutarnju igru, dok Zadrani praktički nisu mogli pogoditi ništa, pa je u 17. minuti bilo najvećih 41-29 za Cedevitu Junior.

No, u nastavku Cedevita Junior nije mogla nastaviti igrati u istom ritmu, stao joj je šut, dok su Zadrani krenuli odlučnije i serijom 9-0 odmah anulirali zaostatak s poluvremena. U tome su im pomogle i dvije nesportske pogreške dosuđene igračima Cedevite Junior.

Kako su početkom četvrte četvrtine Zadrani ostvarili i šest poena prednosti činilo se kako je dvoboj "prelomljen". Ipak, Rašić i Serdarušić su uspjeli povezati još nekoliko trica pa je četiri i pol minute prije kraja Cedevita Junior povela sa 70-69. Uslijedila je tada ipak odlučujuća serija Zadra od 12-1 kojom je minutu i pol prije kraja favorit stigao do nedostižnih 81-71.

Za Cibonu je ovo 21. ulazak u finale Kupa "Krešimir Ćosić", a šesti u posljednjih sedam godina. Dosada je osvojila devet naslova, uključujući i posljednja dva. Zadar je, pak, po 16. put stigao do finala, dosada je osvojio osam trofeja, posljednjeg 2021. godine kada je u svojoj dvorani u finalu svladao upravo Cibonu. Bio je to šesti i dosada posljednji sraz Zadra i Cibone u finalima Kupa, a omjer u tim dvoobjima je 4-2 u korist Zadra.

Finale je na programu u subotu od 20 sati.

‘Cibona je uvijek Cibona, mi smo se puno više potrošili od njih‘

Danijel Jusup, trener Zadra:

- Bila je to izuzetno teška utakmica, Cedevita je bila šuterski raspoložena. Rašić je šutirao 7-10 za tri, a to nije bilo lako zaustaviti. Nas je Split jako potrošio, i mentalno i fizički. Na poluvremenu smo se dogovorili ako želimo, moramo krenuti. Kad smo stisnuli u obrani, posebno Lakić i Ramljak na vanjskim igračima, tu smo krenuli. Nisam želio stavljati pritisak na momčad, oni su realni dečki, nema im potreba puno toga objašnjavati. Cibona je uvijek Cibona, mi smo se puno više potrošili nego Cibona. Nadam se da se to neće odraziti, da ćemo se osvježiti i imati snagu. Ključ će biti zaustaviti Cibonin šut za tri poena. Bez pomoći navijača ovo ne bi uspjeli proći, nadam se da će tako biti i u finalu.

Marko Ramljak, igrač Zadra:

- Cedevita je odigrala pošteno, bili su izuzetan protivnik. Teško nam je bilo u prvom dijelu, ali smo onda sve okrenuli odmah na početku drugog dijela. Bili smo umrtvljeni, teški u prvom dijelu, a onda smo u drugom dijelu odigrali agresivnije, posebno na Rašiću. Mi smo stigli iz jačeg ritma uoči Kupa od Cibone, imali teže utakmice ovdje, tako da je Cibona možda i svježija. Cibona je maksimalno rasterećena u ovom sastavu, a mi ćemo sve pokušati da se, kako to kažu naši navijači, "Krešo vrati kući".

Damir Mulaomerović, trener Cedevite Junior:

- Momci su dali i više od maksimuma u prvom dijelu. Govorili smo na poluvremenu da moramo izdržati uvodnih pet minuta, ali to nismo uspjeli, no nemam što zamjeriti. Božić je pogodio teške šuteve, malo smo riskirali, igrali i zonu. Možda bi s kojim igračem više u našoj rotaciji bilo drugačije.

Sandro Rašić, igrač Cedevite Junior:

- Teška utakmica, dobro smo je pripremili, bili smo 35 minuta u utakmici, a onda smo pali, nismo izdržali. Momčad izbaci pojedinca, ovoga puta sam to bio ja kod nas. (tp)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 06:46